Στο πλαίσιο του 4ουMicrosoft Summit, του συνεδρίου-θεσμός, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Λυρική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της μελέτης “Greece: With an AI to the Future”, την οποία εκπόνησε η Accenture σε συνεργασία με τη Microsoft. Στόχος της μελέτης είναι να αποτυπώσει το βαθμό εξοικείωσης πολιτών και οργανισμών με την Τεχνητή Νοημοσύνη, το βαθμό ενσωμάτωσής της στη χώρα μας, αλλά και τη δυναμική που μπορεί να προσδώσει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη “Greece: With an AI to the Future” εξετάζει τέσσερις ξεχωριστές θεματικές ενότητες:
- Πώς αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Πώς αντιλαμβάνονται οι διοικήσεις των επιχειρήσεων και οργανισμών την Τεχνητή Νοημοσύνη και ποιος είναι ο βαθμός ετοιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων
- Ποιες είναι οι οικονομικές προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία
- Ποια είναι τα άμεσα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα και ως οικονομία για την περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης
Από τη σκηνή του Microsoft Summit, η CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Πέγκυ Αντωνάκου, μίλησε για τη στρατηγική σημασία του ΑΙ στην ανάπτυξη της κοινωνίας και για τις ευκαιρίες που ανοίγονται σήμερα στη χώρα μας. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η μελέτη αυτή να συνεισφέρει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και να προκαλέσει σειρά δράσεων σε επίπεδο πολιτικής, έρευνας και εκπαίδευσης, ώστε να ενισχύσει την Ελλάδα και να υποδεχτεί το μέλλον. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ευκαιρία για την Ελλάδα είναι τώρα. Και όλοι εμείς είμαστε στο τιμόνι αυτής της χώρας, ο καθένας και η καθεμιά από τη θέση του. Είμαστε η γενιά η οποία θα καθορίσει τις συνθήκες της μετάβασης σε αυτή την άλλη εποχή, στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Eμείς, ως Microsoft, είμαστε εδώ και δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλλουμε στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται».
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης έγινε από τον Δρ. Γιωργή Κριτσωτάκι, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Accenture στην Ελλάδα για τους τομείς Τηλεπικοινωνιών, Media και Τεχνολογίας, ο οποίος δήλωσε «Η Τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά καθημερινή πραγματικότητα. Η χώρα μας οφείλει και πρέπει να αξιοποιήσει τη δυναμική που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός το οποίο προϋποθέτει τον ανοιχτό διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, των επιχειρήσεων και των πολιτών».
Η μελέτη είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση http://www.accenture.com/gr-en/insights/digital/greece-an-ai-future