Skip to main content

Η Σ.Κ. ΑΙΓΙΣ συμμετείχε στη Σύνταξη του Νέου Σχεδίου για τον “Αναπτυξιακό Νόμο – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη”

Με εργαλείο την 24χρονη εμπειρία της Σ.Κ. ΑΙΓΙΣ σε σημαντικά έργα και μεγάλες επενδύσεις σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δράσης, η εταιρεία μας συμμετείχε στην διαμόρφωση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά το Πλαίσιο Παροχής Κινήτρων Επενδύσεων, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης, ένταξης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων.

Στο πλαίσιο της άριστης γνώσης του Νέου Νόμου, η Σ.Κ. ΑΙΓΙΣ μπορεί να υποστηρίξει το όραμα των Ελλήνων επιχειρηματιών και δεσμεύεται να το μετουσιώσει σε πράξη με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.

Τον Νοέμβριο 2021 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου με τίτλο: «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη». Ο νέος Νόμος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή κατά το πρώτο δίμηνο του 2022 με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας με την χορήγηση κινήτρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους, με επιταχυνόμενες εγκριτικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος:

  • Θα υποστηρίζει 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, ως εξής:
  1. Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων
  2. Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων
  3. Νέο Επιχειρείν
  4. Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
  5. Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία
  6. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία
  7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα
  8. Επιχειρηματική Εξωστρέφεια
  9. Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων
  10. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
  11. Μεγάλες Επενδύσεις
  12. Ευρωπαϊκές Αλυσίδες Αξίας
  13. Επιχειρηματικότητα 360ο
  • Θα  δίνει προτεραιότητα χορήγησης σε σημαντικούς τομείς ανάπτυξης όπως η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η έρευνα και η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια, κ.λπ.
  • Θα προβλέπει για πρώτη φορά την αξιοποίηση δυνατοτήτων που παρέχει ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός 651/2014 και αφορούν στην υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων αυτοτελώς στα λοιπά τμήματά του, πέραν αυτών που προβλέπουν ενισχύσεις Περιφερειακού  Χαρακτήρα. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι ενισχύσεις σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία, η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και οι “κοινωνικού πρoσήμου” ενισχύσεις, όπως αυτές για επαγγελματική κατάρτιση και για εργαζόμενους σε μειονεκτική θέση ή με αναπηρία, μπορούν πλέον να αποτελούν επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια.
  • Θα προβλέπει, με αποτελεσματικές και αποδοτικές διαδικασίες, αξιολόγηση των υποβαλλόμενων αιτήσεων υπαγωγής σε κάποιο καθεστώς, σε συγκεκριμένα πλέον χρονικά διαστήματα.

Τα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου συνοπτικά περιλαμβάνουν φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου (αφορά αποκλειστικά το καθεστώς  «Νέο Επιχειρείν»), μέσω ταμείου συμμετοχών, με τις εξής μορφές: Ίδια κεφάλαια ή οιονεί ίδια κεφάλαια ή επενδυτική χορηγία για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις και δάνεια για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις.

Για περαιτέρω πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: https://www.skaegis.gr/el/ και επικοινωνήστε μαζί μας μέσω τηλεφώνου στο: +30 210 7770021, είτε μέσω email στο: [email protected]