Skip to main content

Goa Gil: Πέθανε ο θρύλος της ψυχεδελικής μουσικής

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης έδινε μάχη με τον καρκίνο

Ο διάσημος Psychedelic Trance DJ και παραγωγός, Goa Gil, αρχικά γνωστός ως Gilbert Levey και αργότερα υιοθετώντας το όνομα Mahant Managalanand Puri, έφυγε από τη ζωή στις 26 Οκτωβρίου, έπειτα από γενναία μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 72 ετών.

Ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα και το Instagram του καλλιτέχνη επιβεβαίωσε τη δυσάρεστη είδηση: «Αγαπητή παγκόσμια κοινότητα, οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν επαρκώς τα συναισθήματά μας αυτή τη στιγμή. Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε την αναχώρηση του Shri Mahant Managalanand Puri, γνωστού και ως Goa Gil, από το θνητό του σώμα στην παρηγοριά του σπιτιού του».

Ασκούμενος της γιόγκα και της ψυχεδελικής κουλτούρας όλη του τη ζωή, ο Goa Gil γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και συμμετείχε αρχικά στην αντικουλτούρα και το κίνημα των χίπις της δεκαετίας του 1960 στη Δυτική Ακτή. Τελικά μετακόμισε στο Άμστερνταμ και στη συνέχεια στην Γκόα, που ήταν ένα καταφύγιο χίπις τη δεκαετία του ’80. Το μοναδικό στυλ ηλεκτρονικής μουσικής του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κινήματος Goa trance, γνωστού για τα μαραθώνια σετ του που διαρκούσαν έως και 24 ώρες, διαδίδοντας την επιρροή της psytrance σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

Η κληρονομιά του Goa Gil θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ναού samadhi στο Ujjain, όπου οι ομότεχνοί του θα πραγματοποιούν τελετές κάθε χρόνο την ημέρα του θανάτου του. Επιπλέον, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός μικρότερου ναού στον τόπο ταφής του σε ένα νεκροταφείο της Καλιφόρνια, προσφέροντας έναν γαλήνιο χώρο για τις μελλοντικές γενιές να τον επισκέπτονται και να διαλογίζονται.