Skip to main content

Πέθανε ο στιχουργός Μιχάλης Μπουρμπούλης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 84 ετών, άφησε σήμερα ο τελευταίος μίας σπουδαίας γενιάς δημιουργών ο Μιχάλης Μπουρμπούλης.

Ο Μιχάλης Μπουρμπούλης γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1939 στην Ιθάκη και σπούδασε δημοσιογραφία, ναυτιλιακά, κινηματογράφο και θέατρο.

Ήταν από τους σημαντικότερους στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού, καθώς κατάφερε να περάσει στα τραγούδια του το στίγμα της εποχής και να τα κάνει διαχρονικά.

Τραγούδια του τραγούδησαν οι Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Δήμητρα Γαλάνη, Μαρινέλα, Ελένη Βιτάλη, Milva, Klaudia Delmer, Ζωρς Μουστακί, Μαρία Δημητριάδη, Τάνια Τσανακλίδου, Βίκυ Μοσχολιού, Σωτηρία Μπέλλου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Καλογιάννης και άλλοι.

Ανάμεσα στις επιτυχίες του περιλαμβάνονται: «Μην Κλαις» και «Πλατεία Βάθης» (Σωτηρία Μπέλλου), «Καμιά Φορά» και «Να Παίζει το Τρανζίστορ» (Μαρινέλλα), «Τα Βεγγαλικά σου Μάτια» (Νταλάρας), «Το Παιδί από την Κρήτη» και «Στην Πύλη του Αδριανού» (Μαρία Δημητριάδη).

Θεατρικά του έργα, που παρουσιάστηκαν είναι: «Ένας Βασιλιάς πεταλούδα», «Η μηχανή και το τέλος της ρομαντικής κυρίας Λάμπ», «Ο Ντιλάλης».

Εξέδωσε βιβλία: «Χρονικό δύο νήσων», «Τα ταξίδια του Έκτορα», «Αστρολάτη», «Ο Πρίγκιπας των πάγων», «Της Νεκροπόλεως κρυφά χειρόγραφα, Ναιετάω δ’ Ιθάκην», κ.α., ενώ συνεργάστηκε με τους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδώρακη, Vangelis, Σταύρο Κουγιουμτζή, Γιώργο Χατζηνάσιο και Γιάννη Σπάνο.

Παράλληλα, ανέλυσε και παρουσίασε το έργο πολλών ζωγράφων και γλυπτών της σύγχρονης Ελλάδος.

Συλλυπητήριο μήνυμα της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού  

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την εξής δήλωση:

«Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 84 ετών, άφησε σήμερα ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, τελευταίος, μίας σπουδαίας γενιάς δημιουργών. Ήταν μία ξεχωριστή προσωπικότητα στο χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, καθώς οι στίχοι του έγιναν καθρέφτης μίας ολόκληρης εποχής. Την σηματοδότησε ως ανανεωτής του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, συνεργαζόμενος με τους μεγάλους συνθέτες και με τις σημαντικότερες φωνές. Έγραψε τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και θα μας συντροφεύουν για πάντα. Ο ίδιος, άνθρωπος που έζησε με απλότητα και ευγένεια, χαμογελαστός και προσηνής, αντλούσε τα θέματα του από την καθημερινότητα, προσφέροντας αισιοδοξία και χαρά. Έγραψε θεατρικά έργα που ανέβηκαν στη σκηνή, ενώ οι αναλύσεις του για ζωγράφους και γλύπτες της σύγχρονης Ελλάδας αποδίδουν την ευαισθησία με τη οποία προσέγγιζε την Τέχνη. Τον ευχαριστούμε για τη προσφορά του στον Πολιτισμό. Στους φίλους του και στην οικογένεια του τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.»

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας έκανε την εξής δήλωση:

«Ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της μουσικής. Ένας σπουδαίος στιχουργός και συγγραφέας που κατάφερε να συνδέσει το όνομα του μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού τραγουδιού, της τέχνης και του Πολιτισμού γενικότερα. Αφιερώθηκε στο έργο του, άφησε το στίγμα του στην εποχή του και συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές, ενώ έχει εκδώσει αρκετά μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.»