Skip to main content

Καλωσόρισμα του 2023 με την παραδοσιακή Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης

Εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα υποδεχθούν μουσικά τη νέα χρονιά με τη δημοφιλή καλλιτεχνική εκδήλωση.

Πιστή στο εορταστικό ραντεβού της, η δημόσια Ραδιοτηλεόραση μεταδίδει και φέτος ανήμερα την Πρωτοχρονιά –την Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2023, στις 12:10, την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, σε απευθείας δορυφορική σύνδεση με την Αίθουσα Musikverein.

Στο πόντιουμ της «Χρυσοποίκιλτης Αίθουσας» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής της Βιέννης θα σταθεί, για τρίτη φορά (2011, 2013, 2023) ο Αυστριακός αρχιμουσικός Franz Welser-Möst.

Το μοναδικό αυτό πολιτιστικό γεγονός μεταδίδεται σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε υψηλή ευκρίνεια (HD), από πολυάριθμους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πρόκειται για μια μοναδική μουσική εμπειρία, την οποία οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 και οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν απευθείας από την πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Στη φετινή συναυλία ερμηνεύονται 15 έργα (συν τα εκτός προγράμματος), τα 14 από τα οποία ακούγονται για πρώτη φορά σε πρωτοχρονιάτικη συναυλία. Εκτός από τα έργα των τεσσάρων μελών της οικογένειας Στράους, παρουσιάζονται και έργα των Ziehrer, Suppè και Hellmesberger ΙΙ.

Τη συναυλία προλογίζει και σχολιάζει ο παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος Νίκος Κανελλόπουλος.

Το πρόγραμμα

Eduard Strauss: Wer tanzt mit? Polka schnell, op. 251

Josef Strauss: Heldengedichte. Walzer, op. 87

Johann Strauss II: Zigeunerbaron-Quadrille, op. 422

Carl Michael Ziehrer: In lauschiger Nacht. Walzer, op. 488

Johann Strauss II: Frisch heran! Polka schnell, op. 386

Franz von Suppè: Ouvertüre zur Operette «Isabella»

Josef Strauss: Perlen der Liebe. Walzer, op. 39. Angelica-Polka. Polka française, op. 123

Eduard Strauss: Auf und davon. Polka schnell, op. 73

Josef Strauss: Heiterer Muth. Polka française, op. 281. For ever. Polka schnell, op. 193. Zeisserln. Walzer, op. 114

Josef Hellmesberger (Sohn): Glocken-Polka mit Galopp aus dem Ballett Excelsior

Josef Strauss: Allegro fantastique. Orchesterfantasie, Anh. 26b. Aquarellen. Walzer, op. 258

30.000 λουλούδια

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης διευθύνθηκε από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς όλων των ενδιάμεσων εποχών, σε όλη την πορεία της -από το 1892 που έγινε ουσιαστικά η καθιέρωσή της, ενώ επίσημα, στη σημερινή της μορφή, αναφέρεται από το 1946 και μετά.

Το «ρεκόρ» μετά το 1946, με 25 συνεχείς φορές να διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, κατέχει ο Βίλι Μποσκόφσκι (Willi Boskovsky), και ακολουθούν με δέκα φορές ο Λορίν Μααζέλ (Lorin Maazel), με έξι φορές ο Κλέμενς Κράους (Clemens Krauss), και από πέντε ο Ζουμπίν Μετά (Zubin Mehta) και ο Ρικάρντο Μούτι (Riccardo Muti).

Η χρυσοποίκιλτη αίθουσα στο βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, την ημέρα της Συναυλίας διακοσμείται με 30.000 λουλούδια από τους Κήπους του δήμου της Βιέννης.

Εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα υποδεχθούν μουσικά τη νέα χρονιά με τη δημοφιλή καλλιτεχνική εκδήλωση, η οποία θα μεταδοθεί από τουλάχιστον 90 τηλεοπτικά και 300 ραδιοφωνικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

Γιώργος Κουλουβάρης