Skip to main content

Λ. Μενδώνη: «Αν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Ελλάδα θα καλύψει το κενό στο Βρετανικό Μουσείο»

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποχωριστεί κάποιους θησαυρούς της, για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, αν επιστρέψουν στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε στον Guardian η Λίνα Μενδώνη

Η υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, υποσχέθηκε ότι δεν θα αδειάσουν ποτέ οι αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου με τις ελληνικές αρχαιότητες, γράφει ο Guardian.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αν τα Γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει περιοδικές εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων, που θα καλύψουν το κενό», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

Ερωτηθείσα αν το Λονδίνο έχει ζητήσει συγκεκριμένα έργα, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν φτάσει σε αυτό το ζήτημα. Αλλά, σημειώνει ο Guardian, για πρώτη φορά έδωσε μια εικόνα για το πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λέγοντας ότι οι όποιες αρχαιότητες σταλούν στη Βρετανία επίσης θα προσελκύουν επισκέπτες.

«Θα κάλυπταν το κενό, θα διατηρούσαν και θα ανανέωναν διαρκώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου με τις ελληνικές αρχαιότητες», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε συμφωνία και οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».

Στις δηλώσεις της στον Guardian, η Λίνα Μενδώνη απέρριψε τα περί δημιουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου σε εκείνο της Ακρόπολης. «Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση», απάντησε.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα έχει αποκλείσει να κινηθεί νομικά εναντίον του Βρετανικού Μουσείου, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να «αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει ο διάλογος και η πολιτιστική διπλωματία».

Επίσης, σημείωσε τη θετική στάση απέναντι στην «εθνική υπόθεση» της επανένωσης των Γλυπτών. «Ακόμη και άνθρωποι που επί χρόνια ήταν αντίθετοι στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, τώρα στηρίζουν το αίτημά μας», επεσήμανε.

«Αν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα εργαζόμουν με ζήλο και πίστη για την εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.