Skip to main content

Bloomberg: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι της Βρετανίας για να τα κρατά»

«Για τη Βρετανία θα ήταν μια ευκαιρία να καλλιεργήσει τη φιλία με την Ελλάδα και, κατ’ επέκταση, να αρχίσει να αποκαθιστά το ρήγμα με την Ευρώπη», αναφέρεται σε άρθρο γνώμης.

«Είναι καιρός η Βρετανία να ακολουθήσει το παράδειγμα του πάπα Φραγκίσκου, που επέστρεψε στην Ελλάδα θραύσματα των Γλυπτών του Παρθενώνα τα οποία βρίσκονταν στο Βατικανό για περίπου 100 χρόνια», σημειώνει η Ρέιτσελ Σάντερσον, Αυστραλή πολιτικός, σε άρθρο γνώμης, στο Bloomberg, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το 2024, που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, αποτελεί «ιδανική ευκαιρία», σημειώνει η  Αυστραλή πολιτικός.

Στην περίπτωση του πάπα Φραγκίσκου, ο ποντίφικας είχε την εξουσία να παρακάμψει τις αντιρρήσεις που υπήρχαν από κάποιους εντός των Μουσείων του Βατικανού, σημειώνει. Στη Βρετανία από την άλλη, το ζήτημα της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα εμπλέκεται στις αποκλίνουσες απόψεις αναρίθμητων εμπλεκομένων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει αποκλείσει την τροποποίηση νόμου του 1963 που σε μεγάλο βαθμό απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να παραχωρήσει αντικείμενα που κατέχει, υπενθυμίζει η αρθρογράφος του Bloomberg. «Έτσι, ο δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο πλαίσιο συμφωνίας που βασίζεται στην πολιτιστική ανταλλαγή, θα ήταν ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το νομικό εμπόδιο», συνεχίζει η Σάντερσον.

Το «Parthenon Project», οργάνωση που συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και εκείνο της Ακρόπολης για την εξεύρεση μιας λύσης, παραδέχεται πως οι δύο πλευρές πρέπει να «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν» για την ιδιοκτησία, σημειώνει. Για αυτό, προτείνει μια πολιτιστική συνεργασία που προβλέπει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα βρεθούν στην Αθήνα, ενώ ελληνικά έργα τέχνης θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε εκθέσεις του Βρετανικού Μουσείου.

Όμως, το Βρετανικό Μουσείο έχει σχολιάσει πως μια τέτοια «πολιτιστική ανταλλαγή» δεν θα λειτουργούσε για την Ελλάδα, καθώς θα αναγνώριζε τη βρετανική ιδιοκτησία, επισημαίνει η αρθρογράφος του Bloomberg. «Αλλά υπάρχει μια ευκαιρία και ο πάπας Φραγκίσκος δείχνει τον δρόμο», τονίζει η Αυστραλή πολιτικός.

Η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 2024. Για να σηματοδοτήσει αυτή την ημέρα, η Βρετανία θα πρέπει να εξετάσει ως «δώρο» τα Γλυπτά του Παρθενώνα στους Έλληνες, γράφει. Θα απαιτούνταν απόφαση της Βουλής, αλλά ο βασιλιάς Κάρολος θα μπορούσε να αποτελέσει τον «κατάλληλο απεσταλμένο», επισημαίνει.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν θα μείνει απαραίτητα με άδεια χέρια. Έχει πάνω από ένα χρόνο για να κατασκευάσει τέλεια αντίγραφα, γράφει η Σάντερσον. Για τη Βρετανία, συνεχίζει, θα ήταν μια ευκαιρία να καλλιεργήσει τη φιλία με την Ελλάδα και να αρχίσει την αποκατάσταση του ρήγματος με την Ευρώπη. «Αν η Ελλάδα μετά αποφασίσει να στείλει έργα τέχνης, ως ανταλλαγή, στο Βρετανικό Μουσείο, τότε όλα καλά», καταλήγει.