Skip to main content

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος ενισχύεται και αναβαθμίζεται

Σάμος, Βαθύ, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος (αριστερά) και το Δημαρχείο

Ενισχύεται το πολιτιστικό και τουριστικό απόθεμα της Σάμου, καθώς αναπτύσσεται ένας εκσυγχρονισμένος πλέον πολιτιστικός και τουριστικός πόλος έλξης για την πόλη του Βαθέος και του αναπτυσσόμενου τουρισμού στη Σάμο, με μια νέα πολιτιστική διαδρομή που δικτυώνει πολιτιστικά τα δύο Μουσεία του νησιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου με το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου.

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης επισκέφθηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος, όπου ενημερώθηκε από την Αρχαιολόγο κα Μαυρίκου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου – Ικαρίας, για την υφιστάμενη κατάσταση αυτού, λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχει υποστεί από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, και έχουν επηρεάσει τη στατικότητά του, καθώς και την αρχιτεκτονική του μορφή.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γενικού Γραμματέα με τον Προϊστάμενο των Εφορειών Αρχαιοτήτων Λέσβου και Σάμου – Ικαρίας Δρ. Παύλου Τριανταφυλλίδη για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αποκατάσταση μουσείων και μνημείων του Βορείου Αιγαίου. Η σχετική αναγκαιότητα είχε αναδειχθεί έπειτα και από σχετική παρέμβαση του Βουλευτή ΝΔ Σάμου κ. Χριστόδουλου Στεφαναδη προς τον Υπουργό κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Γενικό Γραμματέα.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη συνταχθεί και πρόκειται άμεσα να υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση με αντικείμενο την «Εκπόνηση μελετών εκσυγχρονισμού Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος Σάμου» μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με στόχο τη χρηματοδότηση του έργου από πλευράς της ΓΓΑΙΝΠ ύψους 60.000 ευρώ. Οι μελέτες αφορούν σε στατική μελέτη αποκατάστασης, αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική και μουσειογραφική μελέτη του παλαιού και νέου κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος.

Mε την υλοποίηση εκπόνησης μελετών του προτεινόμενου έργου εκσυγχρονίζεται το παλαιό και νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος, εμπλουτίζεται με νέο αρχαιολογικό υλικό και τεκμηριώνονται τα πάμπολλα εκθεσιακά ευρήματα με χρήση ψηφιακών εφαρμογών, στο πνεύμα της σύγχρονης μουσειολογικής και μουσειογραφικής αντίληψης επικοινωνίας του Μουσείου με το κοινό. Παράλληλα ενισχύεται το πολιτιστικό και τουριστικό απόθεμα της Σάμου, καθώς αναπτύσσεται ένας εκσυγχρονισμένος πλέον πολιτιστικός και τουριστικός πόλος έλξης για την πόλη του Βαθέος και του αναπτυσσόμενου τουρισμού στη Σάμο, με μια νέα πολιτιστική διαδρομή που δικτυώνει πολιτιστικά τα δύο Μουσεία του νησιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου με το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου.

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης δήλωσε σχετικά: «Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον αρμόδιο Προϊστάμενο της ΕΦΑ Λέσβου κ. Τριανταφυλλίδη στο πλαίσιο της προαγωγής της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πνευματικής ανάπτυξης των νησιωτικών περιφερειών της χώρας, η ΓΓΑΙΝΠ θα χρηματοδοτήσει, μέσω προγραμματικής σύμβασης μελετών για τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείο Βαθέος Σάμου, με στόχο όχι μόνο την ενίσχυση της προστασίας, προβολής αλλά και της αποκατάστασης της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και την προσφορά νέων εμπειριών στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ευημερία».