Skip to main content

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024: «… σε έναν κόσμο που φλέγεται»

Η οπτική ταυτότητα και το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα 2024

93 παραγωγές, σε 85 ημέρες,  με συμμετοχή περίπου 2.500 περφόρμερ και δημιουργών από κάθε γωνιά της γης, με παραστάσεις χορού, συναυλιών, προβολές, συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις με ελεύθερη είσοδο, τιμητικά αφιερώματα, ειδικές πλατφόρμες για επαγγελματίες του χώρου και πολλά άλλα συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

«Και όλα αυτά μέσα σε έναν κόσμο που φλέγεται. Οι παραστάσεις φέτος έχουν έναν προσανατολισμό πολιτικό, με την έννοια ότι θέτουν στο επίκεντρό τους τις προκλήσεις της συμβίωσης στις σύγχρονες κοινωνίες: το αίτημα για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και συμπερίληψη, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για συμμετοχή στα κοινά», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο σημείωμά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών, Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Οι παραστάσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, με μια πρώτη ματιά,  και αποτελούν τα φετινά highlights σε Επίδαυρο και Ηρώδειο:

Επίδαυρος
Τα «δυνατά χαρτιά» του φετινού Φεστιβάλ φαίνεται πως έχουν συγκεντρωθεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Με δυσκολία μπορεί κάποιος θεατρόφιλος να εξαιρέσει από την ατζέντα του έστω και μία παράσταση.

Στις 5 και 6 Ιουλίου,  η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη του Τιμοφέι Κουλιάμπιν που επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών μετά τις αριστουργηματικές «Τρεις αδερφές» (2018), με μια διεθνή παραγωγή και παγκόσμια πρεμιέρα. Σπουδαίοι ηθοποιοί απαρτίζουν τον θίασο, δίνοντας σάρκα και οστά στο κορυφαίο αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημα. Ανάμεσά τους η Ανθή Ευστρατιάδου, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Νικόλας Παπαγιάννης, ο Θάνος Τοκάκης, ο Νίκος Ψαρράς κ.ά.

Στις 12 και 13 Ιουλίου,  ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, με το Εθνικό Θέατρο, θα παρουσιάσουν την «Ορέστεια» του Αισχύλου.  Στο ερμηνευτικό καστ ξεχωρίζουμε τους Έβελυν Ασουάντ (Κασσάνδρα), Έλλη Ιγγλίζ (Τροφός), Αγλαΐα Παππά (Αθηνά), Σάββας Στρούμπος (Αγαμέμνων) και Σοφία Χιλλ (Κλυταιμνήστρα/Το Είδωλον της Κλυταιμνήστρας).

Στις 19 και 20 Ιουλίου, θα δούμε τον «Πλούτο» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, που κατεβαίνει με το ΚΘΒΕ. Στον ρόλο του Χρεμύλου, ο Μάνος Βακούσης. Στο μουσικό μέρος της παράστασης, παίρνουν μέρος οι Χατζηφραγκέτα και η Nalyssa Green. Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.

Στις 26 και 27 Ιουλίου, θα παρουσιαστεί η ιστορία της Εκάβης ιδωμένη από την Κομεντί Φρανσέζ που έρχεται ξανά στην Επίδαυρο, συμπράττοντας αυτή τη φορά με τον πολυσυζητημένο Πορτογάλο σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες, νέο διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Στις 2 και 3 Αυγούστου,  ο Θάνος Παπακωνσταντίνου σκηνοθετεί για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου τις «Βάκχες» του Ευριπίδη με τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη στον ρόλο του Διονύσου, την Αλεξία Καλτσίκη ως Αγαύη, τον Θέμη Πάνου ως Κάδμο και τον Αργύρη Πανταζάρα ως Πενθέα.

Στις 9 και 10 Αυγούστου,  ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη,  τοποθετώντας το έργο σε ένα προ-τραγικό περιβάλλον και προσεγγίζοντάς το σαν αρχέγονη τελετή. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου πρωταγωνιστούν σε μια σύγχρονη σάτιρα παρασύροντάς μας σ’ ένα ηλεκτρισμένο «άσμα», που ρίχνει εκτυφλωτικό φως στα κρίσιμα ζητήματα της πόλης, με το αριστοφανικό έργο πάντα ως πυξίδα.

Η αυλαία πέφτει στις 23 και 24 Αυγούστου. Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Ένα ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό έργο. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους διακρίνουμε τους Λυδία Κονιόρδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Άκη Σακελλαρίου, Γιάννη Τσορτέκη, ενώ κορυφαία θα είναι η Μαρίνα Σάττι.

Ηρώδειο

Το Ηρώδειο φέτος είναι γεμάτο με εκδηλώσεις για όλα τα γούστα. Με την όπερα και την κλασική μουσική να κρατούν γερά τα ηνία του προγράμματος, αλλά και με έντονες ελληνικές και σύγχρονες πινελιές.

Την 1η Ιουνίου, το πρόγραμμα του Ηρωδείου ανοίγει και φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή, που παρουσιάζει μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την «Τόσκα» του Πουτσίνι, με τη συμμετοχή πρωταγωνιστών διεθνούς ακτινοβολίας, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του Ούγκο ντε Άνα.

Στις 15 Ιουνίου, θα εμφανιστούν τρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής· ο λόγος για τους Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδα Καβάκο και Γιο-Γιο Μα.

Στις 18 Ιουνίου, η περίφημη Philharmonia του Λονδίνου υπό τη διεύθυνση του Φινλανδού Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι θα δώσει μία μοναδική συναυλία, με σολίστ τη βιολονίστρια Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια.

Στις 26 Ιουνίου, η υπέροχη Λορίνα ΜακΚένιτ επιστρέφει παρουσιάζοντας αγαπημένα κλασικά τραγούδια της στο πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο θα ερμηνεύσει ολόκληρο το «The Mask and Mirror».

Στις 30 Ιουνίου, το «παρών» θα δώσει η πολυβραβευμένη Chamber Orchestra of Europe υπό τη διεύθυνση ενός σούπερ σταρ του πόντιουμ, του Βρετανού σερ Σάιμον Ρατλ.

Στις 5 Ιουλίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα απολαύσουμε τον μοναδικό Sting.

Αφιερώματα
Στις 17 Ιουνίου, θα λάβει χώρα ένα αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα, ενώ στις 8 & 9 Ιουλίου, το Φεστιβάλ τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, προσκαλώντας τον κορυφαίο Διονύση Σαββόπουλο να δημιουργήσει μια μουσική γιορτή/αφιέρωμα με τραγούδια συνδεδεμένα με τη Μεταπολίτευση, την κατάκτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ελευθερία, την ψυχαγωγία, την καθημερινότητα, την ελπίδα. Τη μοναδική Τάνια Τσανακλίδου υποδέχεται η σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού στις 14 Ιουλίου, σε μια ξεχωριστή βραδιά του φετινού Φεστιβάλ.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει σχεδόν δύο μήνες μετά, και πάλι με αναβίωση όπερας, αυτή τη φορά την «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου -στις 27, 28, 30 & 31 Ιουλίου.

Επιμέλεια:
Γιώργος Κουλουβάρης
[email protected]