Στην οδό Αιόλου 39, όπου βρίσκονται τα νέα γραφεία και το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΚΑΚΤΟΣ, συγκεντρώθηκαν οι λάτρεις της ποίησης, για να ακούσουν και να συμμετάσχουν σε μια βραδιά γεμάτη από τη μαγεία του ποιητικού λόγου που τους προσέφερε η ποιήτρια Αλκμήνη Ψιλοπούλου, η οποία υπήρξε επίσης δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Το βιβλίο «Ιδιαίτερη πατρίδα» είναι η δεύτερη ποιητική της συλλογή μετά την «Τριγωνομετρία της θάλασσας», και όπως τόνισε στην παρουσίαση, η έκδοση αυτών των ποιημάτων ήταν ένα όνειρο ζωής το οποίο επιτέλους υλοποιήθηκε.
«Ο αναγνώστης που θα ανοίξει την «Ιδιαίτερη Πατρίδα», θα διαπιστώσει ότι αποτελείται από τρεις ξεχωριστές ποιητικές συλλογές, που αντιστοιχούν σε τρεις διαφορετικές περιόδους της ζωής μου» εξήγησε στην ομιλία της.
«Η πρώτη, «Η επιστροφή», είναι η περίοδος της επιστροφής μου στην γενέτειρά μου την Αθήνα. Τα ποιήματα που περιλαμβάνει, γράφτηκαν από το 2022 μέχρι το 2024 και θα έλεγα ότι εκφράζουν την ωριμότητά μου στο πεδίο της ποίησης. Εκφράζουν την νοσταλγία για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Εξάρχεια των Αθηνών όπου έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια.
Η δεύτερη, τα «Ταξίδια στην άσφαλτο», αντιστοιχούν στην περίοδο από το 1972 μέχρι το 1980, την τελευταία φάση της Χούντας και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Μια ιστορική εποχή που σφράγισε ανεξίτηλα τη νιότη μας. Είναι αυτά που βιώσαμε τότε τόσο δυνατά, που υπερισχύουν της τρέχουσας πραγματικότητας. Είναι καταστάσεις γραμμένες με το αίμα της καρδιάς των 18 μας χρόνων.
Η φοιτητική εξέγερση του 1972-1974, δεν ήταν μόνον ένας αγώνας, αλλά ένας ολόκληρος πολιτισμός, όπου άνθισε η ελεύθερη έκφραση, οι αξίες της αλληλεγγύης , της συντροφικότητας, και της αυτοοργάνωσης. Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης υπήρξε ένας οργασμός από εκδόσεις προοδευτικών και ανατρεπτικών βιβλίων, υπήρξαν οι μπουάτ και οι ταβέρνες όπου πηγαίναμε και τραγουδούσαμε, μεγάλες παρέες συναγωνιστών…
Η τρίτη, «Οι έφηβοι των Αθηνών», περιλαμβάνει τα ποιήματα της μεταπολίτευσης από το 1980 και μετά. Εδώ ο αναγνώστης θα νιώσει την απογοήτευση που ένιωσαν πολλοί από εμάς, από την καπηλεία των αγώνων μας και την εκμετάλλευση του κινήματός μας, που ήταν ακομμάτιστο και αυτοδύναμο. Είμασταν, βλέπετε, νέοι και ρομαντικοί. Γι αυτό σε κάποιο ποίημα αυτής της περιόδου, μιλάω για «ηττημένη γενιά».
Ωστόσο αισθάνομαι τυχερή που έζησα όλο αυτό το θαύμα και που το μετέτρεψα σε ποίηση.
Η έκδοση αυτού του βιβλίου είναι για μένα ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή μου, γιατί είναι η έκφραση της ψυχής μου. Ευχαριστώ τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ για αυτό που θεωρώ δώρο ζωής».
Οι συμμετέχοντες στο πάνελ, Πέτρος Κασιμάτης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιητής, ο Νίκος Μεγγρέλης, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκυμαντέρ, και η Ελένη Σπανοπούλου, δημοσιογράφος, διάβασαν ποιήματα της επιλογής τους, από τις τρεις ενότητες-ποιητικές συλλογές της «Ιδιαίτερης πατρίδας», εκφράζοντας ο καθένας το συναισθηματικό αποτύπωμα που του προκάλεσε το κάθε ποίημα. Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
Η Αλκμήνη Ψιλοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση τι είναι γι’ αυτήν η ποίηση, διάβασε το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Το τσίμπημα στις ίνες των νεύρων όταν 4 η ώρα το πρωί η συστολή της ύλης μετά την καθημερινή κούραση προξενεί περίεργους θορύβους μέσα στη σιωπή που ουρλιάζει. Παρόλο που ξέρεις πως είναι ο αέρας. Παρόλο που ξέρεις πως θα κοιμηθείς και δε θ’ ακούς το τρίξιμο στο παράθυρο.
Να μιλήσεις για τον ήχο που ζωντανεύει, που σε απειλεί από παντού, που δεν τον ξέρεις. Να μιλήσεις για ό,τι δεν ξέρεις. Για ό,τι σε φοβίζει. Για ό,τι σου τεντώνει τις αισθήσεις μέχρι να σπάσουν. Για να ξαναβρείς τις αισθήσεις σου μέσα στην ποίηση. Θαμμένες και ξεχασμένες να τις ανακαλύψεις πάλι και να τις πεις, μια που δεν έχεις άλλο δρόμο».
Η «Ιδιαίτερη πατρίδα» στη Σύρο
Στις 7/5/2025, η «Ιδιαίτερη πατρίδα» ταξίδεψε στην Σύρο, την δεύτερη πατρίδα της ποιήτριας. Όπως τόνισε στην παρουσίαση του βιβλίου της που έγινε στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, ένα παλιό αρχοντικό, στην Σύρο έζησε δέκα ολόκληρα χρόνια, χρόνια δημιουργικά , γεμάτα πολιτισμό και ομορφιά. «Για αυτό και θέλησα να ξαναέρθω, να δω το υπέροχο αυτό νησί και τους κατοίκους του που έγιναν αγαπημένοι μου φίλοι».
Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Γιάννης Ρουσσουνέλος, δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας «Ο Λόγος των Κυκλάδων» και συγγραφέας, η Ειρήνη Δράκου, συνταξιούχος καθηγήτρια και πρώην δημοτική σύμβουλος και ο Παναγιώτης Λίτσας, εκπαιδευτικός και συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των ποιημάτων που επέλεξαν οι παρουσιαστές, έγινε διάλογος ανάμεσα σε αυτούς και στην ποιήτρια για το τι είναι η ποίηση, ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.