Skip to main content

«12 ½» – Ρίχνοντας φως στα τυφλά μας σημεία

«12 ½», εκδόσεις Key Books || Προδημοσίευση

Το βιβλίο του Gary Vaynerchuk με τίτλο «12 ½» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Key Books στις 29 Απριλίου, έχει πρόθεση να  φέρει τον αναγνώστη πιο  κοντά στην αυτοβελτίωση, τους στόχους, τις επιθυμίες του,  και την επιτυχία, σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.

Ο Gary Vaynerchuk, ο επιδραστικός και αντισυμβατικός επιχειρηματίας  γνωστός ως Gary Vee, έχει ιδρύσει δεκάδες εταιρείες με επιτυχία, έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η Facebook, η Twitter, η Tumblr, η Venmo, η Snapchat, η Coinbase και η Uber, έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα των bestsellers των New York Times, είναι περιζήτητος ομιλητής κι έχει 40 εκατομμύρια followers στα κοινωνικά δίκτυα. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία μυαλά παγκοσμίως όσον αφορά το µέλλον της κουλτούρας, της αγοράς και του διαδικτύου.

Στο βιβλίο του «12 ½», ο Gary Vee αντλεί από τις εμπειρίες, τις επιτυχίες και τα λάθη του και προσφέρει μέσα από αληθινές ιστορίες, χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την ηγεσία και την ευτυχία, αλλά και την επιτυχία.

Έχοντας την πεποίθηση ότι για να πετύχεις στην εργασία σου και στην προσωπική σου ζωή πρέπει να αναπτύξεις και να κατακτήσεις κάποιες συναισθηματικές δεξιότητες όπως η αυτογνωσία, η ενσυναίσθηση, η συναισθηματική νοημοσύνη, η καλοσύνη, η ταπεινότητα, ο  Gary Vee επιμένει ότι είναι αναγκαία η δουλειά με τον εαυτό μας.

«Αν δεν δουλεύεις µε τον εαυτό σου, ο δρόμος προς την επιτυχία θα είναι κακοτράχαλος και γεμάτος ανυπέρβλητα εμπόδια» υποστηρίζει συχνά πυκνά ο ίδιος.

Στο «12 ½»,  μέσα από πρακτικές συμβουλές και έξυπνες ασκήσεις καταθέτει την προσωπική εμπειρία του και μας προτρέπει να εξερευνήσουμε τα «µισά» μας. Τα «µισά» είναι εκείνες οι πτυχές του εαυτού μας που χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη, είναι τα «τυφλά» σημεία τα οποία, αν δεν τ’ αναγνωρίσουμε και δεν τ’ αλλάξουμε, θα υπονομεύουν µια ζωή τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας.

Η «Ν» φιλοξενεί το παρακάτω απόσπασμα-προδημοσίευση του βιβλίου:

ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

Η ενσυναίσθηση είναι το συστατικό που δίνει τις λύσεις σε κάθε δοκιμασία. Όταν μπορείς να νιώθεις αυτό που νιώθει κάποιος άλλος, αναπτύσσεις μιαν ασυνήθιστη ικανότητα να χειρίζεσαι τους ανθρώπους. Εγώ τη θεωρώ την απόλυτη υπερφυσική δύναμη. Έτσι μπορείς είτε να δημιουργήσεις τον κακό χαμό, είτε να τη χρησιμοποιήσεις για να ανεβάσεις τους άλλους, όπως προσπαθώ εγώ να κάνω για εσένα με αυτό το βιβλίο. Προσπαθώ να σε εμπνεύσω να γίνεις πιο ευτυχισμένος/η καλλιεργώντας αυτά τα συστατικά για να πετύχεις στη δουλειά σου. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για κάτι πολύ πιο σημαντικό από το να σε βοηθούσα απλώς να πετύχεις επαγγελματικά. Είναι αυτό που ο κόσμος μας χρειάζεται απεγνωσμένα.

Παρ’ όλα αυτά, άλλο να έχεις ενσυναίσθηση και άλλο να τη χρησιμοποιείς. Υπάρχουν στον κόσμο μανάδες, πατεράδες, διευθύνοντες σύμβουλοι, στελέχη και ηγέτες που διαθέτουν ενσυναίσθηση στο ανώτατο επίπεδο. Κι όμως είναι οι ίδιοι ανασφαλείς, οπότε δεν τη βγάζουν προς τα έξω.

Μια μητέρα μπορεί ενστικτωδώς να καταλαβαίνει ότι η κόρη της έχει επιχειρηματικές φιλοδοξίες, αλλά μπορεί να ζουν ας πούμε σε ένα απομακρυσμένο σημείο του Τέξας, όπου έχουν μεγάλη πέραση οι τσιρλίντερς και οι κοπέλες που πάνε στα καλλιστεία. Η μητέρα ξέρει ότι την κόρη της δεν την ενδιαφέρουν αυτά αλλά, αν από την ίδια λείπει η αυτοεκτίμηση, μπορεί υποσυνείδητα να αναγκάσει το παιδί της να γίνει τσιρλίντερ για να αποφύγει την κριτική των άλλων μαμάδων.

Όταν δεν έχεις αυτογνωσία (και ταυτόχρονα δεν αποδέχεσαι και δεν αγαπάς τον εαυτό σου, αφού αυτά είναι αλληλένδετα), τότε η ενσυναίσθηση μπορεί να είναι ένα από τα μισά σου. Οι ανασφάλειές σου είναι σαν άγκυρες που σε τραβάνε κάτω και σε εμποδίζουν να γίνεις πραγματικά ωφέλιμος για τους άλλους.

Στο επιχειρηματικό πλαίσιο, η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα στη χρήση της ενσυναίσθησης είναι να την εξισορροπώ αφήνοντας τους άλλους να μαθαίνουν από μόνοι τους. Την περασμένη εβδομάδα δύο μέλη της ομάδας μου ήρθαν σε σύγκρουση μεταξύ τους. Ξέρω τις απαντήσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα και τι πρέπει να κάνει ο καθένας τους, αλλά να τους τα πω; Και για τους δύο θα είναι μαθήματα που έχουν μεγάλη ανάγκη, αλλά πρέπει πραγματικά να τους τα επιβάλω με το ζόρι και απλώς να τους πω τι αποφάσισα;

Αν το κάνω, ίσως να αρχίσουν να φοβούνται. Ή ίσως να βάλω απλώς στο πρόβλημα ένα τσιρότο που δεν δημιουργεί αλλαγές που διαρκούν. Ίσως να χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν κάποια πράγματα από μόνοι τους. Αν όμως δεν τους επικοινωνήσω αυτό που σκέφτομαι και το κρατήσω μέσα μου, μπορεί να τους δημιουργήσω κεκτημένα δικαιώματα. Η ενσυναίσθηση είναι σαν μια μεγάλη ζαβολιά στις επιχειρήσεις και στη ζωή. Πιστεύω πραγματικά ότι κάνει τα άλλα έντεκα και μισό συστατικά πιο εύκολα στη χρήση. Μπορείς να διαχειριστείς οποιαδήποτε κατάσταση αν μπορείς να νιώθεις τα συναισθήματα των άλλων που εμπλέκονται σε αυτή.