Skip to main content

«Οχυρά»: Η νέα ποιητική συλλογή του Γιώργου Δουατζή

Πολυγραφότατος ο Γιώργος Δουατζής, στην τελευταία του ποιητική συλλογή αγγίζει με την χαρακτηριστική γραφή του, πληθώρα θεμάτων όπως κοινωνικά, πολιτικά, υπαρξιακά

Οι εκδόσεις «Στίξις» κυκλοφορούν τη νέα ποιητική συλλογή του Γιώργου Δουατζή, το νέο του βιβλίο μετά τη συλλογική έκδοση πενήντα ετών ποιητικής γραφής υπό τον τίτλο «Ποιήματα 1971-2021». Είχαν προηγηθεί από τις εκδόσεις «Κάκτος» οι «Χρονογραφίες-Σημειώσεις ημερολογίου» με αφορισμούς και διαλογισμούς.

Τα «Οχυρά» αποτελούνται από σαράντα εννέα ποιήματα γραμμένα τη διετία 2022-23 και είναι το 34ο βιβλίο του ποιητή, συγγραφέα και δημοσιογράφου και το 8ο από τις εκδόσεις «Στίξις».

Πολυγραφότατος ο Γιώργος Δουατζής, στην τελευταία του ποιητική συλλογή αγγίζει με την χαρακτηριστική γραφή του, πληθώρα θεμάτων όπως κοινωνικά, πολιτικά, υπαρξιακά. Η ποίησή του, εύληπτη, κατανοητή, χωρίς λεκτικές ακροβασίες, κάνει το έργο του προσιτό σε κάθε αναγνώστη.

Υπό έκδοση: Το μυθιστόρημα «Ο μουσουργός» στα αγγλικά και ιταλικά από τις εκδόσεις «Protos edizioni» και το διήγημά του «Η μοιραία μετάφραση» στη νέα σειρά «Μικρή Στίξις».

Στην προμετωπίδα γράφει: «Του φόβου έρμαιο, καμαρώνεις για τα τείχη που όρθωσες και τον απόρθητο εαυτό, αλλά ξεχνάς πως οι μεγάλες συναντήσεις δεν θέλουν οχυρά».

Δείγμα γραφής

Σιωπή

Στον τόπο αυτό ακρίβυνε πολύ η σιωπή, πολύτιμη μέσα στη σπανιότητά της. Πασχίζει να ανασάνει ψάχνοντας ρωγμές στην ακαταμάχητη βλακεία των παντογνωστών, των δημοκόπων και των φλυαρούντων της τηλοψίας, της κοινωνικής δικτύωσης και των ερτζιανών.

Δεν τους φοβίζουν πόλεμοι, φλόγες, καπνοί, δάκρυα, πόνος, απώλειες, οδύνες. Δεν είδαν ολιγωρίες, απεκδύσεις ευθυνών, την απουσία προβλέψεων, σχεδιασμών, όμως ακάματοι ύμνους σκαρώνουν στων ανθρώπων την ευήθεια.

Βλέπεις, πανεύκολη η κριτική από τον πάμφωτο κενοδοξίας καναπέ. Απτόητοι χειραγωγούν, κουνούν το δάχτυλο ακαταμάχητοι στη βουερή κενότητά τους.

Στον τόπο αυτό ακρίβυνε πολύ η σιωπή…

Ο Γιώργος Δουατζής είναι ποιητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κοινωνιολογία στο VIII Πανεπιστήμιο στο Παρίσι.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς (ρεπόρτερ, αρθρογράφος, πολιτικός αναλυτής, διευθυντής).

Εξέδωσε τριάντα τέσσερα βιβλία (ποίηση, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά), συμμετείχε σε δεκαεννέα συλλογικά έργα, έργα του περιλαμβάνονται σε δεκαπέντε ανθολογίες-λεξικά. Μέρος ή ολόκληρα έργα του μεταφράστηκαν σε επτά γλώσσες. Έχει εκθέσει φωτογραφίες του στις γκαλερί της Αθήνας «Εικαστικός Κύκλος» (συλλογική) το 2007 και «Αγκάθι» (ατομική) το 2008. Πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα τέχνης «Περί Τεχνών Καρτέρης» το 2023. Ομαδική στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζάκη, 2023.