Skip to main content

Παρουσίαση των ποιητικών συλλογών της Κατερίνας Ντίνου

Η ποίηση της Κατερίνας Ντίνου έχει τη γνήσια σφραγίδα του προσωπικού βιώματος

Ποίηση μεστή και υποβλητική, που συνδυάζει μαεστρικά συναίσθημα και νόημα και διαθέτει ισχυρό φυσιογνωμικό στίγμα, περιλαμβάνεται στις δύο ποιητικές συλλογές της Κατερίνας Ντίνου, «Κοντά στο τέλος και μετά» και «Πέτρα Αιώνια», που εκδόθηκαν πρόσφατα και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις 24γράμματα.

Η παρουσίαση των ποιητικών συλλογών της Κατερίνας Ντίνου – που εκτός από ποιήτρια είναι και γνωστή ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός – θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 21.00 στον μουσικό χώρο «Θεατράλε» (Κασομούλη 30, Αθήνα, Νέος Κόσμος). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Δημήτρης Βαρβαρήγος, συγγραφέας και Ηλίας Στόφυλας, ποιητής. Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός, Μαίρη Βιδάλη. Η βραδιά θα κλείσει μουσικά με την Κατερίνα Ντίνου στην ερμηνεία και την κιθάρα και τον Ανδρέα Βουδούρη στο πιάνο.

Η ποίηση της Κατερίνας Ντίνου έχει τη γνήσια σφραγίδα του προσωπικού βιώματος, της σχετικής εσωτερικής έντασης και αλληλουχίας των εσωτερικών της διαδρομών. Ο έρωτας με την ευρύτερη έννοια, η οδύνη, η έλλειψη, αλλά και το εσώτερο φως αναδύονται μέσα από την ποίησή της, με περιγραφική δεινότητα και τόνο συχνά εξομολογητικό.

Δείγμα γραφής από την ποιητική συλλογή «Πέτρα Αιώνια»:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΟΡΙΣΤΟ

Θα γυρίσω

στα ίδια χέρια

ή σε άλλα,

σε νερά σπασμένα

ποτάμια ή θάλασσες·

όσο πόνος υπάρχει

θα γίνεται φωνή.

Για τραγούδια

που δεν έχουν ακόμα γραφτεί

θα γυρίσω.

Το μόνο οριστικό τέλος

είναι ο αυριανός πόνος.

Και από τη συλλογή «Κοντά στο τέλος και μετά» (ποίημα «Αγάπη»):

Ανυπολόγιστες οι φθορές/ στο όνομα μιας ασύμφορης έννοιας./ Τα είπαμε με χίλιες λέξεις./ Η άκρη απόμακρη στο βάθος του ορίζοντα/ μία εξαντλητική ειρωνεία σε κάθε βεβαιότητα./ Έξω επίμονα ξημερώνει./ Κλείσε τα παράθυρα/ και λίγο πριν φύγεις/ για λόγους αρχειακούς/ ας μετρήσουμε/ τους νεκρούς μας.