Skip to main content

Προσφυγή των εκδοτών στο ΣτΕ για το πολλαπλό σχολικό βιβλίο

Ανακοίνωση της Σύμπραξης Εκδοτών σχετικά με το πολλαπλό σχολικό εγχειρίδιο και την προσφυγή στο ΣτΕ με στόχο την επανεξέταση των όρων της Πρόσκλησης του υπουργείου Παιδείας.

Η Σύμπραξη Εκδοτών (Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) χαιρετίζει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή του θεσμού του πολλαπλού σχολικού βιβλίου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώριμο αίτημα των καιρών, με την Ελλάδα να αποτελεί μέχρι πρότινος τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ίσχυε ο αναχρονιστικός θεσμός του ενός και μοναδικού σχολικού βιβλίου.

Σε ανακοίνωσή της η Σύμπραξη Εκδοτών επισημαίνει ότι η διαδικασία και η Πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας για τη συγγραφή και έκδοση βιβλίων που θα ενταχθούν στον θεσμό του πολλαπλού σχολικού βιβλίου είναι άκρως προβληματική. Συγκεκριμένα:

·        Ζητείται από τους εκδότες να παραιτηθούν από κάθε δικαίωμα αποζημίωσής τους αν το Υπουργείο αποφασίσει να αναβάλει, ματαιώσει ή ακυρώσει τη διαδικασία του πολλαπλού σχολικού βιβλίου.

·        Όταν εγκρίνεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ένα Διδακτικό Πακέτο, ο εκδότης δικαιούται να λάβει μόνο το ένα τρίτο της ορισμένης από το Υπουργείο Παιδείας αμοιβής, ενώ τα υπόλοιπα δύο τρίτα μετατίθενται σε ένα αόριστο και αβέβαιο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, αν ένα Διδακτικό Πακέτο δεν επιλεγεί από τα σχολεία, τότε ο εκδότης δεν θα δικαιούται άλλη αμοιβή πέρα από το ένα τρίτο της ορισμένης από το Υπουργείο Παιδείας αμοιβής.

·        Συνεπακόλουθα και η αμοιβή των πνευματικών δημιουργών δεν καθορίζεται με ακρίβεια, αλλά είναι αόριστη και αβέβαιη, αφού εξαρτάται από το εάν και κατά πόσο θα επιλέγεται έκαστο βιβλίο από τα σχολεία.

·        Ζητείται η σελιδοποίηση 2 μορφών του ίδιου βιβλίου (αφού ζητείται να παραδοθούν τα βιβλία όχι μόνο σε μορφότυπο pdf αλλά και σε epub3), με αποζημίωση που καλύπτει μόνο τη σελιδοποίηση της έντυπης μορφής.

·        Οι προθεσμίες που έχουν οριστεί είναι πάρα πολύ πιεστικές και η αποζημίωση απαράδεκτα χαμηλή σε σχέση με το γεγονός ότι ο εκδότης δεν είναι απλώς πάροχος περιεχομένου, αλλά αναλαμβάνει και τη διασφάλιση της ποιότητας του περιεχομένου αυτού (συγγραφή, εικόνες, σχήματα κ.λπ.), καθώς και την αισθητική και τυπογραφική του αρτιότητα.

·        Προβλέπεται να έχει το Υπουργείο Παιδείας τη δυνατότητα να επιφέρει μονομερώς αλλαγές στο περιεχόμενο των βιβλίων, ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πνευματικών δημιουργών.

Για τους λόγους αυτούς η Σύμπραξη Εκδοτών ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας:

·        Να δοθεί επισήμως παράταση και για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής και για την υποβολή των Διδακτικών Πακέτων, προκειμένου να υπάρξει χρόνος συνεννοήσεων και βελτιώσεων των όρων της Πρόσκλησης, ώστε η όλη διαδικασία να εξορθολογιστεί.

·        Να αφαιρεθεί από την Πρόσκληση η διατύπωση περί παραίτησης από κάθε δικαίωμα αποζημίωσης του εκδότη που απορρέει από οποιαδήποτε απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ιδίως λόγω αναβολής, ματαίωσης ή ακύρωσης της διαδικασίας δημιουργίας Μητρώου.

·        Η έγκριση ή η απόρριψη των Διδακτικών Πακέτων να γίνεται εξαρχής.

·        Η αμοιβή να είναι συμφωνημένη και να μην εξαρτάται από το ποσοστό επιλογής κάθε Διδακτικού Πακέτου από τα σχολεία.

·        Να οριστεί συγκεκριμένος χρόνος καταβολής της αμοιβής μετά την τελική έγκριση του Διδακτικού Πακέτου.

·        Να υπάρχει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και ρητοί όροι παραχώρησης του περιουσιακού δικαιώματος.

·        Να εξεταστεί εκ νέου ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής των αμοιβών-αποζημιώσεων.

Η ΕΝΕΛΒΙ, ο ΣΕΒΑ και ο ΣΕΕΒΙ θα προχωρήσουν στην κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της όλης διαδικασίας. Στόχος είναι να επανεξεταστούν οι όροι της Πρόσκλησης του υπουργείου Παιδείας και να διασφαλιστεί ένα ορθολογικότερο πλαίσιο για τη συγγραφή των σχολικών εγχειριδίων, με σεβασμό και διασφάλιση των δικαιωμάτων των δημιουργών, υλικών και πνευματικών.

Η εισαγωγή του πολλαπλού σχολικού βιβλίου αποτελεί αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη ποιότητα παιδείας στη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση του σωστού σχεδιασμού και της ειλικρινούς συνεργασίας του Υπουργείου και των εκδοτών που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το κρίσιμο αυτό εγχείρημα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι απόλυτα κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και προσβλέπουμε στην τροποποίηση των όρων της Πρόσκλησης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της συγγραφής των νέων σχολικών εγχειριδίων», καταλήγει η ανακοίνωση της Σύμπραξης Εκδοτών.