Skip to main content

Ένα βιβλίο και πάλι επίκαιρο

Είκοσι συνεντεύξεις με το μαγνητόφωνο της Όλγας Μπακομάρου, που έγιναν πρωτοσέλιδα και συζητήθηκαν πολύ.

Με συνομιλητές τους δυο μεγάλους πρωταγωνιστές Παπανδρέου – Μητσοτάκη και μέλη των οικογενειών τους, που κυριάρχησαν και κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο: «Οικογένειες, Παπανδρέου- Μητσοτάκη», που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2021 από τις εκδόσεις Αρμός.

Πρόκειται «για ένα “χρονικό” που δεν είναι μία ακίνητη παλιά φωτογραφία, αλλά μία «μαρτυρία» του  μεταπολιτευτικού μας παρελθόντος, άρρηκτα δεμένη με την Ελλάδα παρόντος και του μέλλοντος μας», όπως γράφει η Όλγα Μπακομάρου, προλογίζοντας το βιβλίο της. Πράγματι αυτές οι συνεντεύξεις αποτελούν πολύτιμο διαφωτιστικό υλικό, όχι μόνον για το παρελθόν, αλλά, και για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα «σοκ» που τίναξε στον αέρα όλες τις προβλέψεις και δημοσκοπήσεις των εκλογών της 21ης Μαΐου το επιβεβαιώνει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός από το 2019, είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο κέντρο της Μεγάλης Σκηνής της πολιτικής, και μέχρι στιγμής ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Στην τελευταία του συνέντευξη στην Όλγα Μπακομάρου, το 2004, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ερώτηση της δημοσιογράφου «Εύχεστε – περιμένετε να δείτε την κυρία Μπακογιάννη πρωθυπουργό;»  είχε απαντήσει «Ναι, εγώ πιστεύω ότι η Ντόρα θα γίνει πρωθυπουργός. Δεν ξέρω πότε, αλλά νομίζω ότι θα γίνει». Η απάντηση του, με τα δεδομένα εκείνης της εποχής στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας κυρίως, είχε προξενήσει σάλο. Η Ντόρα δεν έγινε πρωθυπουργός. Έγινε ο Κυριάκος. Ο γενάρχης της οικογένειας, από ψηλά όπου βρίσκεται, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος.