Skip to main content

Ανδρέας Βέργος: «…πρόσβαση στον πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο της χώρας μας»

Επετειακή δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19ου και 20ου αιώνα και τριήμερη έκθεση στο Ζάππειο

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες τιμά η  VERGOS Auctions με την επετειακή δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου στο Ζάππειο, στις 6.30 το απόγευμα.

Με πάνω από 150 δημοπρασίες στο ενεργητικό του και περισσότερα από 60.000 lots να έχουν δημοπρατηθεί μέχρι σήμερα, ο Οίκος έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη και διακρίσεις στα 35 χρόνια από την ίδρυσή του. Σήμερα κατέχει την ηγετική θέση στις ελληνικές δημοπρασίες, και είναι επίσης ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος Οίκος δημοπρασιών στην εγχώρια δευτερογενή αγορά.

Παύλος Σάμιος, O ζωγράφος και το μοντέλο, Παύση, λάδι σε μουσαμά, 130 x 160 cm, Εκτίμηση €15.000-25.000

Με 125 επιλεγμένα έργα τέχνης από 74 εικαστικούς που καλύπτουν όλο το φάσμα της νεοελληνικής τέχνης, η επετειακή δημοπρασία αποτελεί ένα εικαστικό γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών και του κόσμου της τέχνης. Στο πλαίσιο της επετειακής δημοπρασίας,  θα πραγματοποιηθεί τριήμερη έκθεση 9 έως 11 Ιουνίου, στον ίδιο χώρο  προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν και να γνωρίσουν την ιστορία έργων τα οποία κυρίως ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Κωνστ. Παρθένης, Σύνθεση από την ελληνική ιστορία, λάδι σε μουσαμά, 208 x 217,5 cm, Εκτίμηση €250.000-350.000

Το μεγάλων διαστάσεων έργο «Σύνθεση από την ελληνική ιστορία» του Κωνσταντίνου Παρθένη, ξεχωρίζει ανάμεσα στα έργα της δημοπρασίας. Το μνημειώδες αυτό έργο με τιμή εκτίμησης €250.000-350.000, τοποθετείται χρονικά τη δεκαετία του 1960 και αντανακλά τα κλασικά στοιχεία του ώριμου ύφους του Παρθένη με την χαρακτηριστική ανάλαφρη και αέρινη τεχνική του να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γλυπτικές δημιουργίες των Γιάννη Μόραλη, Takis (Βασιλάκης), Γιώργου Ζογγολόπουλου, Σοφίας Βάρη, Θεόδωρου Παπαγιάννη, Κώστα Κουλεντιανού συμπληρώνουν μία σειρά από  έργα τέχνης με υπογραφές εμβληματικών καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων: Σ. Βασιλείου, Ντ. Βυζάντιος, Γ. Γαΐτης, Α. Γεωργίου, Α. Γεραλής, Ν. Γκίκας (Χατζηκυριάκος), Γ. Γουναρόπουλος, Δανιήλ (Παναγόπουλος), Δ. Διαμαντόπουλος, Χρ. Καράς, Ν. Κεσσανλής, Δ. Κοκκινίδης, Φ. Κόντογλου, Γ. Κόττης, Γ. Λάππας, Κ. Μαλέας, Τ. Μαντζαβίνος, Δ. Μυταράς, Σπ. Παπαλουκάς, Pavlos (Διονυσόπουλος), Μ. Πράσινος, M. Πωπ, Γ. Ράλλης, Γ. Ρόρρης, Ε. Σακαγιάν, Π. Σάμιος, Γ. Σπυρόπουλος, Π. Τέτσης, Γ. Τσαρούχης, Γ. Τσίγκος, Κ. Τσόκλης, Α. Φασιανός, Μ. Φιλοπούλου, Β. Φωτόπουλος, Τζ. Χριστοφόρου, Chryssa (Βαρδέα), Γ. Ψυχοπαίδης και πολλοί άλλοι.

Με αφορμή τη φετινή επέτειο μιλήσαμε με τον managing director του Οίκου, Ανδρέα Βέργο.

Γιάννης Τσαρούχης, Φθινόπωρο, μολύβι και παστέλ σε χαρτί, 110 x 79 cm, Εκτίμηση €10.000-15.000

Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που οδήγησαν στην μακρόχρονη, επιτυχημένη πορεία του Οίκου;

«Η εξέλιξη του Οίκου από το 1989 μέχρι σήμερα, οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, με τις  προσωπικές σχέσεις να αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους. Η συνέπεια και η αξιοπιστία που έχει επιδείξει ο Οίκος μας όλα τα χρόνια που δραστηριοποιείται στη δευτερογενή αγορά, έχουν δομήσει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης με το φιλότεχνο κοινό και τους συλλέκτες, πολλές εκ των οποίων είναι πλέον προσωπικές.  Η εξατομικευμένη προσέγγιση της ομάδας μας στα ζητούμενα κάθε ενδιαφερόμενου, η αυστηρή διαδικασία πιστοποίησης της αυθεντικότητας όπως και η προσεκτική αξιολόγηση των αντικειμένων που περιλαμβάνονται στις δημοπρασίες μας, αποτελούν επίσης παράγοντες καθοριστικής σημασίας.

Θεόφιλος, Ο Στρατηγός Ιωάννης Γούρας καταθραύσας τους Τούρκους εις τον Μαραθώνα το 1825, λάδι σε χαρτόνι, 65 Χ 45 cm, Εκτίμηση €40.000-60.000

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα, την κοινή αγάπη όλων μας για τον Πολιτισμό. Αυτή η αγάπη λειτουργεί ως οδηγός μας για να ανεβάζουμε συνεχώς τον πήχη σε κάθε μας δημοπρασία και κατά συνέπεια, τις προσδοκίες των αγοραστών από έναν ελληνικό Οίκο δημοπρασιών.»

Από τις δημοπρασίες σας έχουν περάσει χιλιάδες έργα τέχνης, σπάνια βιβλία και πολλά ακόμη αντικείμενα ιστορικού, πολιτιστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος. Υπάρχει κάποιο αντικείμενο που ξεπέρασε εντυπωσιακά τις εκτιμήσεις σας;

«Ένα από τα πιο συναισθηματικά φορτισμένα αντικείμενα που έχουν περάσει από τον Οίκο μας είναι το αυτόγραφο του ποιήματος ‘’Che fece … … il gran rifiuto’’ του Κωνσταντίνου Καβάφη. Το να αναλάβουμε την πώληση ενός από τα διασημότερα ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή γραμμένο από το ίδιο του το χέρι, μόνο δέος και συγκίνηση μας προκάλεσε. Ήταν αναμενόμενη η μεγάλη ανταπόκριση που συγκέντρωσε ήδη από το viewing, το σπάνιο αυτό κειμήλιο με αρχική τιμή εκτίμησης €6.000. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με τους  συλλέκτες να επιδιώκουν δυναμικά την απόκτησή του. 31 συνολικά “χτυπήματα” χρειάστηκαν τελικά για να περάσει στα χέρια του τωρινού του κατόχου, στην τελική τιμή των €67.000!»

Γιάννης Κόττης, Το Ζαρκάδι, μικτή τεχνική σε μουσαμά, 177 x 216,5 cm, Εκτίμηση €18.000-28.000

Αναλάβατε τη διοίκηση του Οίκου πριν από 10 χρόνια. Ως νέος manager του Οίκου, ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε;

«Στον επιχειρηματικό χώρο, κάθε μετάβαση στην επόμενη γενιά συνοδεύεται από τις δικές της προκλήσεις. Το να βρεθεί η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ιστορική διαδρομή που συνόδευε τον Οίκο και στην νέα πραγματικότητα που έφερε μαζί της ο συνολικός εκσυγχρονισμός του, ήταν για εμένα η μεγαλύτερη πρόκληση.  Ο Οίκος έχει πια περάσει με επιτυχία στην επόμενη φάση της ιστορίας του, κρατώντας αναλλοίωτες τις διαχρονικές αξίες που τον χαρακτηρίζουν από τη ίδρυσή του.»

Πώς βλέπετε τον χώρο της δευτερογενούς αγοράς στην Ελλάδα;

«Ο χώρος των δημοπρασιών στην Ελλάδα παρουσιάζει ενδιαφέρουσες προοπτικές, παρά τις αντιξοότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε καθημερινό επίπεδο. Η αγορά στο σύνολό τηςείναι υγιής και υπάρχει κοινό για διαφορετικές κατηγορίες δημοπρασιών. Η επικράτηση επίσης του διαδικτύου έχει ανοίξει νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν εύκολα από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και του κόσμου.»

Απόστολος Γεωργίου, λάδι σε μουσαμά, 261 x 210 cm, Εκτίμηση €20.000-30.000

Ποια είναι τα πλάνα του Οίκου για το επόμενο διάστημα;

«Στην παρούσα φάση αξιολογούμε και προετοιμάζουμε την παρουσίαση νέων κατηγοριών που θα απευθύνονται σε κοινά με ποικίλα ενδιαφέροντα. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε πρόσβαση στο μοναδικό πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο της χώρας μας προσελκύοντας ολοένα και μεγαλύτερο κοινό τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.»

Αλέκος Φασιανός, Το είδωλο, λάδι σε μουσαμά, 75 x 54 cm, Εκτίμηση €30.000-40.000

Ζάππειο Μέγαρο

Έκθεση ανοιχτή για το κοινό

Κυριακή, 9 Ιουνίου, 12:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 10:00 π.μ. – 9:00 μ.μ.

Τρίτη, 11 Ιουνίου, 10:00 π.μ. – 9:00 μ.μ.