Skip to main content

«Δύο δέντρα συγκλίνουν για μια νέα εκδοχή προσφοράς»

Η έκθεση οργανώθηκε από την Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της Εφορείας της Πόλεως των Αθηνών, σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους της Εφορείας της Πόλεως των Αθηνών, Νικόλαο Πετρόχειλο και Δημήτρη Σούρλα.

Η έκθεση της Αφροδίτης Λίτη «Δύο δέντρα συγκλίνουν για μια νέα εκδοχή προσφοράς», που διοργανώθηκε από την Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της Εφορείας της Πόλεως των Αθηνών, σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους της Εφορείας, Νικόλαο Πετρόχειλο και Δημήτρη Σούρλα, εγκαινιάζεται σήμερα, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, από τις 16:00 έως τις 19:00, στο Ωρολόγιο του Ανδρονίκου Κυρρήστου (Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, Αιόλου). Τους επισκέπτες θα υποδέχεται η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Για πρώτη φορά, σε αυτό το σύμβολο της αρχαίας τεχνολογίας και μοναδικής ομορφιάς μνημείο, παρουσιάζεται έκθεση σύγχρονης τέχνης. Πρόκειται για μία εικαστική εγκατάσταση που συνομιλεί με τον χώρο και του αποτίνει φόρο τιμής.

Όπως αναφέρει η εικαστικός, «το συγκεκριμένο μνημείο θεωρήθηκε μεγάλης ομορφιάς, με εξαίρετες αναλογίες, καινοτόμο για την εποχή του, κομίζοντας ολόκληρη τη σοφία των προηγούμενων αιώνων. Ένα αρχιτεκτόνημα που παρέμεινε ανέπαφο από τις επελάσεις και τους βανδαλισμούς των κατακτητών, συνεχίζει να προσφέρει στοχασμό και ψυχική εφορία, περιμένοντας ένα δώρο από εμάς.

Δύο ψηλά μεταλλικά δέντρα που να φιλοξενούνται στο εσωτερικό του ωρολογίου του Ανδρόνικου Κυρρήστου κατοικούμενα από πουλιά, είναι ένα όραμα που είχα πάντοτε αντικρίζοντάς το. Έχει κτιστεί πάνω στη ροή του ζωογόνου νερού της πηγής της Ακρόπολης για τη λειτουργία του μηχανισμού του υδραυλικού ωρολογίου, ο οποίος σήμερα δεν διασώζεται παρά μόνο οι αυλακώσεις του πάνω στο μάρμαρο. Έτσι οι τροφοδότριες αρχικές σωληνώσεις του αρχαίου ρολογιού μετατρέπονται σε ριζώματα, κορμούς και διακλαδώσεις, στα οποία κατεβαίνουν και εγκαθίστανται συμβολικά ως έμπνευση σμήνη πουλιών από γλυπτές γλαύκες και πέρδικες».

Την έκθεση επιμελήθηκε η Λουίζα Καραπιδάκη.