Skip to main content

Don’t hide your PRIDE, live with PRIDE – Ομαδική εικαστική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Χρήστος Αθανασέλλης, Smile, 32x36cm, Λάδια σε καμβά

Το RAINBOW project ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ φτάνει στο τέλος του στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου με την έκθεση που κλείνει τις 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισίωσαν το project.

Η έβδομη έκθεση του project με θέμα το Don’t hide your PRIDE, live with PRIDE παρουσιάζεται στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου από την Παρασκευή, 9 έως το Σάββατο, 24 Ιουνίου.

Κέλλυ Κοντζαμάνη, Ενός λεπτού σιγή, 50x50cm, λάδια σε καμβά

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Παρασκευή, 9 Ιουνίου και ώρα 5-9μ.μ.

Δημήτρης Πατεράκης, Scream, 60Χ60 , Φωτογραφία Limited edition

Η έκθεση Don’t hide your PRIDE, live with PRIDE ασχολείται με τη διαφορετικότητα στις ποικίλες εκφάνσεις της. Η διαφορετικότητα αποτελεί έναν όρο που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις μέρες μας. Είναι όμως ένας όρος που τον αποδεχόμαστε, ένας όρος με τον οποίο μπορούμε να ζήσουμε μαζί του; Οι κοινωνίες οι σημερινές σφύζουν από διαφορετικότητα και εμείς καλούμαστε να ζήσουμε αποτελεσματικά και ουσιαστικά μέσα σε αυτές. Ο βαθμός ετοιμότητας του καθενός μας όμως στη διαβίωση σε μια τέτοια κοινωνία αναμφίβολα δεν είναι ο ίδιος.

Κομινόζογλου Γιάννης, Kiss

Η Maya Angelou, γνωστή Αφροαμερικανίδα ποιήτρια, έχει πει «θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία ανεξάρτητα από το χρώμα τους».

Νίκος Τσαλαματάς, Βλέμμα – Look, 80x60cm, Ξυλογλυπτική

Όλες οι μορφές διαφορετικότητας δεν είναι εξίσου ορατές. Ο όρος που έχει εισαχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Άλκηστις, 2008) είναι ο όρος ορατή διαφορετικότητα και αφορά το φαινόμενο της διαρκούς διαφοροποίησης του ατόμου που είναι εμφανώς διαφορετικό όσον αφορά τη σωματική του κατασκευή. Το αντίστροφο φαινόμενο η μη ορατή διαφορετικότητα αποτελεί πάλι μια δυσκολία, μια και σε αυτή την περίπτωση το άτομο δεν υφίσταται στιγματισμό ή περιθωριοποίηση, εφόσον το πρόβλημα δεν είναι εμφανές στους υπόλοιπους. Το ίδιο το άτομο όμως βιώνει από μόνο του τη διαφορετικότητά του σαν κάτι που το ξεχωρίζει, δημιουργώντας αβάσταχτη πίεση να είναι σαν τους άλλους. Για παράδειγμα ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί μια μη ορατή μορφή διαφορετικότητας. Επομένως, η ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο τη διαφορά στο χρώμα του δέρματος, αλλά και στις πιο ήπιες εθνικές διαφοροποιήσεις, καθώς και τις μη ορατές διαφορές.

Ιωάννης Ρούσσης, Όρχησις_Παρόρμηση #5

Εκείνο τελικά που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το πόσο όμορφη είναι η φύση γύρω μας και πόσο διαφορετικές εικόνες μας προσφέρει. Όλες αυτές οι εναλλαγές κάνουν τη ζωή μας όμορφη και την εμπλουτίζουν, δεν της στερούν κάτι. Έτσι ακριβώς είναι και η διαφορετικότητα, η οποία ομορφαίνει τη ζωή μας και την κάνει να είναι μοναδικά όμορφη.

Ευαγγελία Λιάσκου, In reality – would you love me, 80x80cm, Λάδια σε καμβά

Τελικά, μπορεί να είμαστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, όμως είμαστε όλοι ΙΣΟΙ και όλοι πρέπει να είμαστε ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για τον εαυτό μας.

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Πολιτιστική Πλατφόρμα ART HUB ATHENS / Art for social change – www.arthubathens.org,

Σοφία Νάκη, Όραμα Γυναίκας, 100x80cm, Λάδια σε καμβά

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Jocasta M. – Kostas Lales – Maria Vlasseros – Stella Caviart  – Χρήστος Αθανασέλλης – Έλενα Αρσενίδου – Γιάννης Κομινόζογλου – Κέλλυ Κοντζαμάνη – Ελευθερία Κουσιάκη – Ευαγγελία Λιάσκου – Ειρήνη Μπουρούτη – Σοφία Νάκη – Νάνσυ Ναουμίδου – Ναταλία Νίκα – Κώστας Νικάκης – Δημήτρης Πατεράκης – Ειρήνη Ράπτη – Ιωάννης Ρούσσης – Μαριάννα Τζώρτζη – Νίκος Τσαλαματάς – Έφη Τσουλουχοπούλου – Μάρω Φράγκου.

RAINBOW PROJECT – Εικαστικό κόσμημα : Δημήτρης Νάκης – ΚΑΛΛΙΜΟΡΦΟΝ

Δημήτρης Νάκης, Εικαστικό κόσμημα, Rainbow project

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Concept – Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου

Συνδιοργάνωση: ART HUB ATHENS / Art for social change – www.arthubathens.org

Εγκαίνια: Παρασκευή, 9 Ιουνίου | 5 – 9μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 9 – 24 Ιουνίου 2023

Ειρήνη Μπουρούτη, Σβούρα, Rainbow Project

Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος

Πλ. Κολωνακίου 2,

4ος όροφος

Κολωνάκι, Αθήνα

(Είσοδος δίπλα στην τράπεζα Πειραιώς)

Έλενα Αρσενίδου, Flowerscapes

Ημέρες και Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τετάρτης): 5 – 9 μ.μ.

Σάββατο: 12 – 4 μ.μ.

Τετάρτη και Κυριακή: ΚΛΕΙΣΤΑ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ