Skip to main content

Πολύβιος Ταβουλάρης – «Κι εγώ για ένα ταξίδι έχω κινήσει…»

Η εικαστική έκθεση «Κι εγώ για ένα ταξίδι έχω κινήσει…» του Πολύβιου Ταβουλάρη, η οποία είναι αφιερωμένη στον Νίκο Καββαδία, θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.

Στις 13 Μαΐου 2023, 19:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Πολύβιου Ταβουλάρη με τον τίτλο: «Κι εγώ για ένα ταξίδι έχω κινήσει…» στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Τσιχριτζή [Κασσαβέτη 18, Κηφισιά].

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου 2023 κι αποτελεί μια εικαστική προσέγγιση στο έργο του ποιητή Νίκου Καββαδία. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Βαγγέλης Παππάς.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων θα παρευρεθεί και θα ερμηνεύσει τραγούδια από τους μελοποιημένους στίχους του Καββαδία ο τραγουδοποιός Κώστας Θωμαϊδης, και ο συγγραφέας και στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου θα μιλήσει για τον μελοποιημένο Καββαδία.

Λίγα λόγια για το έργο

Θέτοντας ο Πολύβιος Ταβουλάρης αυτόν τον εμβληματικό τίτλο στην έκθεσή του, λαμβάνει από τον αγαπημένο του Καββαδία την αφορμή για να εκφράσει λεκτικά ένα, όντως, συγκλονιστικό, απέραντο κι ακατάπαυστο ταξίδι. Αναμφίβολα δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξομολογητικός και ειλικρινής σε αυτή του την διατύπωση, εφόσον η τέχνη του είναι για κείνον ένα ονειρικό πλεούμενο που ολοένα και ξεμακραίνει μέσα στους ορίζοντες. Είναι το εργαλείο και το όπλο της ζωής του για ν’ ανακαλύψει τους παράδεισους της ψυχής του. Είναι ομολογουμένως ένας αναζητητής, ένας κυνηγός – ή μάλλον καλύτερα, ένας εραστής της ανώτερης ομορφιάς. Για τον λόγο αυτό αποφασίζει ν’ αποτινάξει από πάνω του στεγανά και προκαθορισμένες αντιλήψεις, αλλάζει, εξελίσσεται και επιδιώκει αενάως την μεταμόρφωσή του, συμπαρασέρνοντας μαζί του την σημασία της ίδιας της εικόνας μ’ έναν τρόπο ανέλπιστο. Κι εδώ, το δίχως άλλο, ξεκινάει η μαγεία, εφόσον σε εκείνα τ’ αδιάκοπα ταξίδια της ψυχής του αποφασίζει να συναντήσει τον Καββαδία. Δεν θα μπορούσε να βρει πιο ταιριαστό, πιο βαθύ, πιο αληθινό και ακομπλεξάριστο φίλο για να συνταξιδεύει μαζί του.

Ήταν στην κυριολεξία αυτός που μυστικά ενθάρρυνε τον Πολύβιο Ταβουλάρη ν’ ανοίξει πανιά για έναν εξωτικό κόσμο γεμάτο από παράξενες φόρμες, με έντονες γωνίες και παράδοξες όσο και αναπάντεχες καμπύλες. Γιατί αυτό κομίζει σε μας σήμερα ο Πολύβιος Ταβουλάρης. Ένα νεοκυβιστικό περιβάλλον, όπου οι φόρμες του ανατρέπουν την αλήθεια όπως συνήθως το βλέμμα μας την αντιλαμβάνεται. Το προφανές είναι μονάχα μια οπτική γωνία του αντικειμένου καθώς το κοιτάμε, και ο Πολύβιος Ταβουλάρης το ξέρει, κατάλαβε τούτη την φυσική μας αναπηρία αρκετά νωρίς. Είναι δηλαδή μια απόπειρά του να κατακτήσει συγκινησιακά το όλον του χώρου μέσα από μια χορευτική, περιστροφική διάθεση θέλοντας να μας αποκαλύψει τα πάντα∙ τα φανερά αλλά και τα κρυφά σημεία της ύπαρξής μας. Με λίγα λόγια πήρε την ποίηση του Καββαδία και, δεν την εικονοποίησε απλά, αλλά την μετουσίωσε σε αλήθειες του συλλογικού ασυνείδητου, αποκαλύπτοντας τα άρρητα και τα μυστικά μιας φόρμας, ενός σώματος, μιας μορφής, ενός τοπίου, ενός σημείου επάνω στον χάρτη που δεν επισκεφτήκαμε ποτέ μας ωστόσο όλοι μας νιώθουμε πως κατά έναν μαγικό τρόπο ανήκουμε εκεί.

–Βαγγέλης Παππάς, Επιμελητής έκθεσης

14 Μαΐου 2023 στις 12:00 ο επιμελητής Βαγγέλης Παππάς θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στο κοινό, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει ερμηνεία μελοποιημένων στίχων του Καββαδία από τους τραγουδιστές: Μαρία Παπαγεωργίου και Απόστολο Ρίζο.

20 Μαΐου 2023 στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση μεταξύ του επιμελητή της έκθεσης Βαγγέλη Παππά και του δημιουργού Πολύβιο Ταβουλάρη, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού.

Εγκαίνια: Σάββατο 13 Μαΐου 2023, στις 19:30
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 11:00-20:00

naftemporiki.gr