Skip to main content

Κοσμάς Καραβάς: «…αυτό το brand name που λέγεται “Λιμάνι Πειραιά”…»

Εκεί όπου πειραιώτικες μνήμες  αλληλεπιδρούν  με το σύγχρονο design, εκεί  όπου  ο χώρος και ο χρόνος συνομιλούν διαρκώς...· εκεί, τo Lab Piree Super studio Warehouse παρουσιάζει την έκθεση «allilepidrasis» [Δραγατσανίου & Αιτωλικού 7, Πειραιάς].

Ο  Κοσμάς Καραβάς είναι ένας από τους επιμελητές της έκθεσης. Ο  οραματιστής,  γεννημένος στον Πειραιά, γνωστός interior designer,  κοσμεί με τα «στολίδια» του, χρόνια τώρα, γωνιές της πόλης που κοσμεί την ψυχή του. Κι αυτή μοιάζει σαν από πάντα να τα περιμένει, σαν από πάντα να έχει…

Μιλήσαμε μαζί του.

Κύριε Καραβά, θα μας συστήσετε την έκθεση design allilepidrasis;

«Για πρώτη φορά,  τo Lab Piree Super studio Warehouse σε συνεργασία με την Nadis Design και το sotiris lazou design studio δημιουργούν μια έκθεση ορόσημο για τον Πειραιά. Με στοιχεία από τα στενά της μνήμης και από τις γειτονιές της, η έκθεση αυτή αναδεικνύει και παρουσιάζει διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα με τέτοια καλλιτεχνική ματιά που αποπνέουν μνήμες και φέρνουν στο μυαλό και στον νου όμορφες αναμνήσεις του παλιού Πειραιά».

Επιμελείσθε την έκθεση μαζί με  τον curator designer Σωτήρη Λάζου και την interior stylist Βίκυ Γκλιάτη· μιλήστε μας για τον κοινό τόπο αυτής της  συνεργασίας.

«Η κοινή μας αγάπη για την τέχνη και ο θαυμασμός μας για το αρχέγονο, το σύγχρονο και το επίκαιρο. Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά παντρεύονται στο κοινό μας όραμα και επιδίωξη. Και αναρωτιόμαστε πώς αυτή η πόλη, των ταξιδιωτών, των λιμενεργατών, των προσφύγων, των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του Ολυμπιακού αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης προκειμένου να σχεδιαστούν, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα που θα έχουν μια καλλιτεχνική ματιά αλλά θα αποπνέουν  λαϊκές μνήμες που είναι οικείες σε όλους μας. Αυτό, λοιπόν, το ιδεατό πάντρεμα μετατρέπεται σε απτή πραγματικότητα σε έναν χώρο που αποπνέει μνήμες και που συμβαδίζει αγόγγυστα με το παρόν».

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης για να σχεδιαστούν διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα με τέτοια καλλιτεχνική ματιά που αποπνέουν μνήμες;

«Η άλλη καλλιτεχνική όψη, η ανάγκη να ξεφύγουμε από μια στερεότυπη, καλουπωμένη δημιουργία. Με απόλυτο σεβασμό στη φυσική ακεραιότητα των αντικειμένων και στην ένωση του αντικειμένου με τον χώρο και τον χρόνο. Με μια πρωτότυπη θεματική μακριά από την αντιγραφική λογική, πάντα όμως βασισμένη σε μια συγκεκριμένη δημιουργία».

Ο Πειραιάς τι σημαίνει για εσάς;

«Η προέκταση της ψυχής μου. Οι ετερόκλητες εικόνες. Από τη μία το λιμάνι, η θάλασσα, το καράβι, οι ανοιχτοί ορίζοντες και οι δρόμοι διαφυγής και από την άλλη ο αστικός ιστός με τις ομοιογένειες και τις παθογένειες, με τις πολυκατοικίες και τις λαϊκές και εργατικές  γειτονιές. Μια πόλη που δεν την αλλάζω και που θέλω να τη ζω κάθε ημέρα».

Πώς οδηγηθήκατε  στη δημιουργία χώρων πολιτισμού στο λιμάνι;

«Η καρδιά του Πειραιά είναι το λιμάνι του. Πολιτισμός και λιμάνι είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Οι εκθέσεις πια δεν οριοθετούνται σε τετραγωνισμένα κτήρια, αλλά απευθύνονται στον κοινωνικό χώρο, ανοίγουν τα όρια και επεκτείνουν τις διαστάσεις τους. Δεν πρέπει να θεωρούμε το λιμάνι ως έναν χώρο άφιξης και αναχώρησης, αλλά ως μια περιοχή που μπορεί να βοηθήσει στην αναπτυξιακή και πολιτιστική φυσιογνωμία του Πειραιά και να προσδώσει προστιθέμενη αξία».

Αν σας ζητούσαμε να μας κάνετε ένα δικό σας πορτραίτο τι θα λέγατε;

«Είναι δύσκολο να είναι κάποιος απόλυτα ακριβής σε σχέση με την περιγραφή του εαυτού του, γιατί το πιο πιθανό είναι να αναφέρει αυτό που πιστεύει ότι εκφράζεται προς τα έξω ή αυτό που θα ήθελε να εξωτερικεύεται. Στο δικό μου το σύμπαν,  το παν είναι η ευφάνταστη δημιουργία. Τρεις λέξεις θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την ψυχοσύνθεση μου: “όνειρο-επίτευγμα-προσπάθεια”. Όνειρο για την ανάγκη δημιουργικότητας, επίτευγμα για το αποτέλεσμα, προσπάθεια για τον αγώνα. Αν σκεφτεί κανείς,  αυτές οι τρεις έννοιες συνδέονται τόσο πολύ μεταξύ τους, που μπορεί στο τέλος να αποτελούν και χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Νομίζω ότι αυτό το τρίπτυχο με αντιπροσωπεύει πλήρως».

Συμμετέχετε στο σχέδιο ανάπλασης παλαιών αποθηκών στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά. Ποιο ενδιαφέρον έχει η συγκεκριμένη περιοχή;

«Πολλαπλό. Δεν πρέπει να αφήσουμε το λιμάνι ανεκμετάλλευτο. Εξάλλου είναι προφανές ότι κρύβει έναν τεράστιο πλούτο και ο θαυμασμός όλων μας για αυτό είναι μεγάλος. Εξάλλου η  μαγεία της θάλασσας, ο ανοιχτός ορίζοντας που ταξιδεύει το μάτι, τα ανοιχτά πανιά δεν μπορούν να μην έχουν τη δική τους θέση σε ένα νέο δημιούργημα. Και πραγματικά, πόσο μεγάλη είναι η νοητή σύνδεση της θάλασσας και του λιμανιού. Μια θάλασσα που σε ταξιδεύει και η συνέχειά της: μια στεριά πολιτισμού, αναμνήσεων, έργων και δραστηριοτήτων».

Το Piree είναι ένα ακόμη δικό σας δημιούργημα.. Ποια σχέδια έχετε για τον χώρο αυτό;

«Να παραμείνει το Piree  ένας ζωντανός Οργανισμός τέχνης και design, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, που εισάγει κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης στην καθημερινότητά μας. Ενώνοντας τις τέχνες με την ψυχαγωγία και την αναψυχή, δημιουργώντας έναν “κοινό τόπο” δημιουργικής αναζήτησης, στη συνοικία του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά».

Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι προσδοκίες για το λιμάνι του Πειραιά;

«Μεγάλες. Αν ενσκήψουν όλοι πάνω σε αυτό το brand name που λέγεται “Λιμάνι Πειραιά”, αντιληφθούν τις πολλαπλές αναπτυξιακές δυνατότητες, θέσουν ιδέες, λάβουν πρωτοβουλίες και τις μετουσιώσουν σε πράξεις, τότε θα μιλάμε για μια πραγματικά πολιτιστική και πολιτισμική κοσμογονία στο λιμάνι. Και, όπως είπε κάποτε ο Σεφέρης: “Τα μυστικά της θάλασσας ξεχνιούνται στ’  ακρογιάλια”·  άρα, πρέπει στο λιμάνι να κλειδώσουμε ό,τι η θάλασσα μάς κάνει να ξεχνάμε».

Κάποια δικά σας σχέδια; 

«Η αλήθεια είναι πως η περίοδος αυτή είναι πολύ δημιουργική και εκτείνεται σε πολλές ακτίνες. Και πώς μπορώ να μαντεύω το μέλλον; Μέσα από τα σημάδια του παρόντος. Στο παρόν βρίσκεται το μυστικό· αν προσέξεις το παρόν, τότε κι αυτό που θα συμβεί στο μέλλον θα είναι καλύτερο. Γι’ αυτό και ήδη υλοποιούνται κάποια πολύ όμορφα projects, που νιώθω πραγματικά υπερήφανος για αυτά. Συγκεκριμένα, το Lab Piree super studio,  ένας νέος πρωτοποριακός χώρος πώλησης υλικών εφαρμογών επίστρωσης και επενδύσεων κεραμικών πλακιδίων και υλικών εξοπλισμού υγιεινής που βάζει τον επισκέπτη σε μια νέα διαδικασία συνδιαλλαγής και διαλόγου μεταξύ υλικού εφαρμογής και καλλιτεχνικής καλαισθησίας, το Π gallery, ένας εκθεσιακός χώρος όπου αντικείμενα συνδυάζονται με υλικά όπως το κεραμικό, το μάρμαρο και το μέταλλο και μετατρέπονται σε αντικείμενα χρηστικά ή διακοσμητικά, το Π Art Loft, τη σύγχρονη πρόταση φιλοξενίας για τους επισκέπτες που επιθυμούν να μείνουν και να βιώσουν την εναλλακτική εμπειρία της διαμονής τους στο λιμάνι του Πειραιά. Το Piree Lab Concept Store Café, μια σπάνια γαστρονομική εμπειρία όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν καφέ, κοκτέιλ και ιδιαίτερες γεύσεις, το Lab Piree warehouse, με εκθέσεις καλλιτεχνών που θα λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και το Lab Piree Concept Store Εξάρχεια, με το στίγμα του λιμανιού στην καρδιά της Αθήνας».