Skip to main content

Νότια Κορέα: Εικαστική έκθεση στην Εθνοσυνέλευση λογοκρίθηκε και αποσύρθηκε

Σκοπός της έκθεσης ήταν να εγκαλέσει πολιτικούς που χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να παραβλέψουν την αυτονομία των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και των εναλλακτικών φωνών.

Έκθεση που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο κτήριο της Εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας, στη Σεούλ ακυρώθηκε από αξιωματούχους της Γραμματείας του νομοθετικού σώματος επειδή έργα τέχνης που περιλαμβάνονται σε αυτήν διακωμωδούν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, της χώρας, Γιουν Σουκ-γέολ.

Την έκθεση «Goodbye in Seoul» συνθέτουν 80 έργα τέχνης, ανάμεσά τους δύο σατιρικές απεικονίσεις του πολιτικού. Σε έναν πίνακα, ο αρχηγός του κράτους παρουσιάζεται γυμνός, να κρατά ένα σπαθί και να αιωρείται πάνω από μια πόλη, με τρόπο παρόμοιο με τον Κολοσσό του Γκόγια, αναφέρουν δημοσιεύματα του κορεατικού Τύπου. Σε ένα άλλο έργο, ψηφιακή εικονογράφηση, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας εμφανίζεται ως εκδοχή του κύριου χαρακτήρα στη δημοφιλή ταινία του 2022 Decision to Leave (Απόφαση Φυγής).

Ο τίτλος του έργου, Decision to Embezzle (Απόφαση Υπεξαίρεσης), αναφέρεται στην αμφιλεγόμενη απονομής χάριτος από τον Γιουν Σουκ-γέολ στον πρώην πρόεδρο της χώρας, Λι Μιουνγκ-μπακ ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών για κατηγορίες που σχετίζονται με οικονομική απάτη.

Σκοπός της έκθεσης ήταν να εγκαλέσει πολιτικούς που χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να παραβλέψουν την αυτονομία των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και των εναλλακτικών φωνών.

Η Γραμματεία της Εθνοσυνέλευσης απέσυρε την άδεια για την έκθεση «Goodbye in Seoul», εκδίδοντας τρεις ανακοινώσεις προς τους διοργανωτές ζητώντας «εθελοντική απομάκρυνση» των έργων τέχνης υποστηρίζοντας ότι με την έκθεση παραβιάστηκαν τα ατομικά δικαιώματα, τα δημόσια ήθη και η κοινωνική ηθική.

Η έκθεση διοργανώθηκε από κοινού από το τμήμα της Σεούλ της Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Οργανισμών της Κορέας (FAC) και την Οργανωτική Επιτροπή Goodbye Exhibition, με τη συμβολή δύο ανεξάρτητων νομοθετών και 10 μελών του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Κορέας (DPK).