Το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη στο Τατόι, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και της ειδικής ομάδας εργασίας του Υπουργείου του.
Τον Υπουργό υποδέχτηκε στο Τατόι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου κ. Βασίλης Κουτσαβλής. Στην δίωρη ξενάγηση που ακολούθησε συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα αρμοδιότητας του ΥΠ.ΑΑ.Τ. και παρουσιάστηκε το όραμα του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας του κτήματος, βασικού πυλώνα της μελέτης βιωσιμότητας. Ο Υπουργός επισκέφθηκε τις εκτάσεις των αμπελώνων του κτήματος όπου ενημερώθηκε για το όραμα του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ένωσης Οίνου και Αμπέλου για την ίδρυση στο Τατόι της Κιβωτού της Ελληνικής Αμπέλου και Ακαδημίας Οίνου.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο τον καθοριστικό ρόλο που παίζει διαχρονικά ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου (από το 2011 και μετά) σχετικά με την υποστήριξη της πρότασης αυτής. Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη και των μελών της ένωσης, συμμετέχοντας σε δεκάδες συσκέψεις, ασπαζόμενοι απολύτως το όραμά τους. Εισπράττοντας βεβαίως διαχρονικά, μόνο ευχολόγια. Την περιπέτεια αυτή εξηγεί γλαφυρά ο Γιάννης Μπουτάρης στο τελευταίο βιβλίο του. Ο κ. Λιβανός θα έχει σειρά επαφών για το ζήτημα αυτό και δηλώσαμε ευθαρσώς την απόλυτη υποστήριξη του Συλλόγου για την αίσια έκβαση του εγχειρήματος. Με αυτό το σχέδιο το Τατόι θα ενταχθεί στους Ευρωπαϊκούς δρόμους κρασιού και ταυτόχρονα θα αποτελέσει τον εκπαιδευτικό πυρήνα της αμπελουργίας στη χώρα μας και διεθνώς, διασώζοντας παράλληλα όλες τις ελληνικές ποικιλίες.
Στη συνέχεια ξεναγήσαμε τον κ. Υπουργό στον ελαιώνα, τους οπωρώνες, τα θερμοκήπια και παρουσιάσαμε το σύνολο των ιστορικών κτιρίων που σχετίζονται με την γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή τους κτήματος, ενώ ταυτόχρονα τον ενημερώσαμε και για τις περιοχές αρμοδιότητάς του εκτός του ιστορικού πυρήνα του Τατοΐου. Ειδική μνεία έγινε και στην κατατεθειμένη, ήδη από το 2012, πρόταση του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου να εξεταστεί η ενίσχυση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής του κτήματος με την παράλληλη αξιοποίηση του π. Βασιλικού Κτήματος Πολυδενδρίου στην Αγιά της Λάρισας.
Ο Υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η αξιοποίηση του π. Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου είναι εθνικός στόχος και περνάει σε τροχιά υλοποίησης μετά την πρόσφατη παρουσίαση της Μελέτης Βιωσιμότητας. Η ανάπτυξη θα στηριχθεί σε δύο βασικές αρχές: τον σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και την κοινωνία αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα, ώστε το Κτήμα να μετατραπεί σε πυρήνα περιβάλλοντος και πολιτισμού με πλήθος παράλληλων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων. Στόχος είναι όχι μόνο η ανάδειξη του χώρου, αλλά και η οικονομικά βιώσιμη αξιοποίηση του. Το ΥΠ.ΑΑ.Τ. ως συναρμόδιο υπουργείο, καλείται να προάγει και να αναδείξει τη σημασία της Αγροτικής Οικονομίας. Σε αγαστή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος προτίθεται να συμβάλλει στη δημιουργία πρότυπου αγροκτήματος για την παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών με ισχυρή ετικέτα «Κτήμα Τατοϊου»(brand name). Στα σχέδια του ΥΠ.ΑΑ.Τ, μεταξύ άλλων, είναι η αναβίωση του αμπελώνα και του ελαιώνα. Eπίσης, η επαναλειτουργία του οινοποιείου με βασική πρωτοβουλία τη δημιουργία «κιβωτού» του ελληνικού αμπελώνα για τη διάσωση και μελέτη όλων των ελληνικών ποικιλιών”
Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τον κ. Υπουργό και την ομάδα του για την εξαιρετική συνεργασία και συναντίληψη για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας του κτήματος και χαιρόμαστε που στο τιμόνι του ΥΠ.ΑΑ.Τ. βρίσκεται ένας εξαιρετικά αξιόλογος άνθρωπος με όραμα και σχέδιο. Τον κ. Υπουργό συνόδευε στο Τατόι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γιώργος Στρατάκος, ο υπηρεσιακός Γραμματέας κ. Δημήτρης Τσαγκαλίδης και στελέχη του γραφείου του. Ο Σύλλογος εκφράζει, επίσης, τις θερμές ευχαριστίες του στο μέλος του ΔΣ του Συλλόγου μας, γεωπόνο κ. Νίκο Θυμάκη για την σημαντική συνδρομή του στα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της αγροτικής οικονομίας και κηποτεχνίας. Τέλος, ειδική μνεία οφείλουμε στην αστυνομική δύναμη του κτήματος που με υποδειγματικό τρόπο μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε την επίσκεψη αυτή.