Skip to main content

Η μάχη του Προμηθέα για λογική και δίκαιο

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη
[email protected]

«Είναι ένα βαθιά πολιτικό έργο με ανθρωποκεντρικό μήνυμα» επισημαίνει ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας, ο οποίος ενσαρκώνει τον Προμηθέα στο ποιητικό αριστούργημα του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης».

Η παράσταση -που χειροκροτήθηκε όσο καμία αυτό το καλοκαίρι, συγκινώντας κοινό και κριτικούς όπου κι αν παρουσιάστηκε, αποδεικνύοντας ότι ο λόγος του Αισχύλου μάς αφορά περισσότερο από ποτέ- παρουσιάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, στη νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, στο Θέατρο Βράχων την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για μία μοναδική παράσταση την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου.

Τι διαδραματίζεται σε αυτήν την τραγωδία του Αισχύλου;

«Ο Τιτάνας Προμηθέας βρίσκεται αιώνια καρφωμένος σε έναν βράχο, υποφέροντας ανείπωτα μαρτύρια, επειδή ακύρωσε τις επιταγές και τη δύναμη της νέας εξουσίας του Δία. Αντιστάθηκε σε αυτήν, κλέβοντας το πυρ από τους θεούς και μεταφέροντάς το στους ανθρώπους, έτσι ώστε να διασωθεί η ανθρωπότητα από τον αφανισμό, που είχε προγραμματίσει η νέα εξουσία για τον άνθρωπο. Λέει ο ίδιος: “δεν είχα προσωπικό συμφέρον από την ελπίδα ενός καλύτερου ανθρώπου”».

Ποια θέματα διερευνώνται μέσα από την ιστορία του Προμηθέα;

«”Βία και τρόμος και αδικία η εξουσία” λέει ο Προμηθέας σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του. Συνεπώς, τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα διακυβέρνησης και πώς αυτή εφαρμόζει θεμελιώδη ζητήματα ισονομίας, ισοπολιτείας και κώδικα αξιών. Πώς ο νέος εξουσιαστής επιβάλλει και πώς αντιλαμβάνεται -μέσω του κράτους και της βίας (ρόλοι που υπάρχουν μέσα στην τραγωδία του Αισχύλου και που δεν έχουν θεϊκή ή ανθρώπινη υπόσταση)- τον νόμο και την τιμωρία. Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό έργο με ανθρωποκεντρικό μήνυμα, αφού η αντίσταση, η αντιεξουσιαστική του θέση και η θυσία του Προμηθέα προασπίζει, από μεριάς του, πανανθρώπινες αξίες και μάχες για μια καλύτερη και πιο δίκαιη ανθρωπότητα».

Σε τι εμμένει ο Προμηθέας, όσο αμείλικτα κι αν τον τιμωρεί ο Δίας; Και, ως σύμβολο αντίστασης, τι χρήσιμο -ιδιαίτερα για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε- έχει να μας πει;

«Ο Προμηθέας, ως Τιτάνας της λογικής, της σκέψης και της σύνεσης, πάλεψε για να αποτρέψει την τιτανομαχία και προσπάθησε να βρει μια λύση μέσω ενός δίκαιου λόγου, “γιατί το μέλλον δεν ανήκει ούτε στη δύναμη, ούτε στη βία, αλλά στα επιχειρήματα”, πράγμα που δεν κατέστη δυνατό ούτε όταν είχαν την εξουσία οι Τιτάνες, αλλά ούτε κι όταν αυτή άλλαξε χέρια και περιήλθε στον Δία. “Ανήκει στις παθήσεις της εξουσίας να βλέπει παντού εχθρούς”. Συνεχίζει, λοιπόν, ο Προμηθέας να μάχεται για την κοινή λογική και το ιδεώδες ενός δίκαιου κόσμου, που αντιστέκεται στην επιβολή μιας αδίστακτης και άλογης εξουσίας».

Τι θεωρείτε αδιανόητο στο παρόν μας;

«Πολλά πράγματα. Την αναλγησία του ανθρώπου απέναντι στον άνθρωπο. Τον μη σεβασμό. Τον άκρατο υλισμό και την αποθέωση του χρήματος».

Τι προσδοκάτε για το μέλλον μας;

«Δεν προσδοκώ τίποτα. Παραμένω παρατηρητής αυτής της ανελέητης φύσης του ανθρώπου, βιώνοντας την εξέλιξή του εκ των έσω, μια και ανήκω στη συνομοταξία του».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου, μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, κίνηση – καλλιτεχνική συνεργασία: Φρόσω Κορρού, σκηνικά – κοστούμια: Kenny MacLellan, μουσική: Lost Bodies, σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Σερεμέτη, βοηθοί σκηνογράφου: Σοφία Κατσουλιέρ – Αννα Σαπουνάκη, βοηθός ενδυματολόγου: Ανθούλα Μαμαλού, φωτογραφίες: Θωμάς Χρυσοχοΐδης, team video: ΠΑΝΚ ΤΑΝΚ, παραγωγή: Μαροσούλης Δ. Θεόδωρος. Διανομή: Προμηθέας: Τάσος Νούσιας, Ηφαιστος, Ωκεανός: Γεράσιμος Γεννατάς, Κράτος, Ερμής: Δημήτρης Κουρούμπαλης Ιώ: Marlene Kaminski, Κορυφαίες χορού: Αικατερίνη Λούρα, Ιριδα Μάρα, χορός: Δέσποινα Λαγουδάκη, Χριστίνα Μπίτου, Βιβή Μπουτάτη, Πηνελόπη Μωρούτ, Νατάσα Σαραντοπούλου. Στον χορό συμμετέχει όλος ο θίασος.

Πρόγραμμα

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου: Βύρωνας, θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου: Ωδείο Ηρώδου Αττικού Αθήνα

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου: Κορυδαλλός, Δημοτικό Θέατρο «Θανάσης Βέγγος»

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου: Κηποθέατρο Παπάγου.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης.