Η τραγουδίστρια Αϊδέε Μερσέδες Σόσα (Haydée Mercedes Sosa) από την Αργεντινή έχει την τιμητική της, αφού η Google της αφιερώνει το σημερινό της doodle.
Η Σόσα, γνωστότερη ως La Negra, απέκτησε φήμη όχι μόνο στην Λατινική Αμερική αλλά και διεθνώς. Έγινε, επίσης, γνωστή ως «η φωνή των ανθρώπων χωρίς φωνή». Η καριέρα της διήρκεσε 4 δεκαετίες και υπήρξε πρέσβειρα της UNICEF.
Γεννήθηκε στο Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν, στην βορειοδυτική επαρχία Τουκουμάν, στις 9 Ιουλίου 1935. Το 1950 κέρδισε σε έναν διαγωνισμό και μερικά χρόνια αργότερα ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο «La Voz de la Zafra». Σύντομα άρχισε να ερμηνεύει σε Φεστιβάλ και καθιερώθηκε ως εκπρόσωπος του κινήματος nueva canción (στην Αργεντινή ονομάστηκε nuevo cancionero). Ο πρώτος της δίσκος ήταν συλλογή λαϊκών τραγουδιών, με τίτλο «Canciones con Fundamento».
Το 1967 η Σόσα έκανε περιοδείες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, με μεγάλη επιτυχία. Συνεργάστηκε με ισπανόφωνους και άλλους διεθνείς καλλιτέχνες. Το 1979 συνελήφθη από την στρατιωτική χούντα του Χόρχε Βιδέλα και απελευθερώθηκε μόνο έπειτα από διεθνή παρέμβαση. Αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι και στη Μαδρίτη, καθώς η μουσική της απαγορεύτηκε στην ίδια της την πατρίδα. O δεύτερός της σύζυγος απεβίωσε το 1978. Το 1982 επέστρεψε στην Αργεντινή και από τη δεκαετία του 1990 πραγματοποίησε συναυλίες στο εξωτερικό, σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Βατικανό.
Υπήρξε πρέσβειρα καλής θέλησης της UNESCO για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Κέρδισε Βραβείο λάτιν Γκράμι για το καλύτερο άλμπουμ λαϊκής μουσικής το 2000 («Misa Criolla»), το 2003 («Acústico») και το 2006 («Corazón Libre»). Το άλμπουμ της με τίτλο «Cantora 1» απέσπασε δύο βραβεία στα βραβεία λάτιν Γκράμι του 2009, στην κατηγορία καλύτερο άλμπουμ και καλύτερη συσκευασία για ηχογράφηση.
Η Σόσα υπέφερε από αναπνευστικά προβλήματα και νοσηλεύτηκε στο Μπουένος Άιρες τον Σεπτέμβριο του 2009. Απεβίωσε στις 4 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, από ασθένεια των νεφρών και άφησε έναν γιο από τον πρώτο της γάμο.
Η σορός της εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στο κτήριο του εθνικού κογκρέσου και κηρύχθηκε από την κυβέρνηση της Αργεντινής τριήμερο εθνικό πένθος. Χιλιάδες ανθρώπων είχαν σχηματίσει ουρές κατά την περίοδο εκείνη, προκειμένου να προσκυνήσουν.
Η Μερσέδες Σόσα θα παραμείνει αθάνατη στις μνήμες όχι μόνο για τα τραγούδια που ερμήνευσε αλλά και για το ότι ήταν πάντοτε η φωνή των κατατρεγμένων όπου γης, η φωνή των ανθρώπων που ενώ έχουν φωνή δεν μπορούν να (εισ)ακουστούν.
Στη μεγάλη επιτυχία της με τίτλο «Gracias a la vida», τραγούδησε:
«Ευχαριστώ τη ζωή που μου έδωσε τόσα πολλά / μου έδωσε το γέλιο και μου έδωσε το κλάμα / ώστε να ξεχωρίζω τη χαρά από τη λύπη / τα δύο υλικά απ’ τα οποία είναι φτιαγμένα τα τραγούδια μου / και το δικό σας τραγούδι που είναι επίσης δικό μου / και το τραγούδι των πάντων που είναι το δικό μου τραγούδι».
Στη χώρα μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 12 Σεπτεμβρίου 1986 στην Καισαριανή, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.
Έκτοτε πραγματοποίησε και άλλες συναυλίες (Λυκαβηττός, Κατράκειο, Θεσσαλονίκη, Ηρώδειο), ενώ συνεργάστηκε και με Έλληνες καλλιτέχνες (Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Νάνα Μούσχουρη, Διονύση Σαββόπουλο κ.ά.). Τελευταία της συνεργασία ήταν με το συγκρότημα Απουριμάκ, που αποτελείται από Λατινοαμερικάνους και Έλληνες μουσικούς. Ερμήνευσε στα ελληνικά το τραγούδι «Βράχια Γυμνά», που περιέχεται στον δίσκο «Στις γειτονιές του νότου» (2001).