Skip to main content

Mikael Wallhagen: «… να κάνετε ενδελεχώς την έρευνά σας!…»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Ο Mikael Wallhagen, Ειδικός ρολογιών και Επικεφαλής του τμήματος ρολογιών του Sotheby’s στη  Γενεύη, θα παρευρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στο «Ecali Club» [Λόφου 15, Εκάλη], μετά τη 1 το μεσημέρι, για να κάνει δωρεάν εκτιμήσεις ρολογιών σε συλλέκτες και όχι μόνο.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες συλλέκτες είναι αρκετά δραστήριοι στις αγορές ρολογιών του Οίκου, ενώ αρκετά ρολόγια υψηλής ποιότητας έχουν τη προέλευσή τους από την Ελλάδα. Για τους πλειστηριασμούς ρολογιών, αυτή την αγορά που ανθίζει, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του.

Πως θα χαρακτηρίζατε την αγορά σπανίων ρολογιών στις μέρες μας;

«Η αγορά είναι εξ ολοκλήρου παγκόσμια και αυξάνεται συνεχώς, ειδικά για τα μεγάλα vintage ρολόγια χειρός. Πέρυσι, ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές που είχαμε στον Sotheby’s σε αυτή την κατηγορία, μιας και οι παγκόσμιες πωλήσεις μας αυξήθηκαν κατά 60%, φθάνοντας συνολικά τα 88,5 εκατομμύρια δολάρια. Χαρακτηριστικά, τον Νοέμβριο στη Γενεύη, πουλήσαμε το πιο πολύτιμο ρολόι χειρός που δημοπρατήθηκε ποτέ στον Sotheby’s: ένα εξαιρετικά σπάνιο ρολόι του 1952 του Patek Philippe, σημείο αναφοράς 2499, που πωλήθηκε για σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια. Επομένως, αυτό που βλέπουμε είναι ότι κάθε χρόνο η ζήτηση για τέτοια εξαιρετικά αντικείμενα γίνεται όλο και πιο ισχυρή».

Ποια είναι τα brands που πιστεύετε ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε;

«Μεταξύ των brands που έχουν καλή απόδοση στις δημοπρασίες είναι τα Patek Philippe, Audemars Piguet και vintage Rolex –δηλαδή που είναι κατασκευασμένα προ του 1985, καθώς και ορισμένα ανεξάρτητα brands όπως τα Richard Mille και Greubel Forsey».

Βλέπετε συμμετοχή στις πωλήσεις σας από Έλληνες συλλέκτες; Είναι ενεργή η εν λόγω αγορά;

«Πράγματι, οι Έλληνες συλλέκτες δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις μας και σαν Sotheby’s ερχόμαστε τακτικά στην Ελλάδα για να συναντηθούμε με πελάτες και να συζητήσουμε για τις συλλογές τους. Για παράδειγμα, φέτος θα βρίσκομαι στην Αθήνα στις 29 Ιανουαρίου, προσφέροντας δωρεάν συμβουλές και αποτιμήσεις. Οι Έλληνες συλλέκτες έχουν μεγάλη γνώση ενώ η Ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από ωριμότητα σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε στείλει σημαντικά ρολόγια από την Ελλάδα στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα ένα σπάνιο Rolex μοντέλο Sea-Dweller του 1977 που μας έφερε ο γιος του αρχικού ιδιοκτήτη – συλλέκτη με έδρα την Αθήνα. Χαρακτηριστικά, το ρολόι πωλήθηκε για πάνω από 33.000 δολάρια στη Γενεύη, τον περασμένο Νοέμβριο.

Επίσης, τα είδη ρολογιών vintage για δύτες είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα όσον αφορά την τρέχουσα ισχυρή ζήτηση. Πριν από είκοσι χρόνια, τα ρολόγια όπως το Rolex Sea-Dweller και το Omega Seamaster υπολογίζονταν σε £1.000-1.500. Σήμερα, αποτιμώνται δέκα φορές περισσότερο (£ 10.000 – 15.000) και η πώλησή τους ανέρχεται πάνω από την εκτιμώμενη τιμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα πρότυπο Omega Seamaster “Ploprof” του 1970 που πωλήθηκε για 87.500 CHF (70.400 στερλίνες) στη Γενεύη, τον Νοέμβριο του 2016».

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να αγοράσει κανείς ένα σπάνιο ρολόι σε έναν πλειστηριασμό;

«Οι συγκεκριμένες δημοπρασίες προσελκύουν συλλέκτες από όλο τον κόσμο, διότι συγκεντρώνουν ένα ευρύ φάσμα ρολογιών -από παλιά ρολόγια τσέπης μέχρι vintage μοντέλα και μοντέρνα ρολόγια, φτιαγμένα από τους πιο σημαντικούς κατασκευαστές. Είτε ξεκινάτε είτε αξιοποιείτε την υπάρχουσα συλλογή σας, η δημοπρασία μπορεί να προσφέρει πολύ ανταγωνιστικές τιμές -από σχετικά προσβάσιμα ρολόγια χειρός -για παράδειγμα σε online δημοπρασίες- ακόμα και πιο σπάνια και μοναδικά κομμάτια του κόσμου. Οι ειδικοί των δημοπρασιών προσφέρουν, επίσης, ανεκτίμητες συμβουλές σε όλα τα βασικά brands και μοντέλα ενώ μπορείτε να δείτε και να δοκιμάσετε κάθε κομμάτι προτού αποφασίσετε να αγοράσετε».

Πώς έχει επηρεάσει η σύγχρονη τεχνολογία και social media τον κόσμο συλλογής ρολογιών;

«Τα social media, και ιδιαίτερα η Instagram, έχουν μεταμορφώσει τελείως την αγορά ρολογιών. Η κοινότητα των συλλεκτών έχει τώρα πολλά εργαλεία ώστε να αλληλεπιδρά και να μοιράζεται το πάθος της για τα ρολόγια, ενώ η ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα είναι θεαματική. Αυτές οι πλατφόρμες μάς βοηθούν, επίσης, να διαδώσουμε το τι κάνουμε. Εξετάζοντας ευρύτερα την τεχνολογία και τις ψηφιακές εξελίξεις, κατορθώσαμε να επεκτείνουμε σημαντικά τις δημοπρασίες μας μόνο στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και αρκετών εταιρικών σχέσεων με αναγνωρισμένα brands όπως το Vacheron Constantin και το Panerai. Οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου έχουν ανοίξει τις δημοπρασίες μας σε νέους συλλέκτες και έχουν διευρύνει το εύρος αυτού που μπορούμε να προσφέρουμε».

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει μια συλλογή vintage ρολογιών ;

«Η συμβουλή μου θα ήταν να επικεντρωθείτε σε ένα ειδικό είδος ρολογιών που σας αρέσει -είτε πρόκειται για παλαιά ρολόγια τσέπης είτε για vintage ρολόγια χειρός, κ.λπ.- και να κάνετε ενδελεχώς την έρευνά σας! Θα έλεγα ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να σκεφτούμε είναι οι εξής πέντε: Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι το DNA του brand: ποιος κατασκευάζει το ρολόι, ποια είναι η ιστορία του και για ποιο λόγο αυτή η εταιρεία ρολογιών είναι σημαντική για την ιστορία της ωρολογοποιίας. Δεύτερον, μεγάλο ρόλο παίζει η σπανιότητα, δηλαδή πόσα από αυτά τα ρολόγια υπάρχουν και πόσο συχνά το συγκεκριμένο ρολόι διατίθεται προς πώληση. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσετε κάτι που είναι δύσκολο να βρεθεί. Τρίτον, σκεφτείτε τις επιλογές και τι άλλο κάνει το ρολόι εκτός από το να λέει την ώρα. Οι μηχανικές επιλογές, όπως η επανάληψη ενός λεπτού ή ένας χρονογράφος μπορούν να προσθέσουν αξία. Τέταρτον, πρέπει να δείτε την κατάσταση του ρολογιού: είναι ο πίνακας πρωτότυπος; Έχει γυαλιστεί η πρόσοψη του ρολογιού; Η κίνηση των δεικτών λειτουργεί κανονικά; Αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικά, καθώς τα πιο περιζήτητα ρολόγια στη δευτερογενή αγορά σήμερα είναι αυτά που βρίσκονται στην αρχική τους κατάσταση, με το αρχικό πιστοποιητικό και τα έγγραφά του. Η τελευταία πτυχή που πρέπει να σκεφτούμε είναι η προέλευση του ρολογιού -ποιοι είναι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες; Ένας σημαντικός ή ένδοξος ιδιοκτήτης μπορεί, επίσης, να κάνει ένα ρολόι πιο πολύτιμο».

Πληροφορίες: 0030 210 6891827