Skip to main content

Ναυτικό Μουσείο της Χίου: Φάρος Πολιτισμού με πλούσια εκθέματα

Το Ναυτικό Μουσείο της Χίου, παλαιό όνειρο των απανταχού Χιωτών, είναι έργο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και έχει ως βασική επιδίωξη να εικονογραφήσει με ιστορικά και πολιτισμικά πειστήρια τη μακραίωνη,  γεμάτη δυναμισμό και πάθος σχέση της Χίου με τη θάλασσα και παράλληλα να προβάλει τη ναυτική της παράδοση με εκθέσεις, διαλέξεις, συνέδρια αλλά και μέσα από τη συνεργασία με αντίστοιχα Ιδρύματα του αιγιακού χώρου.

Το Μουσείο στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, στο παραδοσιακό αρχοντικό του ζεύγους Αναστασίου και Μαρουκώς Πατέρα που  δωρίθηκε για το σκοπό αυτό από τους κληρονόμους του, το 1991, στο ομώνυμο κοινωφελές Ίδρυμα.

Πρόκειται για κτήριο του 19ου αιώνα, νεοκλασικού νησιώτικου ρυθμού με μοναδικές οροφογραφίες και με χαρακτηριστικές παρεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους και στον κήπο, και φιλοξενεί τα εκθέματα κατά τρόπο που αναδεικνύονται μέσα σε ένα αρμονικό και αυθεντικό περιβάλλον.

Πρωταρχικός στόχος του Μουσείου είναι να επεξηγήσει αυτή τη σημαντική κοινωνική πλευρά του νησιού, συλλέγοντας και ταξινομώντας ιστορικές πληροφορίες που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή παράδοση της περιοχής. Συνεργάζεται με φορείς, Οργανισμούς και  σωματεία του νησιού, δημιουργώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις που προβάλλουν τη ναυτική παράδοση της Χίου. Εκδίδει, εδώ και τρία χρόνια, το περιοδικό «Ναυτίλος» που συστήνει  μέσα από τα εκθέματα την τοπική και ελληνική ναυτική ιστορία καθώς και τις  δραστηριότητες του Μουσείου.

Ανάμεσα στα πλούσια εκθέματα του Μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα έργα του Χιώτη πλοιογράφου Αρ. Γλύκα, ένα από τα πραγματικά μαχαίρια και χειροβολίδα του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη, ομοιώματα πλοίων όπως το «Santa Maria» του Χριστόφορου Κολόμβου, τα  «uss Constitution» και  «hms Victory»  – τις ναυαρχίδες των ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας αντίστοιχα, πλοία τύπου «Liberty» – η απόκτηση των οποίων μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από Έλληνες εφοπλιστές συνετέλεσε κατά πολύ στην άνοδο  της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας,  καθώς και άλλα εμπορικά φορτηγά πλοία και πλήθος ναυτικών οργάνων και εντύπων.

Επίσης, στην αυλή του Μουσείου φιλοξενείται το μνημείο απολεσθέντων ναυτικών του εμπορικού ναυτικού – ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους από πολεμικές ενέργειες κατά τη  διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προσφορά της Ένωσης Βρονταδουσίων Αττικής.  Στον  όροφο του Μουσείου λειτουργεί βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο για μελέτη της μεγάλης συλλογής που διαθέτει.    

Πληροφορίες
Το Ναυτικό Μουσείο της Χίου (Στ. Τσουρή 20) λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο, 9 π.μ.  με 2 μ.μ. Τηλ:  22710 44139.

[email protected]