Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Ισχυριζόμενος ότι μόνο εκείνος ξέρει πώς μπορούμε να καταστρέψουμε τη ζωή μας και μπορεί να μας δείξει τον τρόπο, ο Γιώργος Ηλιόπουλος γράφει και ερμηνεύει την αφοπλιστικά «αληθινή» κωμωδία, με τίτλο «Πώς να καταστρέψετε τη ζωή σας» και υπότιτλο «Αν η ζωή σου ήταν ταινία, ποια θα ήθελες να είναι;» και μας μιλά για αυτή την απαιτητική παράσταση.
Με πολλές κινηματογραφικές αναφορές και ντυμένο με μουσικές από ταινίες, το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βασιλικής Ανδρίτσου, στο πλήρως ανακαινισμένο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης – Ριάλτο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.
Κάνοντάς μας να αναγνωρίσουμε κάτι από τον εαυτό μας και, υποσυνείδητα, να αναρωτηθούμε αν η δική μας ζωή ήταν ταινία, ποια θα θέλαμε να είναι, ο Γιώργος Ηλιόπουλος μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά του για τη σημερινή Ελλάδα.
Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης αυτής της κωμωδίας;
Το λάθος που, πολύ συχνά, κάνουμε όλοι μας: το να θεωρούμε δεδομένους τους ανθρώπους που έρχονται στη ζωή μας. Εγώ, παρόλο που δεν ανήκω στους βιωματικούς συγγράφεις, έχω κάνει ουκ ολίγες φορές αυτό το λάθος, αλλά μου έχει κιόλας συμβεί πολλές – πάρα πολλές φορές. Το θέμα είναι πως δεν βάζουμε μυαλό. Πάντα το έχουμε στον νου μας, είναι μια συμβουλή, που και μας την έχουν δώσει αρκετοί, αλλά και που την έχουμε συναντήσει πάρα πολλές φορές. Παρόλα αυτά, μυαλό δεν βάζουμε. Εκτός αν συμβεί κάτι χοντρό, κάτι που θα μας ταράξει και που θα μας κάνει να πάρουμε το μάθημά μας. Βέβαια, όλα αυτά, μέσα από το φίλτρο της κωμωδίας – της τρελής κωμωδίας στην περίπτωσή μας, μιας που πιστεύω πως ο μόνος τρόπος, για να πεις τρομακτικές αλήθειες, είναι κάνοντας πλάκα!
Σκιαγραφείστε μας τους ήρωές της.
Μέσα από την παράσταση, περνά όλο το σύμπαν του Γιώργου, ο οποίος είναι ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας. Βλέπουμε τους φίλους του, την οικογένειά του, την κοπέλα του, Άννα, την οικογένειά της και τις φίλες της, καθώς και άτομα του περιβάλλοντός τους. Αυτός είναι και ο υψηλός βαθμός δυσκολίας της παράστασης, που ζητεί από έναν ηθοποιό να δώσει ζωή σε 20 χαρακτήρες. Είναι, πραγματικά, μια παράσταση, που απαιτεί αντοχές αθλητή και απίστευτα επίπεδα ενέργειας και κεφιού, για να περάσει στην πλατεία. Αυτός είναι ταυτόχρονα και ο λόγος, που κάνει αυτό το στοίχημα τόσο μοναδικά γοητευτικό και απολαυστικό.
Τι θέλουν να πουν μέσα από την ιστορία τους;
Πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε το «υπέροχο», όταν θα μας επισκεφτεί. Δεν αρκεί να το περιμένουμε και να ευχόμαστε να μας συμβεί. Αυτό, κάποια στιγμή, θα γίνει. Θα πρέπει να έχουμε κάνει την απαραίτητη δουλειά με τον εαυτό μας ή, αν θέλετε, να είμαστε τολμηροί και θαρραλέοι μόλις το αντιμετωπίσουμε, να μην το βάλουμε στα πόδια. Γιατί πολλοί είναι αυτοί, που μιλούν για το «Θαύμα». Πόσους, όμως, ξέρετε, που να μπορούν να το αναγνωρίσουν και να το αναδείξουν; Και για μένα, το να μπορέσεις να βρεις τον άνθρωπό σου, να τον αναγνωρίσεις και να τον αναδείξεις μέσα σου σαν σύντροφο ζωής, είναι Θαύμα. Μπορεί να ακούγεται μελό και τετριμμένο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε η Βασιλική Ανδρίτσου. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας.
Με τη Βασιλική, γνωριζόμαστε πάνω από 10 χρόνια. Συναντηθήκαμε πρώτη φορά σε ένα σήριαλ, που είχα γράψει. Είναι, πραγματικά, μεγάλος ο θαυμασμός και η αγάπη, που έχω και στο ταλέντο, αλλά και στο άτομό της. Αυτή η παράσταση δεν θα είχε ποτέ συμβεί, αν δεν αναλάμβανε η Βασιλική. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που τη γνωρίζω και που αγκάλιασε κι εμένα και το έργο με τόση αγάπη.
Αν η δική σας ζωή ήταν ταινία, ποια θα θέλατε να είναι;
Μία, που, κάποια στιγμή, ο χαρακτήρας ή θα πετύχαινε αυτά που, τόσα χρόνια, προσπαθεί και προσπαθεί… ή που θα αντιλαμβανόταν και θα αποδεχόταν πως έκανε λάθος επιλογές, πίστεψε σε πλαστούς θεούς, δεν είχε τα προσόντα, δεν είχε τα εφόδια, δεν είχε τα «καχόνες», που λένε και οι φίλοι μας οι Ισπανοί, ή πολύ απλά ήταν γκαντέμης, όπως λέμε οι Έλληνες, να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Με αλλά λόγια, μιλώ για αυτό που, για πολλούς, είναι ζητούμενο και που, για μένα, είναι παράγοντας ευτυχίας: η απολυτή κατανόηση της θέσης σου. Γιατί, μόνο τότε, μπορείς να ελιχθείς πραγματικά. Εννοώντας, μόνο τότε, μπορείς να παλέψεις, για να αλλάξεις, ή να αποδεχτείς την ήττα και να κάνεις έναν νέο σχεδιασμό ζωής. Προσωπικά, η αγαπημένη μου ταινία είναι ο «Jerry Maguire».
Αναλογιζόμενος τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, τι νοιώθετε;
Όλα τα παραπάνω! Νοιώθω πως ζούμε μέρες ιστορικές. Συμβαίνουν γύρω μας πράγματα, που κανείς ποτέ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί και να αποδεχτεί. Αξίες και αγώνες ολοκλήρων γενιών ξηλώνονται καθημερινά, σαν μανίκι από ένα πουλόβερ που όλοι σιχαθήκαμε, πριν καν το τελειώσουμε.
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;
Συσπείρωση ανθρώπων και δυνάμεων. Είναι, πραγματικά, η στιγμή, που αποδεικνύεται περίτρανα πως ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος, που έχει γύρω του ανθρώπους που τον αγαπούν! Η αγάπη πιστεύω πως είναι το μεγαλύτερο αγαθό, και η επόμενη Επανάσταση είναι αυτή της Αγάπης. Ακούγετε παλιακό και ρομαντικό, αλλά, για μένα, είναι άκρως ρεαλιστικό. Είναι η στιγμή να ξεσκονίσουμε ό,τι ξέραμε, ό,τι θεωρούσαμε πως ξέρουμε, και να ανακαλύψουμε ξανά όλα αυτά, που αντιμετωπίζαμε ως γνωστά και κεκτημένα. Είναι τεράστια η έκπληξη της ανακάλυψης που μας περιμένει, μόλις αποτινάξουμε αυτό το πέπλο σκόνης. Είναι σαν να ανακαλύπτουμε πάλι τη γλώσσα, τις έννοιες, σαν να δοκιμάζουμε για πρώτη φορά μέλι!
Τι σας τονώνει το ηθικό;
Το ταλέντο. Η δημιουργία. Όχι μόνο το να προσπαθείς να σταθείς στα πόδια σου ξανά, αλλά και το να προσπαθείς να βρεις τα πόδια σου! Είμαστε μια μικρή χώρα γεωγραφικά, αλλά τεράστια σε καλλιτεχνικό εκτόπισμα. Είμαστε πραγματικά ευλογημένοι. Είμαι, επίσης, δάσκαλος σε μια Δραματική Σχολή και, πραγματικά, με συγκινεί ο αγώνας και η δύναμη των νέων ανθρώπων, που ετοιμάζονται να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Ειλικρινά, θεωρώ αυτή μου τη δραστηριότητα την πιο σημαντική από όλα όσα έχω κάνει. Έγινα καλύτερος άνθρωπος, όταν έγινα δάσκαλος.
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο – ερμηνεία: Γιώργος Ηλιόπουλος, σκηνοθεσία: Βασιλική Ανδρίτσου, βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλού Κατσαφάδου, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, υπεύθυνος παραγωγής: Θοδωρής Σταμπούλος, γραφιστικά: Θοδωρής Σαράφης, επιμέλεια παραγωγής: Αλέξανδρος Ρήγας.
Πληροφορίες
Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης – Ριάλτο: Κυψέλης 54 – Κυψέλη, τηλ. κρατήσεων: 211 4107764 (ώρες ταμείου: κάθε μέρα: 10:00 – 22:00). Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (με 10λεπτο διάλειμμα). Τιμή εισιτήριου: γενική είσοδος: 15 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ, 10 δωρεάν εισιτήρια για ανέργους, σε κάθε παράσταση).