Skip to main content

Αποφασισμένη να πεθάνει για τα «πιστεύω» της

Η νέα σκηνοθετική συνεργασία του Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, παρουσιάζεται στο Ηρώδειο (πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Ακρόπολη), την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, και, κατόπιν, θα περιοδεύσει στην Ελλάδα.

Οι δύο σκηνοθέτες ακολουθούν τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας, όπου όλοι οι χαρακτήρες του δράματος μοιράζονται σε τρεις υποκριτές. Έτσι, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Κρέοντας και Ευρυδίκη, η Αθηνά Μαξίμου γίνεται Αντιγόνη και Τειρεσίας και ο Μιχάλης Σαράντης γίνεται Αίμονας, Σκοπός και Ισμήνη.

Τα οκτώ μέλη του χορού αναλαμβάνουν τον ρόλο των αφηγητών και διηγούνται την ιστορία της εμμονικής σχέσης των ηρώων με τα «πιστεύω» τους, τα οποία τους οδηγούν στην καταστροφή τους, αφού ο Κρέοντας είναι αποφασισμένος να επιβληθεί και η Αντιγόνη αποφασισμένη να πεθάνει. Στο μεταξύ, οι πολίτες, παραδομένοι στον φόβο, ψιθυρίζουν κρυφά, μα δεν τολμούν να αντιδράσουν, ενώ η πόλη παραμένει ακυβέρνητη.

«Δεν ξέρουν οι άνθρωποι. Δεν έμαθαν ποτέ»

Ο μεταφραστής του έργου, Γιώργος Μπλάνας, σημειώνει: «Το πραγματικό θέμα της τραγωδίας είναι κάτι περισσότερο από την αντιπαράθεση ανάμεσα στο δίκαιο της πολιτείας και το θεϊκό δίκαιο, ανάμεσα στο θετό και το φυσικό δίκαιο ή ανάμεσα στην εξουσία και τη δικαιοσύνη. Η πραγματική σύγκρουση είναι ανάμεσα στην ιδιωτική επιθυμία και τη δημόσια πραγματικότητα. Σε αυτήν την πόλη, όλοι είναι μόνοι.

Προσπαθούν να ευτυχήσουν, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό. Προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους, αλλά διαλέγουν λάθος μέσα. Διότι, όπως λέει ο Τειρεσίας: «Δεν ξέρουν οι άνθρωποι. Δεν έμαθαν ποτέ. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να σκεφτούν πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό απ’ την ορθοφροσύνη».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας, διασκευή: Μανώλης Δούνιας, μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, σκηνικά – κοστούμια: Εύα Νάθενα, κίνηση: Αγγελική Στελλάτου, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, μουσική διδασκαλία – ακορντεόν: Άννα Λάκη, βοηθός σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης, βοηθός σκηνογράφου: Ερατώ Τσάτσου, βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Ψωμοδότη, φωτογράφος: Μαριλένα Αναστασιάδου, παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη.

Ερμηνεύουν: Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιος Χειλάκης, Μιχάλης Σαράντης. Χορός: Σωκράτης Πατσίκας, Παναγιώτης Κλίνης, Κρις Ραντάνοφ, Σμαράγδα Κάκκινου, Μαρία Τζάνη, Πάρις Θωμόπουλος, Τίτος Λίτινας, Άννα Λάκη.

Πληροφορίες

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη – Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους. Τιμές εισιτηρίων: 15 έως 50 ευρώ.

Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 – εντός στοάς Πεσμαζόγλου, καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, πολυχώρος  Yoleni’s, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 210 3272000, ομαδικές κρατήσεις: 210 3222720, κρατήσεις ΑΜΕΑ: 211 7800056 (ώρες λειτουργίας: 9:00 – 17:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και viva.gr.

[email protected]