Skip to main content

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών: Η αρχαία Θήβα παρουσιάζεται σε 1.000 τ.μ.

 «Δεν έχουμε το δικαίωμα να επαναπαυόμαστε στις δάφνες του μεγαλείου των προγόνων μας, αλλά οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον με βάση και στάθμη τη δική τους» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας, το βράδυ της Τρίτης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το Μουσείο ως «εμβληματικό», αναφέροντας χαρακτηριστικά στην ομιλία του  πως «εκτός από την τεράστια αρχαιολογική του αξία, θα λειτουργεί, για όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες αλλά και για τις γενιές που έπονται, και ως τηλαυγής δείκτης πορείας. Μιας πορείας χρέους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποκαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης χαρακτηρίζοντας την βοιωτική γη ως «μία από τις κορυφαίες εστίες», όπως είπε, που «παρέχει ακαταμάχητα επιστημονικά τεκμήρια με αφετηρία την παλαιολιθική εποχή». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις 18 ενότητες στις οποίες εντάσσονται τα εκθέματα του Μουσείου, προσδιορίζοντας με σαφήνεια «την αρχαιολογική τους αξία και συγχρόνως την ανεκτίμητη για το έθνος των Ελλήνων πολιτισμική κληρονομιά».

 «Λένε πως όταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης στον χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εγκαινίων για να συμπληρώσει ότι «σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, με τον πολιτισμό να αποτελεί το πρώτο θύμα αυτής, η προσπάθεια που οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε για να κρατήσουμε αυτόν τον ήλιο ψηλά πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Μουσείο της Θήβας καταθέτοντας την υπερηφάνεια ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Χαρακτήρισε το Μουσείο ως έργο πνοής για την Θήβα, τη χώρα αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εκθέματα του Μουσείου, χαρακτηρίζοντας τις συλλογές που φιλοξενεί ως σπάνιες και μοναδικές.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας κατά την διάρκεια των εγκαινίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Θηβαϊκό κύκλο και τον τρόπο με τον οποίο εμπνέει τους μεγάλους συγγραφείς ενώ τόνισε ότι κάθε Μουσείο έχει ένα διπλό ρόλο. 

Ο δήμαρχος της Θήβας κ. Σπύρος Νικολάου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αναδείξει την ιστορία στην περιοχή, αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως επίσης και στις προσπάθειες που έγιναν διαχρονικά για να ολοκληρωθεί το Μουσείο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος ενώ παρών ήταν και ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος. Ακόμη ήταν παρούσα και η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η υφυπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοβελώνη, αρκετοί βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
 

Έργο που ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας που έχει αναμορφωθεί με δαπάνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι ένα έργο που ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ και είναι από τα σημαντικά Μουσεία για την κάλυψη της παλαιολιθικής περιόδου με ιδιαίτερες αναφορές στην καθημερινότητα της βοιωτικής γης.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1962 και ουσιαστικά τα εκθέματά του προέρχονται από την ανασκαφική δραστηριότητα στην Βοιωτία. Ξεκινά από την παλαιολιθική εποχή και φτάνει μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 1000 τ.μ. περίπου περιλαμβάνεται η ιστορία της Θήβας από τους προϊστορικούς χρόνους έως την μεταβυζαντινή εποχή. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν πήλινες πινακίδες με χαραγμένη τη γραμμική Β γραφή, πολλά σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο αλλά και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια που εκπέμπουν μοναδική ομορφιά. Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται αρχαϊκά γλυπτά και σκεύη, αρκετά αφιερώματα από τα μεγάλα ιερά του Απόλλωνα και των Καβείρων, όπως επίσης και επιτύμβιες στήλες και πήλινα αριστουργήματα που αποτελούν τα ξεχωριστά στοιχεία της αρχαίας βοιωτικής τέχνης.

Μετά την τελετή των εγκαινίων, το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό που πλημμύρισε τον αύλειο χώρο του, προκειμένου να παρακολουθήσει τη μουσική εκδήλωση «7 Γυναίκες τραγουδούν για το Μουσείο της Θήβας»,  με τη συμβολική φιλική συμμετοχή των: Χαρούλας  Αλεξίου, Ελευθερίας Αρβανιτάκη, Δήμητρας Γαλάνη, Ανδριάννας Μπάμπαλη, Άλκηστης Πρωτοψάλτη, Ελένης Τσαλιγοπούλου, και Μάρθας Φριντζήλα. Στο πιάνο ήταν ο Αχιλλέας Γουάστωρ και στο ακορντεόν ο Παναγιώτης Τσεβάς.

Οι σπουδαίες καλλιτέχνιδες του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού μάγεψαν το κοινό που τις χειροκρότησε θερμά και τις ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσική εκδήλωση ήταν μία ιδέα που υλοποιήθηκε από τη Θηβαία Χαρούλα Αλεξίου, η οποία συγκινημένη μίλησε στους παρευρισκόμενους για τη σπουδαιότητα αυτού του Μουσείου, που τόσα χρόνια περίμενε η Θήβα, η Ελλάδα και όλος ο κόσμος. 

naftemporiki.gr