Skip to main content

Δημήτρης Κανέλλος: «…ήταν όνειρο ζωής να τραγουδήσω ποίηση Άλκη Αλκαίου…»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

«Όσα ονειρευτήκαμε» είναι ο τίτλος της τρίτης  προσωπικής δισκογραφικής δουλειάς του Δημήτρη Κανέλλου. Με αφορμή την κυκλοφορία της, ο τραγουδιστής μίλησε μαζί μας.

Θα θέλατε να μας συστήσετε τη νέα σας δουλειά;

«Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε η νέα μου δισκογραφική δουλειά από τη Minos EMI, που αποτελείται από δέκα στο σύνολο τραγούδια, εννέα σε ποίηση Άλκη Αλκαίου, και ένα σε στίχους Γρηγόρη Λιάρου -αδερφού του Άλκη Αλκαίου. Τα πέντε, είναι νέα τραγούδια που τις μουσικές τις υπογράφουν οι Θάνος Μικρούτσικος, Θύμιος Παπαδόπουλος και Μανόλης Ανδρουλιδάκης, και τα άλλα πέντε είναι επανεκτελέσεις του Θάνου Μικρούτσικου και του Μίλτου Πασχαλίδη. Ο τίτλος αυτής της δουλειάς είναι “Όσα Ονειρευτήκαμε” από το ομότιτλο καινούργιο τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου».

Μιλήστε μας για την έντονη παρουσία του Άλκη Αλκαίου –όλα τα τραγούδια είναι σε ποίησή του,εκτός από το ένα, που είναι του αδερφού του.

«Ο Άλκης Αλκαίος είναι ένας από τους πολύ αγαπημένους μου ποιητές – στιχουργούς. Αυτό συμβαίνει γιατί, εκτός από το γεγονός ότι γράφει τόσο ευαίσθητα και ακουμπάει διάφορες προσωπικές, καθημερινές μας στιγμές με τόσο περίτεχνο και στοχευμένο τρόπο, την ίδια στιγμή, η γραφή του, παραμένει, πιστεύω, τόσο κοινωνικά επίκαιρη. Ανήκει σε εκείνους τους ποιητές που τους λέμε ξεκάθαρα στρατευμένους. Ασφαλώς, ήταν όνειρο ζωής να τραγουδήσω ποίηση Άλκη Αλκαίου, και είμαι πολύ τυχερός που πραγματοποιήθηκε. Είναι και το ένα τραγούδι σε στίχους του αδερφού του -τον ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη».

Στον δίσκο συναντάμε και το μουσικό αποτύπωμα ενός ακόμα σπουδαίου, του Θάνου Μικρούτσικου, που τον περασμένο Δεκέμβριο έφυγε από κοντά μας. Λίγα λόγια για τη συνεργασία σας;

«Ναι, μέσα στον δίσκο αυτό, είναι και τέσσερα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου. Δύο νέα και δύο επανεκτελέσεις. Η επαφή μας προέκυψε από κάποιες κοινές εμφανίσεις, σε αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Ξεκίνησε με την ιδέα να πω κάποια παλιά δικά του τραγούδια -το “Όσο κρατάει ένας καφές” και το “Μια παλιά φωτογραφία”. Στην πορεία της δημιουργίας του άλμπουμ, προέκυψαν και δύο νέα τραγούδια, το “Αλητάκι” και το “Όσα ονειρευτήκαμε”.

Τι να πω.., ήταν μεγάλο δώρο για μένα, έστω για το λίγο αυτό χρονικό διάστημα της μουσικής επαφής μου μαζί του, να μου εμπιστευτεί ο Θάνος Μικρούτσικος να τραγουδήσω δικά του τραγούδια. Πόσο μάλλον και νέες του συνθέσεις, σε ποίηση Άλκη Αλκαίου».

Τα πέντε από τα δέκα τραγούδια του δίσκου είναι επανεκτελέσεις. Τι σας οδήγησε στην επιλογή των συγκεκριμένων κομματιών;

«Τα δύο τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, το “Όσο κρατάει ένας καφές και το “Μια παλιά φωτογραφία”, ήταν πολύ αγαπημένα μου τραγούδια κι έτσι αποφασίσαμε με τον Θάνο, να τα πω ξανά δισκογραφικά. Τα υπόλοιπα τρία τραγούδια, που τη μουσική τους την υπογράφει ο Μίλτος Πασχαλίδης, τα σκέφτηκε και μου τα πρότεινε ο ίδιος, όταν κάποια στιγμή τον επισκέφτηκα στον “Σταυρό του Νότου” και του είπα για το ύφος του δίσκου που ετοίμαζα τότε. Ασφαλώς, τα δέχτηκα με πολύ μεγάλη χαρά».

Πείτε μαςστίχους από ένα τραγούδι του δίσκου –όποιους σας έρθουν πρώτοι στον νου.

«“Απόψε ένα γαρύφαλλο πεθαίνει στο περβάζι / Μα όσα ονειρευτήκαμε δεν έχουν γεννηθεί.” Νομίζω, πως τα είπε όλα ο ποιητής».

Έχετε ήδη συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Είναι κάποια ή κάποιες συνεργασίες σας που ξεχωρίζετε;

«Καταρχάς, η πολύχρονη συνεργασία μου με τη Γλυκερία, και, τελευταία, αυτή με τον Θάνο Μικρούτσικο, είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές της καλλιτεχνικής μου καριέρας».

Πώς θα περιγράφατε το προσωπικό, καλλιτεχνικό σας προφίλ;

«Νομίζω πως είμαι λαϊκός τραγουδιστής. Το ίδιο είχε πει κι ο Θάνος Μικρούτσικος για μένα».

Ένας αγαπημένος ξένος καλλιτέχνης;

«Ο Gary Moore».

Ένα τραγούδι που, τελευταία, σας αρέσει αν πετυχαίνετε στο ραδιόφωνο;

«Είναι ένα σε στίχους της Ελένης Φωτάκη και σε μουσική Τάκη Σούκα. Το τραγουδάει η αγαπημένη Ελένη Βιτάλη που έτυχε να συνεργαστούμε κάποια στιγμή και μαζί. Το “Πέρασε από δω η Ελένη”. Μου αρέσει πολύ το τραγούδι αυτό. Ασφαλώς, το τραγουδάει υπέροχα η Ελένη».

Κάποιο μελλοντικό σας σχέδιο;

«Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να συνεχίσω στον ίδιο δρόμο καλλιτεχνικά και δισκογραφικά, και ασφαλώς, να είμαι πρώτα καλά στην υγεία μου. Το ίδιο εύχομαι και σε σας».

Μια χρήσιμη συμβουλή που σας έχουν δώσει;

«Όσο ανεβαίνω να κοιτάω και πιο χαμηλά. Πιστεύω πως το τηρώ. Θα με κρίνει, ασφαλώς, κι ο κόσμος».

Μια σκέψη σας για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης μας λόγω της πανδημίας;

«Είναι όντως μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που μέχρι στιγμής τη διαβάζαμε μόνο σε ιστορικά βιβλία. Ας ελπίσουμε να βρεθεί άμεσα φάρμακο από τους επιστήμονες γιατρούς, για να μπορέσει ο κόσμος ξανά να κυκλοφορήσει ελεύθερα και να μην ανησυχεί αν θα κολλήσει ο ίδιος τον ιό ή οι οικείοι του».