Skip to main content

Εθνικό Θέατρο σε συντονιστικό καταλήψεων: Πιο αποτελεσματική η διεκδίκηση αν είναι ανοιχτές οι σκηνές

Συνάντηση των οργάνων του Εθνικού με τα συντονιστικά όργανα των καταλήψεων

Συνάντηση με τα συντονιστικά όργανα των καταλήψεων στα κτήρια του Εθνικού Θεάτρου είχαν σήμερα, μετά από πρωτοβουλία τους, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Κατά τη συζήτηση, τα όργανα του Εθνικού Θεάτρου επανέλαβαν τις θέσεις που είχαν διατυπώσει σε ανακοίνωσή τους από τις 9 Φεβρουαρίου και κατέστησαν σαφή την προσήλωσή τους στην ανάγκη εύρεσης νομοθετικών λύσεων με στόχο την κατεύθυνση αυτόνομης κατάταξης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ως νέας, ειδικής κατηγορίας (Καλλιτεχνική Εκπαίδευση-«ΚΕ») σε βαθμίδα ανώτερη της «ΔΕ», με τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022.

Ταυτόχρονα, με προτεραιότητα στην ενότητα της θεατρικής κοινότητας αλλά και πλήρη συναίσθηση ότι το Εθνικό Θέατρο επωμίζεται δυσανάλογο βάρος, οι ιθύνοντες του Εθνικού Θεάτρου όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση, εξέφρασαν στα συντονιστικά όργανα των καταλήψεων την άποψη ότι «η διεκδίκηση των αιτημάτων τους θα ήταν πλέον περισσότερο αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελής, με το Εθνικό Θέατρο και τις σκηνές του ανοικτά στο κοινό, στους εργαζομένους του και στο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο του»

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τα συντονιστικά όργανα των καταλήψεων δημοσίως να εξετάσουν άλλες μορφές δράσης που δεν θα αναστέλλουν τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του.

Δεσμεύτηκε δε, ότι θα συμβάλει «προγραμματικά και με όλες τις δυνάμεις του στον περαιτέρω διάλογο».

Παράλληλα, «καλεί την Πολιτεία να εντείνει τις θετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών στο μισθολογικό επίπεδο με σκοπό την οριστική επίλυση των κρίσιμων μη μισθολογικών ζητημάτων επαγγελματικής κατάταξης και αντιστοιχίας και την πλήρη αποκλιμάκωση της κατάστασης».