Skip to main content

Φίλιππος Τσιμπόγλου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 από τον Ι.Ν. Αγ. Κων/νου του Νεκροταφείου Ζωγράφου.

Με βαθύτατη οδύνη, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) ανακοίνωσε τον αδόκητο θάνατο του Γενικού Διευθυντή της Φίλιππου Χ. Τσιμπόγλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, σε ηλικία 66 ετών, έπειτα από ολιγοήμερη ασθένεια.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου εργάστηκε ακούραστα και ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου και όλο το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα τιμήσει τη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, όπως του πρέπει και του αξίζει. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 από τον Ι.Ν. Αγ. Κων/νου του Νεκροταφείου Ζωγράφου.

Άνθρωπος με βαθιά γνώση για τις βιβλιοθήκες και το βιβλίο, ευρύτατα μορφωμένος, με όραμα για την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών στη χώρα μας και οδηγό σε όλη του τη διαδρομή τη συνεργασία και τη συνέργεια, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου ανέλαβε την διεύθυνση της ΕΒΕ το 2014 σε μια κρίσιμη για την ιστορία της περίοδο και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να τη μεταμορφώσει σε ένα σύγχρονο οργανισμό. Ολοκλήρωσε με επιτυχία το τιτάνιο έργο της μετεγκατάστασης της στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ και έθεσε τα θεμέλια για το Εθνικό Δίκτυο Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών σε στέρεες βάσεις.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 σε ένα χωριό των Φαρσάλων, σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕ) και πήρε το διδακτορικό του από το τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

CLOSE

Εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ως υπεύθυνος Ευρωπαϊκών, διαρθρωτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Υπήρξε ex officio μέλος της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στο σχεδιασμό του νέου κτηρίου της βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κϋπρου.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου

Με βαθύτατη οδύνη αποχαιρετούμε σήμερα τον τέως Διευθυντή της Βιβλιοθήκης και ex officio μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Φίλιππο Τσιμπόγλου, ο οποίος απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 67 ετών.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος. Οι σημαίες του Πανεπιστημίου Κύπρου κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα έως και την ημέρα τέλεσης της κηδείας σε ένδειξη πένθους. Λεπτομέρειες για την κηδεία του εκλιπόντος θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ο Δρ Τσιμπόγλου (PhD στη Βιβλιοθηκονομία – Επιστήμη Πληροφόρησης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πτυχίο Οικονομικών από την ΑΣΟΕΕ) διετέλεσε Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του πρώτου πανεπιστημιακού ιδρύματος της Κύπρου από το 1999 μέχρι το 2014, εξελίσσοντας καθοριστικά τον τρόπο λειτουργίας της και συνεισφέροντας καταλυτικά στην τεράστια αύξηση των πηγών της, ηλεκτρονικών και έντυπων. Στο διάστημα αυτών των ετών, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου αναδείχθηκε de facto σε Κυπριακή Ερευνητική Βιβλιοθήκη, ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλη την ερευνητική κοινότητα της Κύπρου, και αλλά και σε de facto συντονίστρια των κυπριακών βιβλιοθηκών όλων των κατηγοριών. Το 2009 οδήγησε τη Βιβλιοθήκη του ΠΚ στην κατάκτηση της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης EFQM “Recognised for Excellence in Europe” (Αναγνώριση για την Επιχειρηματική Αριστεία) με τρεις Αστέρες, ενώ η συμβολή του στον σχεδιασμό του νέου κτηρίου βιβλιοθήκης του ΠΚ, δηλαδή του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», ήταν πολύτιμη.

Το πολυετές πέρασμά του από την Κύπρο κυριολεκτικά μεταμόρφωσε το πεδίο όλων των βιβλιοθηκών (πανεπιστημιακών, δημοσίων, δημοτικών, ειδικών και άλλων), στη χώρα μας. Η δημιουργία των πρώτων συλλογικών καταλόγων κυπριακών βιβλιοθηκών οφείλεται στο δικό του όραμα, όπως και η εξάπλωση της δημιουργίας ηλεκτρονικών καταλόγων, σε μια εποχή που ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι βιβλιοθήκες που διέθεταν κάτι άλλο πέραν από τα γνωστά έντυπα «Μητρώα βιβλίων». Η ανάπτυξη της πρακτικής της ψηφιοποίησης στη χώρα μας, με πρωτοπόρα τη Βιβλιοθήκη του ΠΚ, ήταν μέρος της δικής του έμπνευσης, ενώ διέδωσε στην Κύπρο την έννοια της Ανοικτής Πρόσβασης (Open Access). Το 2006 συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση του Συνδέσμου Κυπριακών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Cyprus Academic Library Consortium), ο οποίος έχει σήμερα μετεξελιχθεί στην Κοινοπραξία Κυπριακών Βιβλιοθηκών (ΚΚυΒ) που, λειτουργώντας με οικονομίες κλίμακος, εξοικονομεί πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά προς όφελος των επιστημονικών βιβλιοθηκών της Κύπρου.

Από το 2008-2012 υπήρξε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Κυπριακή («Εθνική») Βιβλιοθήκη, ενώ το 2009 του ανατέθηκε από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού η εκπόνηση μελέτης για τον «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης», την οποία  παρέδωσε το 2010 έχοντας συνεργαστεί κατά τη συγγραφή της με άλλον επαΐοντα από τη Βιβλιοθήκη του ΠΚ. Υπήρξε από το 2006 μέλος της Ομάδας Εργασίας Υποδομών της Επιτροπής Αξιολόγησης των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων Κύπρου.

Από τον Απρίλιο του 2014  διορίστηκε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ως επικεφαλής της οποίας ανέλαβε το τιτάνιο έργο της προετοιμασίας και μετεγκατάστασης των συλλογών και υπηρεσιών της στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και την, έστω και αργοπορημένη, ένταξη της ΕΒΕ στην ψηφιακή εποχή.

Πριν το πέρασμά του από τη Βιβλιοθήκη του ΠΚ, υπήρξε προϊστάμενος του τμήματος Ανάπτυξης Βιβλιοθηκών στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στην Αθήνα, συντονιστής του έργου «Δημιουργία Συλλογικού Καταλόγου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών» και δημιουργός βάσης δεδομένων 3.000.000 ενοποιημένων εγγραφών από 60 ιδρύματα, δημιουργός του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ/ΕΚΤ), σχεδιαστής και επιβλέπων της ψηφιοποίησης του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών. Υπήρξε, επιπλέον, συντάκτης προτάσεων ή διαχειριστής δεκάδων αναπτυξιακών εθνικών και ευρωπαϊκών έργων και προγραμμάτων, με προϋπολογισμούς εκατομμυρίων ευρώ.

Υπήρξε μέλος, μεταξύ άλλων οργανισμών και επιτροπών, της επιστημονικής επιτροπής των συνεδρίων του Ευρωπαϊκού Δικτύου UNICA για την επιστημονική επικοινωνία και την ανοικτή πρόσβαση, καθώς και της τεχνικής επιτροπής του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης για την προτυποποίηση στην Τεκμηρίωση / Πληροφόρηση / Βιβλιοθηκονομία.

Είχε δεκάδες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στον κλάδο της Επιστήμης της Πληροφόρησης και της Επιστημονικής Επικοινωνίας (Scholarly Communication), ενώ η παρουσία του σε τοπικά και διεθνή συνέδρια υπήρξε πάντα καίρια.

Σε γραπτή δήλωση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την αιφνίδια απώλεια του Φίλιππου Τσιμπόγλου. «Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου υπήρξε ο αναμορφωτής και ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Υπήρξε παράλληλα ο ιθύνων νους και πρωτεργάτης της Κοινοπραξίας των Κυπριακών Βιβλιοθηκών. Το έργο του, μέσα από το πέρασμά του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί ευεργεσία για την πανεπιστημιακή μας κοινότητα και τη χώρα μας στο σύνολό της».

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη 

Επιστήμονας με όραμα, εκσυγχρονιστικές ιδέες και σύγχρονη αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου με σκληρή δουλειά, πολύ κόπο και έμπνευση, υπήρξε την τελευταία δεκαετία ο ανανεωτής της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Εκείνος που την έφερε στη σύγχρονη εποχή και την έκανε πιο προσιτή, πιο προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Σε μια περίοδο κρίσιμη για τον, ιστορίας δύο αιώνων, Οργανισμό, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ως Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έφερε εις πέρας ένα γιγάντιο έργο, τη μετεγκατάστασή της από το ιστορικό κτήριο της Αθηναϊκής Τριλογίας, στις νέες της εγκαταστάσεις στο ΚΠΙΣΝ.

Με σπουδές στα Οικονομικά και στη Βιβλιοθηκονομία, και με πλούσιο επιστημονικό έργο στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη, τον θεματοφύλακα της ελληνικής γραμματείας, σε μια πορεία προς το μέλλον. Πολλές φορές είχαμε συζητήσει για τον τρόπο, με τον οποίο η Βιβλιοθήκη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, και πάντα εντυπωσίαζε με το συγκροτημένο και στοχευμένο όραμά του. Ο χαμός του λίγο πριν λήξει η θητεία του, μας προκαλεί βαθιά θλίψη, τόσο για την απώλεια ενός αγαπητού φίλου και συναδέλφου στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, όσο και για το ακόμη πλουσιότερο έργο που θα μπορούσε να προσφέρει σε όλους μας.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους φίλους του.