Skip to main content

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο από την έδρα της UNESCO

Η προβολή στο Παρίσι ήταν μια συνεργασία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO, του World Human Forum, του ARTE, του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Το νησί της Δήλου, έστειλε με δυνατή φωνή εχθές από την Έδρα της UNESCO  στο Παρίσι, το μήνυμα για την άμεση συνεργασία όλων των χωρών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση που απειλεί άμεσα πλέον την ανθρωπότητα και την ζωή στον πλανήτη. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, πραγματοποιήθηκε η προβολή της συναυλίας ALPHA MISSION – ΔELOS και η μεγάλη συζήτηση σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρέσβης της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO κα Μαρία Διαμαντοπούλου ενώ το παρόν έδωσαν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού κος Ερνέστο Οττόνε, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO υπεύθυνος για θέματα επικοινωνίας και πληροφόρησης κος Τωφίκ Ζελασί, μέλη αντιπροσωπειών στην UNESCO από τουλάχιστον 21 χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς και εκπρόσωποι από τον χώρο του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της επιστήμης.

Η Πρόεδρος και συνιδρύτρια του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η αστροφυσικός, πλανητολόγος και διευθύντρια έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) στο Παρίσι, Αθηνά Κουστένη, ο φιλόσοφος Πατρίκ Βιβερέ και η διευθύντρια της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Βερονίκ Σανκοβσκί συμμετείχαν σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη συλλογική αναζήτηση του νήματος για ένα μέλλον άξιο των επόμενων γενιών αλλά και τη σωτηρία της μοναδικής πατρίδας όλων μας, του πλανήτη Γη. Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του δημοφιλούς ραδιοφωνικού σταθμού EUROPE1, Λωρ Ντωτρίς.

Ακολούθησε η προβολή της  εμβληματικής συναυλίας της Δήλου, “οι [Αβέβαιες] Τέσσερις εποχές” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής τον περασμένο Μάιο, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) και σολίστες την ουκρανικής καταγωγής, ανερχόμενο αστέρι, της Νταϊάνα Τιστένκο (βιολί) και τον Έλληνα δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα).

H βραδιά έκλεισε μουσικά με την εμφάνιση – έκπληξη της Νταϊάνα Τιστένκο με έργα Bach. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 θεατές, μαγεμένοι από την μουσική και ενεργειακή ατμόσφαιρα της Δήλου αλλά και προβληματισμένοι για τα μηνύματα που εκπέμπει το ALPHA MISSION – ΔELOS για το μέλλον του πλανήτη μας.

•    Το ALPHA MISSION – ΔELOS είναι μία πρωτοβουλία του World Human Forum που ενώνει τη μυθολογία, την τέχνη και τη διαστημική τεχνολογία στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης

•    Έχει ως συμβολική βάση το νησί της Δήλου,  μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που έχει ήδη πληγεί από την κλιματική κρίση

•    Η πρωτοβουλία συμπίπτει με την αποστολή ΑΡΤΕΜΙΣ της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι μέχρι το 2025