Skip to main content

Ντοκιμαντέρ για την έρευνα της ανθρωπολόγου Ζόρα Νιλ Χέρστον

Το πρωτοποριακό ανθρωπολογικό έργο της Χέρστον αμφισβήτησε τις υποθέσεις σχετικά με τη φυλή, το φύλο και την πολιτιστική υπεροχή που είχαν καθορίσει το πεδίο της ανθρωπολογίας τον 19ο αιώνα.

Σε νέο ντοκιμαντέρ του PBS με τίτλο «Zora Neale Hurston: Claiming A Space», η σκηνοθέτης Τρέισι Χέδερ Στρέιν εστιάζει στην έρευνα της ανθρωπολόγου, Ζόρα Νιλ Χέρστον για τους Μαύρους στον Αμερικανικό Νότο και στα εμπόδια που αντιμετώπισε στο έργο της. Η Χέρστον καταγόταν από το Ίτονβιλ της Φλόριντα, την παλαιότερη πόλη των ΗΠΑ με πληθυσμό αποκλειστικά Μαύρων.

Μετά από μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου της μητέρας της, η Χέρστον πήγε στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε μέρος της Αναγέννησης του Χάρλεμ, μιας ομάδας Μαύρων συγγραφέων, μελετητών και καλλιτεχνών. Η Χέρστον έγραψε τέσσερα μυθιστορήματα και περισσότερα από 50 διηγήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια στην 25χρονη καριέρα της.

Το έργο της στους τομείς της ανθρωπολογίας και της εθνογραφίας ήταν εξίσου σημαντικό και εντυπωσιακό, αναφέρεται στην περίληψη του ντοκιμαντέρ, το οποίο περιγράφεται ως μία εις βάθος βιογραφία της σημαντικής συγγραφέως.

Το πρωτοποριακό ανθρωπολογικό έργο της Χέρστον αμφισβήτησε τις υποθέσεις σχετικά με τη φυλή, το φύλο και την πολιτιστική υπεροχή που είχαν καθορίσει το πεδίο της ανθρωπολογίας τον 19ο αιώνα. Ταξίδεψε αρκετές φορές στον Αμερικανικό Νότο και την Καραϊβική, καταγράφοντας τη ζωή Μαύρων της υπαίθρου και συλλέγοντας τις ιστορίες τους.

Πήρε συνέντευξη, μεταξύ άλλων, από τον Cudjo Lewis, έναν από τους τελευταίους γνωστούς Αφρικανούς που επέζησαν από το πλοίο Clotilda και πίστευε ότι μελετώντας ανθρωπολογία, μπορούσε να καταπολεμήσει τα στερεότυπα και να τιμήσει τον πλούτο της μαύρης κουλτούρας.