Skip to main content

Πηγές ΥΠΠΟΑ: Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία θα προβλέπει ένα μέρος των Γλυπτών να αποστέλλεται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής σταδιακά.

Σε άρθρο του  ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, με τίτλο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής με το Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρεται ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την εν καιρώ επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Ωστόσο, το δημοσίευμα του  Bloomberg διέψευσαν πηγές του ΥΠΠΟΑ.

Επικαλούμενοι πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν ότι βάσει  της υπό διαμόρφωση συμφωνίας -που δεν έχει ακόμη  υπογραφεί, κάποια από τα Μάρμαρα θα μπορούσαν να αποστέλλονται εκ περιτροπής από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα. Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα, ωστόσο,  με το ίδιο δημοσίευμα, οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες» και «η συμφωνία ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί», ενώ ιδιαιτέρως περίπλοκα ως διαδικασία είναι και τα logistics της μετακίνησης των Γλυπτών από τη μια χώρα στην άλλη.

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που έχει συναφθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τη σταδιακή επιστροφή στην Ελλάδα της ιδιωτικής συλλογής 161 αρχαιοτήτων του Αμερικανού ιδιώτη Λέοναρντ Στερν. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία, το σύνολο της συγκεκριμένης συλλογής με τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες θα εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έως το 2033 και, κατόπιν, από την 1η Ιανουαρίου του 2034 και ανά πενταετία θα επιστρέφονται στην Ελλάδα 15 κάθε φορά αρχαιότητες που εκτίθενται στα ελληνικά Μουσεία.

Οι συντάκτες του άρθρου αναφέρονται  και στο «προηγούμενο» της πρόσφατης ελληνο-ιταλικής συμφωνίας που οδήγησε στην επιστροφή του «θραύσματος Fagan» από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης.