Skip to main content

Η Hindi Zahra για πρώτη φορά στην Αθήνα

Με πολλά μουσικά είδη να διασταυρώνονται, να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να αναμειγνύονται στη μουσική της, η Hindi Zahra έρχεται στην Αθήνα για μία μοναδική συναυλία, στο θέατρο Παλλάς, την Παρασκευή 3 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ.

Η Hindi Zahra κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη. Γεννήθηκε στο Μαρόκο από ντόπια μητέρα και Γάλλο πατέρα. Έγινε γνωστή το 2010, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, «Handmade», με το τραγούδι «Stand up», το οποίο έφτασε τα 26.000.000 views στο YouTube και έγινε το τραγούδι της επίσημης καμπάνιας της Western Union.

Την αποκάλεσαν «Patti Smith της Βόρειας Αφρικής», και το δεύτερο άλμπουμ της, «Homeland», που κυκλοφόρησε το 2015, περιγράφηκε ως «blues της ερήμου με αφροαμερικάνικες επιρροές». Άλλοι την αποκαλούν σύγχρονη Beth Gibbons και πολλοί τη συγκρίνουν με τη Νorah Jones.

Η μουσική της είναι ένα μείγμα από soul – folk και τζαζ, που έχει τις ρίζες του στον μαροκινό νότο, στα σύνορα της μαύρης κουλτούρας. Η ρυθμική βάση των τραγουδιών της έχει έντονες ethnic επιρροές, ενώ οι μελωδίες τους είναι δυτικότροπες.

«Όλα ξεκινούν με τον ρυθμό»

Η Hindi Zahra γράφει τους στίχους, τραγουδά, ενορχηστρώνει και κάνει την παραγωγή των δίσκων της. Όπως λέει η ίδια για τη  μουσική της: «Είναι σαν ένα παζλ. Πρώτα γράφω τους στίχους, μετά ηχογραφώ τα κρουστά, μετά προσθέτω τις κιθάρες και τότε εμφανίζεται η μελωδία. Όταν οι κιθάρες αποκαλύπτουν τη μελωδία, είναι η ώρα των στίχων που έχω γράψει – πολλές φορές, μόνο τέσσερις φράσεις. Είναι η στιγμή, που η μελωδία αρχίζει να αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού».

Τη μουσική της προσωπικότητα συνθέτουν οι βερβερίνικες ρίζες της καταγωγής της, η μουσική της Βραζιλίας, του Πράσινου Ακρωτηρίου, της Ινδίας και του Ιράν. «Όλα ξεκινούν με τον ρυθμό. Είναι σαν την καμήλα, αυτό το πανέμορφο ζώο. Έχει τον δικό της ρυθμό, αλλά ο ρυθμός της είναι γεμάτος δύναμη. Αυτόν τον ρυθμό θέλω να κατακτήσω. Έχω εμμονή με τα κρουστά. Ακούω έναν ρυθμό από το Πράσινο Ακρωτήρι και, αμέσως, θέλω να τον ακούσω στον παραδοσιακό λαϊκό ήχο του Μαρόκο, στο chabii. Ακούω τους Animal Collective, τον José González, hip – hop, τους Tinariwen. Είμαι, επίσης, φαν της θιβετιανής μουσικής» λέει η Hindi Zahra.

Πολυδιάστατη καλλιτέχνις, ασχολείται, επίσης, με τη ζωγραφική και έχει παίξει στις ταινίες των Fatih Akin, «The cut («Η μαχαιριά»), και Tala Hadid, «Itar el – layl» («The narrow frame of midnight»). Όταν τη ρωτούν για την ηθοποιία, δηλώνει: «Είναι σαν το κολύμπι. Δεν ξέρεις να κολυμπάς, αλλά, όταν χρειαστεί, απλά πηδάς στο νερό. Είναι μια τρέλα. Πώς θα μπορούσα να πω όχι;».

Συντελεστές

Hindi Zahra: φωνή, Jerome Plasseraud και Paul Salvagnac: κιθάρες, David Dupuis: πλήκτρα και πνευστά, Jeff Hallam: μπάσο, Raphael Seguinier: ντραμς, Ze Luis Nascimento: κρουστά.

Πληροφορίες

Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5 – Αθήνα, τηλ.: 210 3213100. Τιμές εισιτηρίων: VIP: 45 ευρώ, Α΄ ζώνη: 40 ευρώ, Β΄ ζώνη: 35 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 30 ευρώ, Δ΄ ζώνη: 25 ευρώ, Ε΄ ζώνη: 20 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr