Skip to main content

Πέθανε η σπουδαία Βραζιλιάνα συγγραφέας Νέλιντα Πινιόν

H πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ακαδημίας Γραμμάτων.

Η πολυβραβευμένη Βραζιλιάνα συγγραφέας και δημοσιογράφος Νέλιντα Πινιόν, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ακαδημίας Γραμμάτων (ABL), πέθανε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 85 ετών.

«Η Νέλιντα Πινιόν πέθανε σήμερα (σ.σ. χθες Σάββατο) σε νοσοκομείο στη Λισαβόνα. Η αιτία του θανάτου της δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη», ανέφερε ο εκδοτικός Οίκος Record.

Η σορός της θα επαναπατριστεί στη Βραζιλία για να ενταφιαστεί στο μαυσωλείο της Βραζιλιάνικης Ακαδημίας των Γραμμάτων, σε νεκροταφείο στο Ρίο ντε Ζανέιρο. «Πρόκειται για δυσαναπλήρωτη απώλεια για τη βραζιλιάνικη λογοτεχνία. Ήταν πιθανόν η σημαντικότερη Βραζιλιάνα συγγραφέας που βρισκόταν εν ζωή», σχολίασε ο νυν πρόεδρος της ABL, ο Μερβάλ Περέιρα, στο τηλεοπτικό δίκτυο Globonews. Γεννημένη στο Ρίο ντε Ζανέιρο το 1937, η Νέλιντα Πινιόν έδειξε την κλίση της στα βιβλία και την αφήγηση από μικρή ηλικία.

Ενθαρρύνοντας την αγάπη της για τη λογοτεχνία, ο πατέρας της της έδωσε έναν ανοιχτό λογαριασμό σε τοπικό βιβλιοπωλείο. Σπούδασε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο από το οποίο και αποφοίτησε με πτυχίο στη Δημοσιογραφία. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Guia-mapa de Gabriel Arcanjo» εκδόθηκε το 1961. Σε αυτό η συγγραφέας προσεγγίζει θέματα που επανέρχονται σταθερά στο έργο της. Είναι χαρακτηριστικός ο εκτεταμένος διάλογος της ηρωίδας του πρώτου βιβλίου της, Μαριέλας με τον αρχάγγελο Γαβριήλ, όπου μιλούν για τη λαχτάρα της να ζήσει εκτός χριστιανικού δόγματος.

Το 2005 έλαβε το βραβείο του ιδρύματος του πρίγκιπα των Αστουριών, που θεωρείται το ισπανικό Νόμπελ, για το σύνολο του έργου της. Πρωτοπόρος από πολλές απόψεις, η Νέλιντα Πινιόν -το μικρό όνομα της οποίας είναι αναγραμματισμός αυτού του παππού της, του Ντανιέλ- έγραψε περί τα είκοσι βιβλία, μεταξύ αυτών τα μυθιστορήματα Το Σπίτι του Πάθους (1972), Η Δύναμη της Μοίρας (1977) και Η Δημοκρατία των Ονείρων (1984), πιθανόν το πιο επιτυχημένο βιβλίο της, εμπνευσμένο από την ιστορία της οικογένειάς της, που μετανάστευσε στη Βραζιλία από τη Γαλικία της Ισπανίας, όπως και συλλογές διηγημάτων.

Εξελέγη μέλος της Βραζιλιάνικης Ακαδημίας των Γραμμάτων το 1989 και επτά χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε πρόεδρός της από την ίδρυσή της, έναν αιώνα νωρίτερα. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες.