Skip to main content

Το «Τρίγωνο της Θλίψης» μεγάλος νικητής στα 35α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Η γυρισμένη στην Ελλάδα ταινία του Ρούμπεν Έστλουντ, μετά το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες απέσπασε τέσσερα ακόμα βραβεία.

Τα 35α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου απονεμήθηκαν στο Harpa Conference & Concert Hall, στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας το Ρέικιαβικ, βραβεύοντας τους καλύτερους του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Η ταινία του Ρούμπεν Έστλουντ, το «Τρίγωνο της Θλίψης» που έχει ήδη αποσπάσει τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, επικράτησε στην κατηγορία καλύτερης ταινίας ενώ κέρδισε και τα βραβεία καλύτερου σεναρίου, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου ηθοποιού, για την ερμηνεία του Ζλάτκο Μπούριτς.

Ο 48χρονος Σουηδός σκηνοθέτης κατά την παραλαβή του βραβείου καλύτερης ταινίας, αναφέρθηκε ξεχωριστά στον παραγωγό Γιώργο Καρναβά της Heretic Outreach, καθώς μέρος του «Τριγώνου» γυρίστηκε υπό το φόντο της Χιλιαδούς και του Κατάκολου Ηλείας.

Στην υπόθεση του έργου, τα διάσημα μοντέλα Carl και Yaya είναι καλεσμένα σε μια πολυτελή κρουαζιέρα με μία παρέα από ασύλληπτα πλούσιους επιβάτες, έναν ολιγάρχη από τη Ρωσία, Βρετανούς εμπόρους όπλων και έναν αλκοολικό καπετάνιο, που επικαλείται τον Μαρξ. Στην αρχή, τα πάντα είναι υλικό για αξιοζήλευτες αναρτήσεις στο Instagram. Αλλά, όταν ξεσπά μία θύελλα και όλοι παθαίνουν ναυτία κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με τον καπετάνιο, η ειδυλλιακή κρουαζιέρα καταλήγει σε φιάσκο. Ο Carl και η Yaya βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ένα έρημο νησί με ένα τσούρμο δισεκατομμυριούχων και μία από τις καθαρίστριες του γιοτ. Η ιεραρχία ανατρέπεται στο νησί, καθώς η καθαρίστρια είναι η μόνη που ξέρει να ψαρεύει.

Τέλος, από δύο τεχνικά βραβεία μοιράστηκαν τα φιλμ «Belfast» (Κένεθ Μπράνα) και το παραγωγής Netflix «All Quiet on the Western Front» (Έντουαρντ Μπέργκερ), οι μόνες ταινίες που απέσπασαν περισσότερα από ένα αγαλματίδια.

Τα περίπου 4.400 μέλη της Ακαδημίας επέλεξαν επίσης τα τιμητικά βραβεία, που βρέθηκαν στα χέρια των Μάρκο Μπελόκιο, Ελία Σουλεϊμάν και Μαργκαρέτε φον Τρότα.

Οι νικητές των 35ων Ευρωπαϊκών Βραβείων

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία
«Τρίγωνο της Θλίψης»

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ
«Mariupolis 2»

Καλύτερος Ευρωπαίος Σκηνοθέτης
Ρούμπεν Έστλουντ για το «Τρίγωνο της Θλίψης»

Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποίος
Βίκι Κριπς για τον «Κορσέ»

Καλύτερος Ευρωπαίος Ηθοποιός
Ζλάτκο Μπούριτς για το «Τρίγωνο της Θλίψης»

Καλύτερος Ευρωπαίος Σεναριογράφος
Ρούμπεν Έστλουντ για το «Τρίγωνο της Θλίψης»

Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη
«Small Body»

Ευρωπαϊκή Κωμωδία
«Το Τέλειο Αφεντικό»

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Animation
«No Dogs or Italians Allowed»

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους
«Granny’s Sexual Life»