Skip to main content

Εμβληματικά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς σε δημοπρασία, στο Ζάππειο

Αλέκος Φασιανός (1935 – 2022) Η επιφοίτηση

Τα 145 έργα νεοελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής τα οποία θα δημοπρατηθούν, θα εκτίθενται σε αίθουσα του Ζαππείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ παράλληλα ο Οίκος προσφέρει τη δυνατότητα ομαδικών ξεναγήσεων σε μαθητές και σπουδαστές.

Εξαιρετικά έργα τέχνης με εξέχουσα θέση στην εικαστική ιστορία της χώρας μας  περιλαμβάνονται στη δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19ου – 20ού αιώνα που διοργανώνει η VERGOS Auctions και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Ζάππειο.

Γιάννης Γαΐτης
(1923 – 1984)
Πληγωμένος άγγελος

Ο Ανδρέας Βέργος, Managing Director του ιστορικού Οίκου, αναφέρει αποκλειστικά στη «Ν», σχετικά με τη δημοπρασία:

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για τον Οίκο μας το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δημοπρασία περιλαμβάνει μνημειώδη έργα που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αναλάβαμε την ευθύνη, με απόλυτο σεβασμό στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι τωρινοί ιδιοκτήτες τους, να διαθέσουμε προς πώληση, αντιπροσωπευτικά έργα σπουδαίων καλλιτεχνών που καθόρισαν την πορεία της ζωγραφικής στη χώρα μας όπως “Το Τάμα” του Νικόλαου Γύζη, το οποίο βγαίνει για πρώτη φορά προς πώληση. Επίσης, έργα που τελούν υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού λόγω της βαρύνουσας σημασίας για τον πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας, όπως του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Θεόφιλου.

Ειδικότερα για το έργο του Κ. Παρθένη “Αλληγορική Σύνθεση – Νίκη”, όπως και για τα έργα του Θεόφιλου “Άραψ” και “Η θεά του Αέρος Ήρα”, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε θετικά υπέρ της πώλησής τους, αφού ακολουθήθηκε σε συνεργασία με τον Οίκο μας η προκαθορισμένη διαδικασία εξέτασης των έργων. Μία διαδικασία που πολύ ορθά έχει θεσπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να διασφαλίζεται στο ακέραιο η πώληση έργων που τελούν υπό την προστασία της πολιτείας, καθώς και οι υποψήφιοι αγοραστές τους.

Είναι ευτυχής συγκυρία ότι αυτό το διάστημα και παράλληλα με την επερχόμενη δημοπρασία, πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία η έκθεση “Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του” στην Εθνική Πινακοθήκη. Σε αυτήν περιλαμβάνεται ως αυτόνομο έργο η φρίζα με τις τέσσερις ορθογώνιες σκηνές και το σχετικό προσχέδιο από το έργο “Αλληγορική Σύνθεση – Νίκη”, ενώ μία μικρότερων διαστάσεων εκδοχή του δημοπρατούμενου έργου ανήκει στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης. Στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης ανήκει, επίσης, και μια μεταγενέστερη παραλλαγή του έργου “Το Τάμα” του Νικόλαου Γύζη.»

Νικόλαος Γύζης, Το Τάμα (1875),

Τα κορυφαία έργα της δημοπρασίας

Ο Νικόλαος Γύζης (1842 – 1901), ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου», ζωγραφίζει το 1875 ένα από τα εμβληματικότερα έργα του, «Το Τάμα». Το έργο, το οποίο βγαίνει προς πώληση για πρώτη φορά, υλοποιήθηκε μετά από ένα σύντομο ταξίδι του Γύζη στην Ελλάδα και τον Δεκέμβριο του 1875 πέρασε στα χέρια του Άγγλου έμπορου τέχνης Wallis. Μέχρι σήμερα, αποτελούσε μέρος ιδιωτικής συλλογής στην Αθήνα.  Ο ζωγράφος πραγματοποίησε τρεις παραλλαγές του ίδιου θέματος (1874, 1875, 1886), γεγονός που μαρτυρά την αγάπη του για την απεικόνιση δραματικών καθημερινών στιγμών και, ειδικότερα, τη συγκίνησή του για την ερωτική απογοήτευση. Σημειώνεται ότι, μια μεταγενέστερη παραλλαγή του έργου ανήκει στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η «Αλληγορική Σύνθεση – Νίκη» του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967) είναι ένα ακόμη αριστούργημα της νεοελληνικής ζωγραφικής, το οποίο συγκαταλέγεται στα έργα προς δημοπράτηση. Το συγκεκριμένο έργο ανήκει στην οικογένεια του καλλιτέχνη και εντάσσεται στο πλαίσιο των αλληγορικών συνθέσεων που πραγματοποίησε ο Παρθένης κατά τη δεκαετία του ’50. Στον πρόσφατο κατάλογο της Εθνικής Πινακοθήκης με αφορμή την τρέχουσα έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, «Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του», δημοσιεύεται, όπως μας ανέφερε ο κ. Βέργος,  ως αυτόνομο έργο η φρίζα με τις τέσσερις ορθογώνιες σκηνές και το σχετικό προσχέδιο. Μια μικρότερων διαστάσεων εκδοχή του δημοπρατούμενου έργου συνοδευόμενη από πλήθος σχετικών προσχεδίων, περιλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.

Κωνσταντίνος Βολανάκης, Βαρκάδα στο ποτάμι

Τα κορυφαία αυτά έργα, πλαισιώνονται από μία σειρά  έργων σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών μεταξύ των οποίων είναι οι: Σπ. Βασιλείου, Π. Βυζάντιος, Γ. Γαΐτης, Α. Γεραλής, Γκίκας (Χατζηκυριάκος), Δ. Διαμαντόπουλος, Ν. Εγγονόπουλος, Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ), Μ. Θεοφυλακτόπουλος, Χ. Καράς, Ν. Κεσσανλής, Γ. Κόττης, Γ. Λαζόνγκας, Κ. Μαλέας, Τ. Μαντζαβίνος, Γ. Μόραλης, Γ. Μαυροΐδης, Μποστ, Χ. Μπότσογλου, Γ. Μπουζιάνης, Δ. Μυταράς, Σπ. Παπαλουκάς, Παύλος (Διονυσόπουλος), Γ. Ρόρρης, Ε. Σακαγιάν, Π. Σάμιος, Σ. Σόρογκας, Γ. Σπυρόπουλος, Π. Τέτσης, Γ. Τσαρούχης, Γ. Τσίγκος, Β. Φωτόπουλος, Τζ. Χριστοφόρου, Χρύσα (Βαρδέα), Γ. Ψυχοπαίδης.

Χρίστος Καρράς, Γυμνό

Τέλος, η νεοελληνική γλυπτική εκπροσωπείται επάξια στη δημοπρασία με έργα των Γ. Χαλεπά, Θ. Παπαγιάννη, Τάκη (Βασιλάκη), Χρ. Καπράλου, Γ. Λάππα, Γ. Παππά, Γ. Ζογγολόπουλου, Ε. Βερναρδάκη.

Γιώργος Ρόρρης, Γυναικείο γυμνό

Τα 145 έργα νεοελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής, θα εκτίθενται σε αίθουσα του Ζαππείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ παράλληλα ο Οίκος προσφέρει τη δυνατότητα ομαδικών ξεναγήσεων σε μαθητές και σπουδαστές.

Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Σύνθεση

Έκθεση ανοιχτή για το κοινό – Ωράριο

Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 12:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, 10:00 π.μ. – 9:00 μ.μ.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου, 10:00 π.μ. – 9:00 μ.μ.