Skip to main content

Μήνυση κατά του Netflix για δυσφήμιση

Η Ρέιτσελ Γουίλιαμς, φίλη της Άννα Σορόκιν που βοήθησε τις αρχές να τη συλλάβουν, ισχυρίζεται ότι η μίνι σειρά «Inventing Anna» δεν είναι ακριβής και την αδικεί.

Η σειρά του Netflix που έγινε πρωτοσέλιδο όταν έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Φεβρουάριο με την ιστορία της απάτης που έστησε η Άννα Σορόκιν (γνωστή και ως Άννα Ντέλβι), βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα επειδή ένα από τα άτομα που απεικονίζει έθεσε ζήτημα με την απεικόνισή της. Η συγγραφέας Ρέιτσελ Γουίλιαμς, πρώην φίλη της Σορόκιν, κατέθεσε μήνυση για δυσφήμιση και ψευδή καταπάτηση της ιδιωτικής ζωής από το Netflix, σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισε το Deadline, υποστηρίζοντας ότι η απεικόνιση της σειράς δεν είναι ακριβής.

Στην αγωγή, η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο του Delaware, έδρα του Netflix, η Γουίλιαμς, πρώην photo editor στο Vanity Fair, ισχυρίζεται ότι η σειρά την παρουσίασε με μη κολακευτικό τρόπο. Ισχυρίζεται ότι σχεδόν κάθε λεπτομέρεια του χαρακτήρα που βασίζεται σε εκείνη είναι κατασκευασμένη.

Στη σειρά, η οποία δημιουργήθηκε από τη Σόντα Ράιμς με βάση ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Τζέσικα Πρέσλερ για το περιοδικό New York, η Γουίλιαμς φαίνεται να δέχεται δώρα και να πηγαίνει σε ακριβά ταξίδια με την Σορόκιν -η οποία παρίστανε την ψεύτικη Γερμανίδα κληρονόμο Άννα Ντέλβι, με περιουσία αξίας 60 εκατ. δολαρίων και σχέδια να  δημιουργήσει έναν αποκλειστικό χώρο σύγχρονης τέχνης και ένα ιδιωτικό κλαμπ στο Μανχάταν. Τελικά, μόλις συνειδητοποίησε ότι οι ιστορίες της Σορόκιν ήταν ψέματα, βοήθησε στην επιχείρηση παγίδευσης που οδήγησε στη σύλληψη της Σορόκιν το 2017 στο Λος Άντζελες.

Μετά τη σύλληψή της, η Σορόκιν κρίθηκε ένοχη, διατάχθηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 199.000 δολαρίων και της επιβλήθηκε πρόστιμο 24.000 δολαρίων. Εξέτισε δύο χρόνια στη φυλακή και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη με αναστολή, μόνο και μόνο για να συλληφθεί ξανά για παράταση της βίζας της. Επί του παρόντος, η Σορόκιν στεγάζεται σε κέντρο κράτησης της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE) στο Νιου Τζέρσεϊ, περιμένοντας την απέλασή της στη Γερμανία. Από τότε που βρίσκεται υπό κράτηση στο ICE ασχολείται με τη δημιουργία έργων τέχνης, τα οποία παρουσιάστηκαν σε μια έκθεση μιας βραδιάς στη Νέα Υόρκη τον Μάιο, σε NFT. Το Netflix φέρεται να της κατέβαλε 320.000 δολάρια για τα δικαιώματα της ιστορίας της.