Skip to main content

Πέθανε ο Ιταλός σκηνοθέτης Λούκα Ρονκόνι

Ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας, Λούκα Ρονκόνι, πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Στην καριέρα του, χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους θεατρικούς σκηνοθέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή σε όλη την Ευρώπη.

Ο Ρονκόνι άφησε την τελευταία του πνοή σε Πολυκλινική του Μιλάνου,  πιθανότατα από επιπλοκές που σχετίζονται με τον ιό της γρίπης.
Από τους τελευταίους μεγάλους του ευρωπαϊκού θεάτρου, ο Λούκα Ρονκόνι ενδιαφέρθηκε από νωρίς και για την όπερα και θεωρήθηκε ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της άνθησης στη σκηνοθεσία στο μελόδραμα, ενώ παράλληλα υπήρξε μια από τις πιο ζωντανές μορφές του σύγχρονου ευρωπαϊκού θεάτρου.

Από το 1998 ανήκε στο δυναμικό του Πίκολο Τεάτρο, του οποίου τα ηνία ανέλαβε το 2012. Η τελευταία του σκηνοθεσία ήταν «Η Τριλογία Λίμαν», στη σκηνή του Πίκολο Τεάτρο (2015). Ο Ρονκόνι σκηνοθέτησε και εκτός των συνόρων της Ιταλίας, σε Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, αλλά και στην Ελλάδα – το 1985, στο πλαίσιο «Αθήνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα», υπέγραψε τον αριστοφανικό «Πλούτο» για το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο. Επίσης, δουλειές του είδαμε το 1998 – η «Επιστροφή του Οδυσσέα στην Πατρίδα» του Κλ. Μοντεβέρντι στο «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών»- και το 2004 – τις «Βάκχες» στην Επίδαυρο,  και τα δύο σε παραγωγή του Πίκολο Τεάτρο.

naftemporiki.gr