Skip to main content

Χορεύοντας για τη δικαιοσύνη, την ισορροπία, την ομορφιά

Με έντονο το αποτύπωμά της, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή σκηνή του σύγχρονου χορού, η χορογράφος Πατρίσια Απέργη παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, ένα νέο έργο πάνω στη θεματική της Ουτοπίας [Πειραιώς 260 (Χώρος Δ), Ταύρος, Αθήνα].

Στο έργο, με τίτλο «Newtopia», που δημιούργησε σε συνεργασία με την αυστριακή ομάδα Bodhi Project, οι θεατές θα έρθουν σε επαφή με μια απρόσμενη χώρα, που ξαναφαντάζεται τις συντριβές και τις ήττες μας σαν θριάμβους. Φωτίζοντας το χιούμορ που κρύβεται ακόμα και στις μεγαλύτερες τραγωδίες της ζωής, η παράσταση μετατρέπει την αποδοχή της πραγματικότητας σε καύσιμο για τη δημιουργία μιας ουτοπίας, όπου κυριαρχούν η δικαιοσύνη, η ισορροπία και η ομορφιά.

To έργο διερευνά την έννοια της ουτοπίας, αντλώντας και απαντώντας στην κοινωνική κρίση του σήμερα. Πώς αισθάνεσαι να είσαι πολίτης μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε παρακμή; Ποιο συναίσθημα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσεις -τον θυμό, τον φόβο ή την ήττα; Τι έχει μεγαλύτερη αξία, ο αγώνας ή το αποτέλεσμά του; Μπορεί κανείς να αναδειχθεί ήρωας από την αποτυχία; Ποιοι είναι οι πολίτες που πρέπει να επαινεθούν σήμερα;

Σε αυτές τις κοινωνίες, που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, οι πολίτες του κόσμου ακούνε τους τελευταίους ήχους των οικείων πραγμάτων και μαθαίνουν πώς να αποδέχονται την οργανική, γονιμοποιό παρουσία του χάους. Βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα επείγον αίτημα- να επινοήσουν νέους ήχους, νέες εικόνες και άλλες γλώσσες, προκειμένου να αποκαλύψουν την πραγματικότητα που έρχεται.

«Newtopia», η ανακάλυψη μιας νέας χώρας, όπου η ήττα μετατρέπεται σε θρίαμβο σε μια εκπληκτική παράσταση αποτυχίας. Το χιούμορ αναδύεται από τις τραγωδίες μας. «Newtopia», ένας νέος τόπος δικαιοσύνης, ισορροπίας και ομορφιάς που επινοεί νέους τρόπους για να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, να πέφτεις και να σηκώνεσαι.

Ένας απρόσμενος σκηνικός τόπος αναδύεται μέσα από την ομάδα των χορευτών της ομάδας Bodhi Project, που ξεχωρίζουν για τη θεατρικότητα και την έντονη σκηνική παρουσία τους. Ένας τόπος όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους αντίστασης, να φανταστούμε την ανεξαρτησία μας, να αντέξουμε την αποτυχία μας και να σταθούμε πάλι όρθιοι. Η αυστριακή ομάδα θεωρείται μία από τις κορυφαίες στην Ευρώπη για νέους επαγγελματίες χορευτές. Εστιάζει στην πρωτοπορία, σε νέες χορογραφικές «φωνές» στη διεθνή σκηνή του σύγχρονου χορού και στην καλλιτεχνική και τεχνική αρτιότητα του σύνθετου κινησιολογικού ρεπερτορίου των χορευτών της.

Συντελεστές
Σύλληψη & χορογραφία:
Πατρίσια Απέργη
Χορευτές: Alessandro Sollima, Andréa Givanovitch, Dylan Brahim Labiod, Jaeger Wilkinson, Jeanne Procureur, Luisa Heilbron, Paola Taddeo.

naftemporiki.gr