Skip to main content

Νίκος Ψαθάρης: «…η αγορά […]φαίνεται να ανθίζει εκ νέου…»

Το υπέροχο έργο του Αλέκου Φασιανού (1935 – 2022), «Αγάπη με στάχυα» (εκτίμηση: €12.000 – 18.000) σαγηνεύει με τη λιτή και, συγχρόνως, ρωμαλέα σύνθεση και το συγκινησιακό του χρώμα που ζωντανεύει και μεταμορφώνει την επίπεδη επιφάνεια του καμβά.

Οι δύο φιγούρες αποτυπώνονται με θαυμαστό τρόπο ως μια εκδήλωση αρχέτυπης ύπαρξης. Το θερμό κόκκινο, ως έκφραση φλογερής θηλυκότητας, συμπληρώνει και παράλληλα ενώνεται με το βαθύ μπλε ως αντίστοιχη έκφραση αρρενωπότητας.  Η γυναικεία φιγούρα ακουμπά στο αντρικό στήθος μια δέσμη από στάχυα, συμβολίζοντας έτσι τη γονιμότητα ενώ η ζωτική ενέργεια που αναδίδουν οι μορφές τονίζεται ακόμη περισσότερο από την απόκοσμη ατμόσφαιρα. Το ευφυέστατο έργο του Φασιανού θα δημοπρατηθεί μαζί με μια πλειάδα σημαντικών έργων Κυπρίων και Ελλαδιτών καλλιτεχνών στη 31η δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρη, που θα γίνει το βράδυ της 8ης Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα στην Λευκωσία.

Η 31η Δημοπρασία του Οίκου φέρνει στην αγορά συνολικά 133 lots, στη πλειοψηφία τους έργα τέχνης καθώς και σπάνιες εκδόσεις και χάρτες. Εξέχουσα θέση έχει ο σπανιότατος χάρτης της Κύπρου Cipro (Venice) από το 1570, ο οποίος στο κάτω δεξιό άκρο του φέρει την εγχάρακτη υπογραφή του δημιουργού του, Nicolo Ne(LLI) (εκτίμηση: €20.000 – 30.000).

Μεταξύ των έργων που θα δημοπρατηθούν την 8η Ιουνίου, η «Ζαχλωρού» (εκτίμηση: €16.000 – 25.000) του Γιάννη Σπυρόπουλου (1912 -1990), γοητεύει με τη σχεδόν παιδική αθωότητα και την παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο διάλογος ανάμεσα σε λευκά και γαιώδη ενώ παράλληλα αποτελεί μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για συλλέκτες που θέλουν να έχουν στη συλλογή τους έργο του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη.  Το εκρηκτικό Άτιτλο (εκτίμηση: €5.000 – 7.000) του μεγάλου Παύλου Διονυσόπουλου (1930 – 2019) αιχμαλωτίζει τον θεατή με τη συμπαντική του έκρηξη, ενώ οι «Χαρτοπαίκτες» (εκτίμηση: €4.700 – 7.000) του Παύλου Σάμιου (1948 – 2021) διαφοροποιούνται, παρά τις εμφανείς επιρροές, από το ομώνυμο έργο του Σεζάν,  με τις φιγούρες να αποδίδονται με μεγαλύτερη αδρότητα καθώς η σύνθεση οδηγείται σε μια ιδιότυπη χαοτική ατμόσφαιρα.  Το «Τραπέζι» (εκτίμηση: €6.700 – 9.000) του Θεόδωρου Μανωλίδη (1940) αποτελεί μια άριστα δομημένη σύνθεση, όπου τα αντικείμενα αναδύουν το δικό τους προσωπικό φως.

Επανεμφανίσεις

Η θερινή δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρη διακρίνεται για τις επανεμφανίσεις  στη δημοπρατική αγορά εξαιρετικών έργων καθώς και για την πολλαπλότητα έργων  με τα οποία εκπροσωπούνται σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως ο Ιωάννης Κισσονέργης και ο Νίκος Νικολαϊδης. Στις επανεμφανίσεις συμπεριλαμβάνεται το «Αφηρημένο» (λάδι σε καμβά, 54 x 69 εκ, εκτίμηση: €15.000 – 20.000) του εξαιρετικά δημοφιλούς Κύπριου Χριστόφορου Σάββα (1924 – 1968). Οι μεγάλες ακανόνιστες φόρμες που κυριαρχούν στο έργο καθώς και το προσεκτικά διαβαθμισμένο χρώμα προσδίδουν στον καμβά μια εσωτερική ενέργεια, μεταμορφώνοντας την επίπεδη επιφάνεια σε παλλόμενο χώρο.  

Στη δημοπρατική αγορά κάνει την εμφάνιση του το σπανιότατο έργο του Κύπριου ναΐφ Μιχαήλ Κάσιαλου (1885 – 1974), «Ο Χριστός θεραπεύει τον χωλό, τυφλό, λεπρό και παραλυτικό» (λάδι σε καμβά, 65 x 55 εκ, εκτίμηση: €27.000 – 35.000), μετά από παραμονή δεκαετιών σε ιδιωτική συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εξαίσια γραμμικότητα της σύνθεσης που διαπερνά τον χώρο και κυρίως τις μορφές παραπέμπει στην υπερβατική ευαισθησία της βυζαντινής τέχνης και τη λεπτότητα της γαλλοφλαμανδικής μινιατούρας. Το έργο είχε συμπεριληφθεί στη πρώτη έκθεση του Μιχαήλ Κάσιαλου (1885 – 1974)  το 1960, στην Γκαλερί Απόφαση στη Λευκωσία.                               

Μετά από πέντε δεκαετίες σε ιδιωτική συλλογή, εμφανίζεται επίσης για πρώτη φορά στη δημοπρατική αγορά ένα από τα σπανιότερα Αφηρημένα Γεωμετρικά (χωρίς τίτλο, ακρυλικό σε καμβά, 86 x 120 εκ. εκτίμηση: €3.200 – 5.000) της Καίτης Στεφανίδου (1925 – 2012). Το έργο είχε παρουσιαστεί στην πρώτη έκθεση της Στεφανίδου το 1972, στη Γκαλερί Ακρόπολη στη Λευκωσία. Την έκθεση είχε εγκαινιάσει ο Θεόδοτος Κάνθος παραλληλίζοντας τα έργα με «πλατωνική μουσική» ενώ ο Έλληνας κριτικός τέχνης Τώνης Σπητέρης είχε γράψει ότι τα γεωμετρικά έργα της Στεφανίδου προσφέρουν, ανάλογα με τη θέση του θεατή, «μια εναλλάξιμη οπτασία».  Η Στεφανίδου υπήρξε μαθήτρια του Γιάννη Μόραλη στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Νίκος Ψαθάρης, Ιδρυτής και Διευθυντής  του Οίκου ανέφερε σε αποκλειστική του δήλωση στη Ναυτεμπορική:

«Κατόπιν της πανδημίας, η αγορά ακριβών έργων αλλά και επενδυτικών ευκαιριών φαίνεται να ανθίζει εκ νέου με την εμφάνιση στη δημοπρατική αγορά ολοένα και περισσότερων  έργων τέχνης, τα οποία είναι είτε πρωτοεμφανιζόμενα σε δημοπρασίες είτε επανεμφανίζονται μετά από πολλές δεκαετίες παραμονής σε ιδιωτικές συλλογές.

Η πολλαπλότητα των έργων που εμφανίζονται και οι υψηλές πωλήσεις των έργων σε δημοπρασίες ανά τον κόσμο αυτή την περίοδο -η οποία μαστίζεται από υψηλές πληθωριστικές τάσεις και ασταθείς αγορές- αποδεικνύει ότι συλλέκτες και επενδυτές προσεγγίζουν τα έργα τέχνης ως μακροπρόθεσμες επενδύσεις χαμηλού ρίσκου· ως ένα safer bet, θα λέγαμε».

Επενδυτικές ευκαιρίες 

Στη δημοπρασία της 8ης Ιουνίου φιλότεχνοι και συλλέκτες θα έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν σε μια συλλογή από μοναδικά έργα, σημαντικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η πολλαπλότητα των ζωγραφικών έργων με τα οποία αντιπροσωπεύονται εμβληματικοί Κύπριοι και Ελλαδίτες καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Νικολαΐδης (1884 – 1956),  του οποίου ο «Αμίαντος» (εκτίμηση: €3.000 – 5.000) γοητεύει με τους χαρακτηριστικούς λόφους που μοιάζουν με λευκοντυμένες νύφες και ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης (1939), του οποίου η «Φιγούρα»  (εκτίμηση: €5.000 – 8.000) μοιάζει σαν αναγεννησιακή φιγούρα του Μποτιτσέλι.

Ο Κύπριος ζωγράφος της λεγόμενης Πρώτης Γενιάς, Ιωάννης Κισσονέργης (1889 – 1963), εκπροσωπείται στη δημοπρασία με τρία έργα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται η αμφίπλευρη ακουαρέλλα «Κερύνεια και Ζητιάνος» (εκτίμηση: €8.000 – 12.000) ενώ ιδιαίτερο έργο του καλλιτέχνη είναι επίσης και το Άτιτλο (εκτίμηση: €6.000 – 9.000) στο οποίο εκτυλίσσεται ένας αριστοτεχνικός διάλογος φιγούρας-φόντου.         

Ανάμεσα στα 133 αποκτήματα του Οίκου Ψαθάρη που θα δημοπρατηθούν το βράδυ της 8ης Ιουνίου περιλαμβάνονται εξαιρετικά έργα από καλλιτέχνες που κυριαρχούν στην Κυπριακή και Ελλαδική ζωγραφική, όπως οι Τηλέμαχος Κάνθος, Στέλιος Βότσης, Λευτέρης Οικονόμου, Επαμεινώντας Θωμόπουλος, Κωνσταντίνος Γιαννικούρης, Νίκος Κεσσανλής, Ανδρέας Λαδόμματος, Φώτος Χατζησωτηρίου, Ανδρέας Χρυσοχός, Πολύκλειτος Ρέγκος, Νίκος Κουρούσιης, Γιώργος Μαυροϊδης, Ξάνθος Χατζησωτηρίου και πολλοί άλλοι. Εκτός από πίνακες, η συλλογή περιλαμβάνει ξυλογραφίες, χαρακτικά, σχέδια, γλυπτά, σπάνιες εκδόσεις, χάρτες και άλλα.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει όλα τα αποκτήματα της συλλογής από την Δευτέρα 6 Ιουνίου μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουνίου, στο Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα στη Λευκωσία.  Η δημοπρασία θα μεταδοθεί διεθνώς μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.invaluable.com,   προσφέροντας έτσι την ευκαιρία σε συλλέκτες ανά τον κόσμο να την παρακολουθήσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικές προσφορές. Πέρα από τη φυσική παρουσία στον χώρο της δημοπρασίας, ο Οίκος Ψαθάρης δίνει, επίσης, σε συλλέκτες και επενδυτές την επιλογή τηλεφωνικής και γραπτής υποβολής προσφορών.

Γενικές Πληροφορίες
Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης
Τηλέφωνα: 00357 24621109, 00357 99 564131
E-mail: [email protected]
Όλα τα έργα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα: www.psatharis-auctions.com.cy

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]