Skip to main content

Μουσικός διάλογος Ελλάδας και Ιταλίας

Έναν μουσικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο οποίος καταδεικνύει την άρρηκτη πολιτισμική σχέση των δύο χωρών, παρουσιάζουν στις 10 Απριλίου, η σπουδαία ερμηνεύτρια   Βασιλική Καρακώστα και ο Ιταλός μουσικός Claudio Prima, με το μουσικό σχήμα BandAdriatica.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία και επεκτείνεται στις παραδόσεις και τη μουσική κουλτούρα των ελληνόφωνων χωριών της περιοχής που ονομάζεται Grecìa Salentina.

Η συναυλία θα δοθεί στο Museo Castromediano στο Lecce της Νότιας Ιταλίας.

Στον ίδιο χώρο, δύο διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, ο Στράτος Καλαφάτης  και ο Στρατής Βογιατζής, παρουσιάζουν εξήντα δύο φωτογραφικά έργα, στο επίκεντρο της διαδρομής που προτείνει η  έκθεση φωτογραφίας «Θαλασσινά Τοπία», σε επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου.

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Οργανισμό Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου του Lecce και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Απουλίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, τα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας, το ΜΙΕΤ – Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ιταλία. Στα εγκαίνια θα συμμετάσχει η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Loredana Capone.

Ο Στράτος Καλαφάτης παρουσιάζει την εργασία του Αρχιπέλαγος, η οποία του ανατέθηκε με αφορμή την ελληνική συμμετοχή στη 10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Ο Στρατής Βογιατζής συμμετέχει με ένα από τα φιλόδοξα πρότζεκτ του, τη συλλογή Άνθρωποι της θάλασσας που αποτελεί μια τεκμηριωμένη ιστόρηση της ζωής των ψαράδων σε εννέα χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτο, Γαλλία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Ισπανία, Τυνησία, Τουρκία) αποτίοντας φόρο τιμής σε αυτό το αρχαίο επάγγελμα που μοιάζει να μην άλλαξε με την πάροδο των αιώνων.

naftemporiki.gr