Skip to main content

Στο «σφυρί» το ακριβότερο έργο του 20ου αιώνα

Ο Οίκος Christie’s ανακοίνωσε ότι βγάζει στο σφυρί τον Μάιο ένα πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε από τον Άντι Γουόρχολ, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που θα το καταστήσει το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ου αιώνα που θα έχει ποτέ πωληθεί σε δημοπρασία.

Πρόκειται για τον πίνακα «Shot Sage Blue Marilyn», που ζωγράφισε το 1964 ο Άντι Γουόρχολ, «ο σημαντικότερος πίνακας του 20ου αιώνα που θα πωληθεί σε δημοπρασία στην τελευταία γενιά», σύμφωνα με δελτίο τύπου του Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, υπεύθυνοι του Οίκου δημοπρασιών διευκρίνισαν πως το διάσημο πορτρέτο ανήκει στο ίδρυμα στη Ζυρίχη των Τόμας και Ντόρις Άμαν, το οποίο θα αφιερώσει τα έσοδα της πώλησης για «τη βελτίωση της ζωής των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω προγραμμάτων υγείας και εκπαίδευσης».

«Με το 100% της πώλησης ενός μονάχα πίνακα με στόχο μια φιλανθρωπική προσφορά, πρόκειται για την υψηλότερη σε αξία δημοπρασία με φιλανθρωπικό σκοπό από εκείνη της συλλογής των Πέγκι και Ντέιβιντ Ροκφέλερ το 2018», σύμφωνα με τον Οίκο Christie’s.

Το απόλυτο ρεκόρ για την πώληση ενός έργου τέχνης σε δημοπρασία κατέχει αυτή τη στιγμή ο «Σωτήρας του Κόσμου» (Salvator Mundi) του Λεονάρτο ντα Βίντσι, καθώς πωλήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 έναντι 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων.