Skip to main content

«Stendur æva», νέο τραγούδι από τους Sigur Rós

Οι Sigur Rós έδωσαν στη δημοσιότητα νέο τραγούδι από το αναμενόμενο καινούργιο ορχηστρικό άλμπουμ «Odin’s Raven Magic», το οποίο ετοιμάστηκε με τους επίσης Ισλανδούς καλλιτέχνες Maria Huld Markan Sigfúsdóttir, Hilmar Örn Hilmarsson και Steindór Andersen.

Το «Stendur æva (Είναι ζωντανό)» ξεκινά με μια υπνωτική μουσική επανάληψη, παιγμένη σε μια μοναδική μαρίμπα που έχει κατασκευαστεί από χοντροκομμένα κομμάτια πέτρας.

Το τραγούδι οδηγεί ο Andersen, πριν αυτό καταλήξει σε ένα πιο αβάν γκαρντ μέρος με φωνητικά από τον Jónsi των Sigur. Όλα τα στοιχεία της σύνθεσης συγκεράζονται σε μια γαλήνια κλιμάκωση, με τη βαθιά φωνή του Andersen και το φαλτσέτο της φωνής του Jónsi να περιστρέφονται υπεράνω μιας μεγάλης χορωδίας και ορχήστρας.

Η ιδέα για το «Odin’s Raven Magic» προέρχεται από το Reykjavik Arts Festival του 2002 -ήταν παραγγελία του Φεστιβάλ και παίχτηκε λίγες φορές εκείνη τη χρονιά. Το άλμπουμ -θα κυκλοφορήσει στις 4 Δεκεμβρίου, στο Krunk μέσω της Warner Classics- είναι από μια ζωντανή ηχογράφηση της πλήρους, 70 λεπτών μουσικής σύνθεσης, η οποία παρουσιάστηκε στο La Grande Halle de la Villette στο Παρίσι.