Το τεχνητό νησί Χουλχουμάλε αναδύεται οκτώ χιλιόμετρα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής του νησιού Μαλέ στις Μαλδίβες, παρά την απειλή που δημιουργεί η άνοδος της στάθμης των υδάτων.
«Είμαστε μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στη Γη και ως εκ τούτου πρέπει να προσαρμοστούμε», είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Ουαχίντ Χασαν το 2010, με ορατό τον φόβο –σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες- να έχουν καλυφθεί από το νερό μέχρι το 2100 όλα τα -σχεδόν 200- κατοικημένα νησιά των Μαλδίβων.
Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνονται, οι Μαλδίβες στράφηκαν σε μια διαφορετική μορφή γεωμηχανικής, δημιουργώντας μια πόλη του 21ου αιώνα, που ονομάστηκε «Πόλη της Ελπίδας», σε ένα νέο, τεχνητό νησί.
Εκτός από τη μακροπρόθεσμη απειλή της ανόδου της στάθμης των υδάτων, η αυξανόμενη διάβρωση των ακτών απειλεί επίσης το 70% των υποδομών – σπίτια, κτίρια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας – που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από τις σημερινές ακτές. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες από απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές, όπως το τσουνάμι του 2004 που σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους στις Μαλδίβες.
«Μετά το τσουνάμι του 2004, εισήχθη ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μέσω ασφαλέστερων νησιών», εξήγησε ο Αρίν Άχμεντ, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Housing Development Corporation (HDC) που επιβλέπει την Πόλη της Ελπίδας. «Το Χουλχουμάλε αναπτύσσεται μέσω προσεκτικών εκτιμήσεων της κλιματικής αλλαγής σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική και τις κοινότητές του» πρόσθεσε.
Οι συνεχιζόμενες εργασίες -χρησιμοποιώντας εκατομμύρια κυβικά μέτρα άμμου που αντλούνται από τον βυθό- έχουν ανεβάσει το νέο νησί περισσότερα από δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ η αναπτυσσόμενη Πόλη της Ελπίδας του νησιού θεωρείται ως ένας σημαντικός νέος οικισμός – αντίδοτο στον υπερπληθυσμό που «πνίγει» σήμερα το Μαλέ , όπου περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι ζουν σε περίπου 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η πρώτη φάση αποστράγγισης της γης του Χουλχουμάλε ξεκίνησε το 1997 και ολοκληρώθηκε το 2002. Δύο χρόνια αργότερα, το νησί υποδέχθηκε τους πρώτους 1.000 κατοίκους του. Ακολούθησαν και άλλες εργασίες και, μέχρι τα τέλη του 2019, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι ζούσαν στο Χουλχουμάλε.
Όμως οι φιλοδοξίες για το νησί είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς τα σχέδια περιλαμβάνουν τον πενταπλασιασμό των κατοίκων του μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Αυτό το όραμα περιλαμβάνει ένα ποικίλο μείγμα ποιοτικής στέγασης, νέες ευκαιρίες απασχόλησης – δεδομένου ότι η ανεργία των νέων ξεπερνά το 15% – και χώρους αναψυχής.
Με πληροφορίες από BBC