Skip to main content

Ένα ελληνικό τυρί βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου

Σας δίνουμε το πρώτο στοιχείο: Έρχεται από τη Νάξο

Γραβιέρα Νάξου: Ένα τυρί με παράδοση και ποιότητα

Μπορεί η Γαλλία και η Ελβετία να φημίζονται για τα τυριά τους, τα ελληνικά τυριά, ωστόσο, κατέκτησαν σχεδόν ολοκληρωτικά την κορυφαία 10άδα του Taste Atlas με τα καλύτερα παστεριωμένα τυριά στον κόσμο. Στην κορυφή βρέθηκε η Γραβιέρα Νάξου με βαθμολογία 4.7/5, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, με τα προϊόντα του τυροκομείου Πιτταρά, αλλά και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών να ξεχωρίζουν.

Γραβιέρα Νάξου: Ένα τυρί με παράδοση και ποιότητα
Η γραβιέρα Νάξου παράγεται στο κυκλαδίτικο νησί για πάνω από έναν αιώνα, από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μείγμα πρόβειου και έως 20% κατσικίσιου γάλακτος. Το αποτέλεσμα είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί, με φίνα γεύση, ελαφρύ άρωμα και μικρές χαρακτηριστικές τρύπες στο εσωτερικό του. Με περιεκτικότητα σε υγρασία έως 38% και τουλάχιστον 40% σε λιπαρά, η γραβιέρα Νάξου ξεχωρίζει χάρη στο γάλα που προέρχεται από ζώα τα οποία τρέφονται με την τοπική χλωρίδα του νησιού –στοιχείο που της χαρίζει την τόσο ξεχωριστή γευστική της ταυτότητα. Δεν είναι τυχαίο που η γραβιέρα Νάξου έχει καταφέρει να συναγωνιστεί και να ξεπεράσει στην εν λόγω λίστα ακόμη και ονόματα-θρύλους της παγκόσμιας τυροκομίας, όπως η Mozzarella di Bufala Campana και το γαλλικό Saint-Félicien. Διαβάστε περισσότερα.