Η μεσογειακή διατροφή έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και από την επιστήμη ως ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα στον κόσμο. Όπως μελετήθηκε, μάλιστα, αρχικά τη δεκαετία του 1960 από τον Ancel Keys και άλλους ερευνητές, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο παραδοσιακό διαιτολόγιο της Ελλάδας, και ειδικά της Κρήτης, μαζί με εκείνα της Νότιας Ιταλίας και ορισμένων περιοχών της Ισπανίας. Με βασικές αρχές την έμφαση σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά ολικής, τη χρήση ελαιολάδου, την πολύ περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος με προτίμηση στην άπαχη πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο περίπου 2 φορές την εβδομάδα, τη χρήση βοτάνων και αρωματικών αντί για αλάτι, τη μικρή, αλλά συστηματική κατανάλωση κρασιού συνήθως με το φαγητό και την κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών δυο φορές την εβδομάδα, με μέτρο σε τυριά και γιαούρτι, η μεσογειακή διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη στο καρδιαγγειακό, στον εγκέφαλο, στο δέρμα, στη διάθεση, στην υγεία συνολικά. Παρ’όλα αυτά, οι περισσότεροι –ακόμα και στις χώρες που τη γέννησαν– την εφαρμόζουν πια με τρόπο που απέχει πολύ από την αυθεντική της μορφή. Διαβάστε περισσότερα.