Skip to main content

Πώς η παιδική μας ηλικία καθορίζει τις προτιμήσεις μας στο φαγητό

Γιατί κάποιοι δεν αντέχουν καν τη μυρωδιά του μπρόκολου, ενώ άλλοι το απολαμβάνουν σαν λιχουδιά; Και γιατί οι περισσότεροι βρίσκουν παρηγοριά στις τηγανητές πατάτες ή σε ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά – όπως το έφτιαχνε η μαμά; Οι απαντήσεις συχνά κρύβονται στην παιδική μας ηλικία.

Το φαγητό δεν είναι απλώς θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Είναι συναίσθημα, μνήμη, οικογενειακή παράδοση. Και από τα πρώτα μας χρόνια, το τι τρώμε, πώς το τρώμε και με ποιον το τρώμε «χαράσσει» γευστικές διαδρομές στον εγκέφαλό μας που συχνά μας ακολουθούν για μια ζωή.

Η γεύση ξεκινά στη μήτρα
Ίσως δεν το είχατε σκεφτεί ποτέ, αλλά πριν καν γεννηθούμε, αρχίζουμε να «εκπαιδευόμαστε» στις γεύσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αρώματα των τροφών που καταναλώνει η έγκυος περνούν στο αμνιακό υγρό κι έτσι το έμβρυο αρχίζει να εξοικειώνεται με ορισμένες γεύσεις –ακόμα και με το σκόρδο ή το γλυκάνισο! Μετά τη γέννηση, το μητρικό γάλα συνεχίζει την «εκπαίδευση», καθώς το άρωμά του επηρεάζεται από τη διατροφή της μητέρας. Διαβάστε περισσότερα.